fbpx

Na pomolu koalicija stranaka iz RS u Bosanskom Petrovcu

Okosnicu nove koalicije će nositi stranke koje su na vlasti u Republici Srpskoj. Sada se koalicija iz entiteta preljeva u ovaj krajiški gradić, kojeg vrlo često u svrstavaju u Savez srpskih općina zajedno sa Drvarom, Bosanskim Grahovom i Glamočem. Upravo u tom pravcu i idu amandmani na nacrt federalnog zakona o šumama upućenih iz ovih općina a dirigiranih iz Republike Srpske.

Petnaestog avgusta trebala bi biti održana sjednica Općinskog vijeća Bosanski Petrovac. Na kolegiju održanom trećeg avgusta definiran je dnevni red. Glasat će se o povjerenju Midhatu Hidiću, zamjeniku predsjedavajućeg Općinskog vijeća koji je iz reda bošnjačkog naroda, izmjeni sastava komisija Općinskog vijeća te imenovanju članova privremenih upravnih i nadzornih odbora ustanova čiji je osnivač OV.

Trenutačno Općinsko vijeće čini 17 vijećnika iz 12 stranaka. SDA ima najviše, četiri, zatim SNSD i DNS po dva, dok Socijalistička partija, Naša stranka, DF, A-SDA, DNZ, SBB, SDP, SBIH i Srpska napredna stranka imaju po jednog vijećnika.

Sada je na pomolu novo preslagivanje vlasti. Kako saznajemo, novu većinu bi trebali činiti SNSD Milorad Dodik, Socijalistička partija (SP), Demokratski narodni savez (DNS)  Marko Pavić, Srpska napredna stranka, DNZ te jedan nezavisni vijećnik. Na čelu te koalicije bio bi aktuelni načelnik Zlatko Hujić.

Okosnicu nove koalicije će nositi stranke koje su na vlasti u Republici Srpskoj. Sada se koalicija iz entiteta preljeva u ovaj krajiški gradić, kojeg vrlo često svrstavaju u Savez srpskih općina zajedno sa Drvarom, Bosanskim Grahovom i Glamočem. Upravo u tom pravcu i idu amandmani na nacrt federalnog zakona o šumama, upućeni iz ovih općina a dirigirani iz Republike Srpske.

Ukoliko se ostvare najave, u opoziciji bi ostale gotovo sve političke partije sa bosanskim predznakom i to SDA i SBB te DF i SDP. Kako saznajemo, DF i SDP neće biti dio većine koja majorizira bilo koga, a u ovom slučaju Bošnjake. Ostaje nejasno kako će se postaviti A-SDA. Nepoznat je i status Naše stranke koja u svojim redovima ima velik broj članova Bošnjaka. Od ove dvije stranke zavisi ishod same sjednice i daljnji tok pregovaračkih procesa u Bosanskom Petrovcu.

Da li će se Naša stranka držati predizbornih principa i obećanja ili će podržati majoriziranje Bošnjaka saznat ćemo ubrzo, kao što će se vidjeti i da li će A-SDA okrenuti leđa ostalim Bošnjacima u vijeću.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!