fbpx

NATO neće tolerirati dizanje tenzija

“Vidjeli smo određene izjave, retoriku i incidente koji kod nas izazivaju zabrinutost, ali sam uvjeren da građani i lideri ove regije neće ponoviti istu grešku. Pozivam sve aktere da spuste tenzije i da nastave s izgradnjom mira u zemljama regije ”, poručio je Jens Stoltenberg u Sarajevu

Uprkos kataklizmičnim najavama i poplavi pesimizma u dijelu medijskog prostora u Bosni i Hercegovini, za 2016. godinu punim ustima može se kazati da je bila politički uspješna, naravno, iz perspektive onih koji se u političkoj areni bore za demokratiju, legalizam i ravnopravnost. Snage političkog nazadnjaštva, isključivosti i bezakonja dodatno su reducirale svoj manevarski prostor i preostaje im da javnost uvjeravaju u ispravnost svog puta nudeći joj, umjesto argumenata, karnevalske priredbe, teferiče i retoriku koja u čovjeku razbuktava ono najprimitivnije i najopasnije. Politička uspješnost protekle godine zasluga je mnogih, ali nesrazmjerno veliki dio te zasluge valja pripisati članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, koji je u kontinuitetu demonstrirao državničko umijeće i mudrost, noseći kompromis umjesto mača te odlučnost umjesto štita. Pitanje je da li bi bez Izetbegovićevog strpljenja, udruženog s istrajnošću, bili načinjeni tako krupni koraci ka evroatlantskim integracijama i da li bi na međunarodnoj sceni tako uspješno bio amortiziran avanturizam Milorada Dodika s nelegalnim referendumom i proslavom praznika RS?

Prioritet jačanje demokratskih institucija

Potvrda da je kurs koji su odabrale demokratske i legalističke snage u BiH ispravan, ali i da međunarodna zajednica pomno prati razvoj situacije u našoj zemlji, što znači da pod prismotrom drži i zagovarače secesionizma, odmetništva i ksenofobnog nacionalizma, stigla je u vidu posjete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je u četvrtak 2. februara boravio u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Stoltenberg je u Sarajevu održao sastanke s predstavnicima državne vlasti, među kojima su svakako najznačajniji susreti s članovima Predsjedništva BiH, nakon kojih su upućene poruke koje ne ostavljaju prostora za proizvoljna tumačenja.

“Vidjeli smo određene izjave, retoriku i incidente koji kod nas izazivaju zabrinutost, ali sam uvjeren da građani i lideri ove regije neće ponoviti istu grešku. Pozivam sve aktere da spuste tenzije i da nastave s izgradnjom mira u zemljama regije”, rekao je Stoltenberg za TV1. Kao dobar primjer društava koja su stasala od konfliktnih u kooperativna i koja mogu poslužiti kao vodilja za zapadnobalkanska društva naveo je Norvešku, Dansku i Švedsku: “Stoljećima smo se borili s ratnim izazovima, ali uspjeli smo prevazići prošlost, a sada smo postali jako dobri prijatelji. Apsolutno sam siguran da se mora prevazići prošlost, nastaviti budućnost u miru, to je zadatak za ljude ovdje, ali tu je i NATO da u tom procesu pomogne.”

Stoltenberg je elegantno obesmislio argumentaciju samozvanih boraca za nacionalnu stvar poput Milorada Dodika, koji koriste svaku priliku da pothranjuju strah od nekakve ugroženosti, ne razumijevajući pritom da odbrana od ugroženosti po dodikovskom modelu znači stvaranje ugroženosti za drugoga. “Najbolja zaštita od miješanja u unutrašnje stvari država regije jeste jačanje njihovih demokratskih institucija i kapaciteta za suočavanje sa sigurnosnim izazovima”, poručio je generalni sekretar NATO-a.

“NATO je u ovoj regiji prisutan već dvije decenije kako bi pomogao u stabilizaciji regije i u održavanju mira, i to je razlog zašto smo i dalje ovdje. I NATO i svi njegovi saveznici uradit će sve da smire tenzije i da se izbjegnu bilo kakve eskalacije, i to je poruka Saveza”, naglasio je Stoltenberg nakon sastanaka s članovima Predsjedništva BiH, dodavši da je to poruka koju prenosi “svim zemljama, svim akterima u regiji”. “Najbolji način da se izbjegnu novi konflikti, nove tenzije jeste da se nastave jačati sigurnosne institucije BiH, da se nastave implementirati reforme i da se nastavi raditi na jačanju partnerstva između NATO-a i BiH”, izjavio je Stoltenberg.

Što se tiče odnosa između NATO-a i Bosne i Hercegovine, Stoltenberg je rekao ono što je poznato još od Izetbegovićeve prošlogodišnje posjete Bruxellesu. “BiH je kandidat za članstvo u NATO-u”, rekao je, dodajući da je to pitanje isključivo stvar odluke same Bosne i Hercegovine, koju je označio kao partnersku zemlju u kojoj NATO ne planira raspoređivati svoje borbene efektive, ali je voljan pomoći joj u provedbi reformi. Ocijenio je i da Pregled odbrane, usvojen krajem prošle godine, posmatra kao krupan korak naprijed. Savez je spreman aktivirati Akcijski plan za članstvo (Membership Action Plan – MAP) za prijem BiH u punopravno članstvo NATO-a, ali preduvjet za to jeste ispunjavanje ranije utvrđenih kriterija, među kojima je, uslijed djetinjastih opstrukcija Dodikovog SNSD-a, problematičan samo onaj o knjiženju vojne imovine u državno vlasništvo.

