fbpx

Naša stranka opozicija državi i Federaciji, RS ih ne zanima

Najglasniji u propagiranju stava da Bh. blok ne smije formirati vlast s “nacionalnim strankama” bili su upravo predstavnici Naše stranke te Damir Mašić, Irfan Čengić i Lana Prlić iz SDP-a. Međutim, pojam “nacionalne stranke” odnosio se za SDP-ove zvaničnike isključivo na SDA, s obzirom na to da su predlagali koaliranje na entitetskom i državnom nivou sa SBB-om i HDZ‑om BiH

Bh. blok je na sastanku u utorak u centrali SDP-a donio odluku da stranke koje čine ovaj blok – Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Demokratska fronta (DF) i Naša stranka (NS) – neće ići u pregovore oko formiranja vlasti na državnom i entitetskom nivou. Tačnije, zaključili su da neće u vlast s “nacionalnim” strankama SDA, HDZ i SNSD.

“Donijeli smo odluku da ostajemo opozicija i da nije dobro da BiH nema opoziciju te ostajemo opozicija na državnom i federalnom nivou”, kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. “Nema miješanja. Ili smo opozicija ili ulazimo u priču oko vlasti. Jasan je stav. Ono što je nama bitno jeste da čuvamo Bh. blok i da u ovom sastavu, a možda i širem, u narednom vremenu zajedno nastupimo na lokalnim i općim izborima”, poručio je predsjednik DF-a Željko Komšić.

“Historija se nekad piše tako što kažete ‘ne’. Bh. blok je donio odluku da na federalnom i državnom nivou kaže ‘ne’ nacionalnim strankama. Hoćemo da idemo da gradimo jednu novu BiH, da kreiramo platformu koja će postati prihvatljiva za sve ljude širom BiH koji nisu nacionalisti, koji misle da ova zemlja jedino može nastaviti živjeti i biti progresivna ako je multietnička, ako je uređena po evropskim standardima. Ja zaista vjerujem na izborima koji dolaze, ako budemo radili ovako kako smo razgovarali, ako krenemo podizati naše organizacije kao Bh. blok u RS-u i u Hercegovini, da ćemo okupiti dovoljan broj ljudi, da nikada više nećemo imati dilemu da li ili ne da pravimo vlast s nacionalistima”, poručio je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Sastanak je samo još jednom potvrdio da je za Našu stranku i jednu struju u SDP-u država Bosna i Hercegovina od Vijećnice do Ilidže, dalje ih ne interesira. Bh. blok tvrdi da neće s nacionalnim strankama, ali šta ćemo s činjenicom da u vlasti moraju biti zastupljeni Srbi, Hrvati i Bošnjaci, odnosno stranke koje ih predstavljaju. Kod Srba i Hrvata te su stranke nacionalne, a imaju i nacionalni konsenzus oko svehrvatskog i svesrpskog jedinstva. I to je kraj priče. Ili ćete u vlast s nacionalnim strankama, ili uopće nećete u vlast. Kojović maže oči javnosti i priča o jačanju organizacije Bh. bloka u RS-u i Hercegovini, znajući da većina Hrvata i Srba za to nisu zainteresirani i znajući da nema dovoljno naivnih Bošnjaka ni u RS-u ni u Hercegovini koji bi podržali “Njegovu stranku”.

Međutim, priča o jedinstvu Bh. bloka nije ni izbliza onakva kakva se učinila na pres‑konferenciji. Portal Faktor saznaje da je sastanak protekao u, blago rečeno, žestokoj raspravi, a naizgled jedinstveni stavovi zapravo su u potpunosti međusobno suprotstavljeni. Potvrdile su to, barem dijelom, i poruke tokom obraćanja medijima. Nisu se, prema saznanjima Faktora, štedjele oštre riječi, pa čak i psovke koje su razmjenjivali zagovornici međusobno suprotstavljenih stavova. Epilog da Bh. blok ostaje u opoziciji ipak nije jedinstven stav svih stranaka koje čine taj blok. SDP i Naša stranka bit će dio opozicije na entitetskom i državnom nivou, dok će Demokratska fronta biti opozicija na svim nivoima, što se moglo zaključiti i iz izjave Željka Komšića na konferenciji za medije.

