fbpx

Moratorijem čuvaju vlastite pozicije

Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini KS, nakon usvajanja spomenutih zaključaka, izjavio je za Faktor da su usvojeni zaključci nezakoniti i da će Klub zastupnika SDA pokrenuti apelaciju prema Ustavnom sudu FBiH, jer smatraju da ovaj zaključak nije u skladu s Ustavom ni zakonskim propisima

 

Skupština Kantona Sarajevo, na inicijativu Danijele Kristić iz stranke Narod i pravda, usvojila je zaključak kojim se “zabranjuje Vladi Kantona Sarajevo i resornim ministarstvima davanje saglasnosti za prijem u radni odnos uposlenika na određeno i neodređeno vrijeme, za zaključivanje ugovora o djelu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima u organima uprave Kantona Sarajevo, zavodima, direkcijama, agencijama, upravnim organizacijama, pravnim licima sa javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona Sarajevo, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Kanton, budžetskim i vanbudžetskim fondovima, te u privrednim subjektima u kojima Kanton učestvuje sa najmanje 50% ukupnog kapitala”.

Usvojenim zaključkom obustavljaju se sve aktivnosti na izmjenama i dopunama osnivačkih akata i pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, te se nalaže obustavljanje internih premještanja zaposlenika unutar ustanova, preduzeća, organa uprave i ministarstava.

“Navedeni subjekti obavezuju se da odmah i bez odlaganja ponište javne konkurse za prijem u radni odnos koji su u toku, kao i da obustave prijem u radni odnos bez javnog konkursa, a sve prema ranije dobivenim saglasnostima nadležnog organa. Obavezuje se Vlada Kantona Sarajevo, nadzorni i upravni odbori, ovisno o nadležnosti, da ponište pokrenute konkursne procedure i obustave sve dalje postupke razriješenja, izbora i imenovanja direktora i članova uprava, upravnih i nadzornih odbora javnih subjekata.”

Usvajanje ovog zaključka pokazalo je nekoliko zanimljivih stvari. Poput one da u Skupštini Kantona Sarajevo postoji nova većina, koju čine Narod i pravda, Naša stranka, SDP, NBL i Aljoša Čampara. Čampara je onaj mali teg koji donosi prevagu. Ipak, to je nezvanična većina, većina koja nema Vladu, ali se trudi Vladi zagorčati život, blokirati sve što može do lokalnih izbora. Oni će, kako je najavljeno, odmah nakon lokalnih izbora u novembru pokušati smijeniti ovu i postaviti svoju Vladu. Vladu Forto 2.0.

Usvajanje moratorija na zapošljavanje može se posmatrati kao populistički predizborni potez Naroda i pravde, samo što je to omča oko vrata brojnim javnim institucijama u Kantonu Sarajevo. Bez obzira na to što to lider te nazovi opozicijske stranke boji veselim opozicijskim bojama, jasno je da na ovakav način, izglasanim moratorijem, pokušava zadržati kadrove rahmetli šestorke u javnim poduzećima, a ne, kako to spinuje, upirući se na zadnje noge, spriječiti da SDA zaposli svoje kadrove prije izbora.

Osim toga, nagradno pitanje za Narod i pravdu, njihove crvene drugove i Aljošu Čamparu jeste da li je zaključak Skupštine Kantona iznad, recimo, Zakona o ustanovama Federacije BiH? Odgovor je logičan, ali se u neugodan položaj postavljaju rukovodioci javnih ustanova i preduzeća jer će ipak morati da biraju koje će pravne akte da poštuju.

Najveći problem u vezi s navrat-nanos izglasanim moratorijem jeste u tome što se zbog njega brojnim institucijama onemogućava rad u punom kapacitetu. Primjera radi, od 13 institucija kulture u Sarajevu, nijedna nema upravni i nadzorni odbor. Konkursi su raspisani, čekaju se njihovi rezultati, ali, prema zaključku Skupštine KS-a, trebali bi sada biti poništeni. Dakle, ranijim upravnim i nadzornim odborima istekao je mandat, a nove se ne može imenovati. Institucije moraju raditi bez njih.

Šta to praktično znači? Nijedan značajniji projekt ne može se provesti. Svi poslovi skuplji od 6.000 maraka su obustavljeni jer direktor može potpisati isplate samo do 6.000 maraka, a za veće ugovore i isplate potrebna je saglasnost upravnog odbora kojeg nema. Šta institucije mogu uraditi sa 6.000 maraka? Ne mogu ni okrečiti prostorije.

Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini KS, nakon usvajanja spomenutih zaključaka, izjavio je za Faktor da su usvojeni zaključci nezakoniti i da će Klub zastupnika SDA pokrenuti apelaciju prema Ustavnom sudu FBiH, jer smatraju da ovaj zaključak nije u skladu s Ustavom ni zakonskim propisima. “Tu se radi o kršenju nekoliko zakona o vladinim i ministarskim imenovanjima, zakona o javnim ustanovama, zakona o državnim službenicima… Donijeli su tu nelegalnu odluku i SDA ide s apelacijom prema Ustavnom sudu FBiH”, zaključio je Dević. /J. S./

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!