fbpx

Ne možemo i nećemo mirno posmatrati da se u Idlibu ponovi ono što se desilo u Bosni

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. To je dvostruko veća populacija od one koju je Idlib imao prije početka rata u Siriji.

Guverner Hataya Rahmi Dogan je izjavio da je broj šehida u zračnom napadu režimskih snaga na tursku vojsku u Idlibu povećan na 33, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi podaci su govorili da je palo devet turskih šehida, ali je u narednim satima njihov broj porastao na 33.

“Ranije sam kazao da imamo i ranjenih vojnika među kojima i oni sa teškim povredama. Nažalost, sedam od teško ranjenih vojnika su preminuli, tako da je broj šehida povećan na 33. Preostali vojnici koji se nalaze u bolnici nisu životno ugroženi. Ponovo porodicama šehida izražavam saučešće, a ranjenima želim brz oporavak”, kazao je Dogan.

Fahrettin Altun, šef Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika, izjavio je da Turska ne može mirno posmatrati ono što se dešava danas u Idlibu u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne možemo i nećemo mirno posmatrati da se u Idlibu ponavlja ono što se u prošlosti desilo u Ruandi i Bosni i Hercegovini”, kazao je Altun u saopćenju te dodao:

“Turska je odlučila žestoko odgovoriti nelegitimnom režimu koji je izveo napad na našu vojsku”, kazao je Altun te istakao da su na meti turske vojske svi poznati položaji režimskih snaga.

“Turska poziva međunarodnu zajednicu, posebno učesnike procesa u Astani, da ispune svoju odgovornost”, rekao je Altun, te dodao da će se Turska osvetiti.

“Osvetit ćemo se za krv naših hrabrih vojnika. Naše aktivnosti na sirijskom području će se nastaviti dok ne budu polomljene ruke koje su se okomile na našu zastavu”, rekao je Altun.

Glasnogovornik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik je izjavio večeras da je politika Turske prema izbjeglicama ostala ista, ali da njegova zemlja ipak nije više u mogućnosti zadržati izbjeglice, javlja Anadolu Agency (AA).

“Politika Turske prema izbjeglicama je nepromijenjena, ali postoje neke okolnosti, nismo više u mogućnosti zadržati izbjeglice”, poručio je Celik.

Reagovao je na napade režimskih snaga na turske snage u Idlibu u Siriji poručivši da će Assadov zločinački režim platiti visoku cijenu za napad na turske snage u Idlibu.

“Ovaj zločinački režim i oni koji ga podržavaju polagat će račun na najoštriji način zbog toga”, naveo je Celik u saopćenju.

Izrazio je saučešće porodicama palih turskih šehida u Idlibu, a ranjenima je poželio brz oporavak.

“Turska je odlučna nastaviti sa pravednom borbom u Siriji u skladu sa međunarodnim pravom sve dok ne postigne zacrtane ciljeve”, kazao je Celik.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. To je dvostruko veća populacija od one koju je Idlib imao prije početka rata u Siriji.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Međutim, snage odane Assadovom režimu i njemu savezničke ruske zračne snage ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade te pokrenule i kopnenu ofanzivu u Idlibu. Assadove režimske snage zauzele su nekoliko regija unutar deeskalacijske zone Idlib, a turske vlasti su dale rok režimskim snagama da se do kraja mjeseca povuku izvan granica deeskalacijske zone.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!