To je potvrdio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, rekavši da knjiženje vojne imovine ide sporo zbog političkih, ali i administrativnih problema, no potvrdio je i to da unutar državnog vrha postoji nepodijeljen konsenzus o pitanju što skorije aktivacije MAP-a. “Ta politička saglasnost postoji i na nivou stranaka”, rekao je Ivanić, podsjetivši da je Predsjedništvo BiH krajem prošle godine usvojilo Pregled odbrane, koji obuhvata i plan razvijanja i modernizacije Oružanih snaga BiH, što je “naša potreba nevezano za članstvo u NATO-u”. Ivanić je naglasio i da BiH želi nastaviti s učešćem u misiji ISAF-a u Afganistanu, te potvrdio ono što je i Stoltenberg najavio – održavanje zajedničke vojne vježbe s NATO snagama na području Tuzle u septembru ove godine.

 Zahvalnost BiH zbog borbe protiv terorizma

Ivanić nije želio davati procjene o tome kada bi BiH mogla biti primljena u punopravno članstvo u NATO-u: “O tome je sada preuranjeno govoriti, to može samo potaknuti nove unutarpolitičke sporove. Uvjeren sam da će o tome odlučivati neke buduće generacije političara.” Predsjedavajući Predsjedništva BiH, govoreći o odnosu nove američke administracije prema regiji i Bosni i Hercegovini, kazao je da ne očekuje nikakve spektakularne promjene. “Dugo sam u politici u BiH i znam implikacije u politici i u doba administracije predsjednika Busha i u doba Obame. I za jednu i za drugu administraciju mi nismo bili velika tema, pa ne vjerujem da ćemo biti velika tema ni u administraciji predsjednika Trumpa. (…) Do nestabilnosti može doći samo zahvaljujući nama, a mi smo i jedini koji možemo osigurati pravu stabilnost. U tome nam NATO može pomoći, ali stabilnost zavisi od nas, a ne od NATO-a”, ocijenio je Ivanić.

Upitan za mišljenje o rastućem ruskom utjecaju na Balkanu, a prije svega u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, diplomatski je izjavio da je NATO svjestan tog procesa te da radi na jačanju odbrambenih i, naročito, obavještajnih kapaciteta svojih članica i saveznica. Ivanić je dodao da će se “uticaj SAD i Rusije svesti na učešće u Vijeću za implementaciju mira (PIC), što je njihova obaveza dok god postoji visoki predstavnik ovdje”.

Govoreći o borbi protiv ISIL-a, Stoltenberg je podsjetio da je NATO nedavno uspostavio novu agenciju koja se bavi isključivo obavještajnim radom, što znači da će Savez sada raspolagati centraliziranom obavještajnom aparaturom. Rekao je da je NATO svjestan da se u BiH vraća dio ratnika iz Sirije i da to jeste sigurnosni problem koji valja držati na oku, ali se ujedno i zahvalio Bosni i Hercegovini za učešće u borbi protiv terorizma, koje nije ograničeno samo na upućivanje vojnika u Afganistan, već i na druge načine, poput donacije ubojnih sredstava Vladi Iraka i uključivanjem u međunarodnu obavještajnu razmjenu. Stoltenberg je naglasio i važnost činjenice da se vjerski lideri ograđuju od svih vidova ekstremizma i da se odupiru ideološkim utjecajima ekstremista.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istaknuo je dobar rad nadležnih državnih agencija u pogledu stavljanja pod kontrolu problema povratnika sa stranih ratišta. Naveo je da je broj dobrovoljaca koji iz BiH odlaze u Siriju znatno reduciran u posljednje vrijeme. “Realno govoreći, ljudi koji su ratovali u Siriji, zarad ko zna kakvih ciljeva, i koji su došli ovdje jesu potencijalna opasnost. Ko bi zatvarao oči pred tim bio bi sigurnosno i politički vrlo naivan”, izjavio je Ivanić i naglasio da sigurnosne agencije to veoma dobro prate.

Kada bi i Ivanićevi politički oponenti iz SNSD-a umjeli sagledavati stvarnost racionalno i na osnovu činjenica, a ne na osnovu ksenofobije i na osnovu bulažnjenja klovnova koji se izdaju za eksperte, time bi učinili uslugu, prije svega, vlastitim glasačima, a potom i svima ostalima u BiH.

Pored sastanaka s članovima Predsjedništva BiH, generalni sekretar NATO-a susreo se i s članovima kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te s članovima nekoliko državnih komisija. Razgovarao je i s Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, a posjetu Sarajevu zaključio je susretom s izaslanstvom Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, nakon čega je produžio za Prištinu, gdje se susreo s predsjednikom i premijerom Kosova Hashimom Thacijem i Isom Mustafom.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!