To u prijevodu znači da će Demokratska fronta napustiti vlast u Kantonu Sarajevo. Pristup prema kojem su jedne “nacionalne stranke” neprihvatljive, a druge poželjni koalicioni partneri za predstavnike Demokratske fronte bio je neprihvatljiv te se, u vezi s tim, namjeravaju povući iz “šestorke” u Kantonu Sarajevo. SDP je podijeljen te je “pukao” na dva dijela. “Nemojte nas plašiti ratom”, kazala je potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić na upozorenja ostalih aktera sastanka, prvenstveno iz DF-a i dijela SDP-a, o postojanju realne opasnosti po sigurnost i stabilnost BiH. Faktoru je ovo potvrđeno iz više izvora, odnosno učesnika sastanka. Imali su u Našoj stranci i spreman odgovor na upozorenja o realnoj i izvjesnoj mogućnosti da će SNSD Milorada Dodika, zbog nejedinstvenog djelovanja probosanskih stranaka, imati poziciju u izvršnoj vlasti, odnosno čak mjesto potpredsjednika FBiH. “To nije naš problem”, stav je predstavnika Naše stranke.

Najglasniji u propagiranju stava da Bh. blok ne smije formirati vlast s “nacionalnim strankama” bili su upravo predstavnici Naše stranke te Damir Mašić, Irfan Čengić i Lana Prlić iz SDP-a. Međutim, pojam “nacionalne stranke” odnosio se za SDP-ove zvaničnike isključivo na SDA, s obzirom na to da su predlagali koaliranje na entitetskom i državnom nivou sa SBB-om i HDZ‑om BiH. Da preciziramo, koaliranje s te dvije stranke je, prema saznanjima Faktora, predlagao generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić. Različito poimanje termina “nacionalne stranke” izazvalo je i burne reakcije Envera Bijedića iz SDP-a. Uprkos izbornoj pobjedi, SDP nije u prilici formirati vlast u Tuzlanskom kantonu s obzirom na to da mu je za formiranje većine u Skupštini potrebna podrška SDA ili PDA. Za razliku od Kantona Sarajevo, u kojem je za predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Damira Mašića bilo sasvim prihvatljivo formiranje vlasti s “derivatima” SDA, koaliranje SDP-a sa SDA u Tuzlanskom kantonu za Mašića, Čengića i Prlić, koji taj kanton ocjenjuju kao “slučaj”, nije dolazilo u obzir.

Rješenje su ponudili iz Naše stranke. Predsjednik te stranke Predrag Kojović i potpredsjednica Sabina Ćudić predlagali su izlazak te stranke iz koalicije u Tuzlanskom kantonu te da se formira većina sa SDA, ali da se to ne reflektira na Kanton Sarajevo, koji je, sudeći prema argumentima koje su zastupali, nukleus interesa Naše stranke. Gotovo jednu milijardu KM teški razlozi tjerali su predstavnike Naše stranke da pod svaku cijenu sačuvaju status dominantne političke opcije u aktuelnoj vlasti u Kantonu Sarajevo. Sve van tog kantona, zaključak je prisutnih, za Našu stranku je nebitno. Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić zaprijetio je povlačenjem svojih zastupnika iz zakonodavne vlasti, odnosno vraćanje mandata SDP-u, upravo zbog neprincipijelnog stava stranačkih kolega. Za predstojeći vikend najavljena je sjednica Glavnog odbora SDP-a, na kojoj će se, prema informacijama Faktora, održati “konačni obračun” između “tuzlanskog SDP-a” i zvaničnika te stranke iz Sarajeva, što će ponuditi i konačni odgovor o učešću te stranke u vlasti na višim nivoima.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!