fbpx

Mjesečnica Forte i Konakovića

Predsjedavajući Skupštine KS-a informira nas da je u “budžet” vraćena stavka za finansiranje škole u Konjević-Polju, koju je, kako on kaže, prethodna Vlada skinula iz budžeta. Istina je zapravo da se nikada škole u povratničkim mjestima nisu finansirale iz budžeta KS-a, nego su od 2014. do 2018. finansirane sredstvima Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i sredstvima Ministarstva za obrazovanje FBiH, u ukupnom iznosu od 1.129,450 KM za navedeni petogodišnji period, a Kanton je za ovaj projekt samo prebacivao novac na osnovu potpisanog sporazuma.

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Stotinu dana, što je standard svugdje u svijetu, dovoljno je da izvršna i zakonodavna vlast pokažu šta znaju i koliko dobrog mogu donijeti građanima koji su im dali povjerenje. U trenutku kada “obilježavamo” mjesečnicu rada izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo, predvođene premijerom Edinom Fortom (Naša stranka), i zakonodavne, predvođene predsjednikom Skupštine KS Elmedinom Konakovićem (Narod i pravda) možemo konstatirati da nam “kukala majka ako dočekamo 100 dana”.

Za 30 dana uspjeli su pokazati da je moguće pogaziti sve principe koje su zagovarali i kako nas mogu gledati u oči i lagati. Podsjetimo, Konaković je tokom predizborne kampanje pozivao na moral, pravdu i vraćanje povjerenja u vlast. Iz Naše stranke najavljivali su da “možemo i moramo ispraviti moralnu kičmu i reformisati sadašnji sistem društvenih vrijednosti”.

Prva tačka dnevnog reda Fortine Vlade bila je ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo. Ali, po pravilu “lijeva ruka, desni džep”, Forto je, dok se zalagao za ukidanje paušala u Skupštini KS, tražio isplatu paušala iz Doma naroda Parlamenta FBiH u iznosu 630 maraka mjesečno. Kada je otkriveno licemjerje, prvo je kazao da je to proceduralna greška. Kada mu je predočen njegov potpis, priznao je da je svjesno to učinio. Moralna kičma očito je prilično fleksibilna.

Dok se razbacuje hadisima i šalje Allahovo prokletstvo na sve one koji se usude da ukažu na štetnost njegovog djelovanja, Elmedin Konaković je sa svojom ministricom Zinetom Bogunić krenuo da ispravi “zbrku koju je napravio prethodni ministar Kazazović instrukcijom da se iz upotrebe izbaci neustavna kategorija BHS”. Obustavili su izdavanje đačkih knjižica dok ne odluče šta će upisivati u rubriku jezik. Nisu oživjeli neustavni BHS, ali su prvo za medije rekli da će ponuditi četiri opcije na izbor, da bi već sutra u odluci Ministarstva pokazali da su obmanjivali i da je četvrta opcija jedina na stolu te će sada učenici u KS moći birati samo “bosanski jezik i književnost, srpski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost”. Odluka je u praksi neprovodiva.

Nije jasno da li je zbog neznanja ili zbog nekih drugih interesa (nazovimo to srpski interes), Edin Forto poslao je inicijativu Vladi Federacije BiH da usvoji zakon o gasu na entitetskom nivou, kao što je to uradila Republika Srpska. Forto se pravi lud jer zahtjev Energetske zajednice je da se zakon usvoji na državnom nivou, a prepreka je upravo zakon RS-a, kojim je ovaj entitet oteo ingerencije države i dao ih regulatoru gasnog tržišta u Trebinju.

Usvajanje federalnog zakona značilo bi da se tržište gasa regulira iz Trebinja. Mogao bi za ovo Forto od Dodika dobiti orden. O sposobnosti nove Vlade KS najbolje govori budžet. Onaj koji je predložila prošla Vlada uspjeli su popraviti samo u dijelu koji se odnosi na zaduživanje. Tačnije, budžet je povećan za 13 miliona maraka, koliko se Vlada planirala zadužiti aukcijom vrijednosnih papira. U objašnjenju ove stvake navode samo da je to slijeđenje prakse prethodne Vlade.

Fortina Vlada ima još jedan odličan plan – kako mlade medicinske radnike poslati u Njemačku. Plan se sastoji u tome da im Vlada onemogući specijalizaciju u sarajevskim bolnicama. Naime, Vlada je donijela zaključak o zabrani zapošljavanja na neodređeno vrijeme u javnim subjektima, a zaključak je dostavljen i ustanovama poput Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, koje će, prema svim procjenama, morati obustaviti raspisane konkurse za specijalizaciju.

KCUS je sredinom decembra 2018. godine raspisao konkurs za prijem 46 doktora medicine i magistara farmacije na specijalizaciju. Konkurs na koji se prijavilo više od 800 mladih ljekara morat će biti obustavljen jer najkraća specijalizacija ljekara traje četiri godine, dok, prema zaključku Vlade KS, resorni ministri mogu dati saglasnost za zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme “najduže do godinu dana”. Identičan je slučaj i s Općom bolnicom “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, koja je, prema podacima sa zvanične web-stranice, od decembra raspisala konkurs za prijem 12 specijalizanata. Treba li uopće reći da je na ovaj način direktno ugrožen zdravstveni sistem u KS-u?

Predsjedavajući Skupštine KS-a informira nas da je u “budžet” vraćena stavka za finansiranje škole u Konjević-Polju, koju je, kako on kaže, prethodna Vlada skinula iz budžeta. Istina je zapravo da se nikada škole u povratničkim mjestima nisu finansirale iz budžeta KS-a, nego su od 2014. do 2018. finansirane sredstvima Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i sredstvima Ministarstva za obrazovanje FBiH, u ukupnom iznosu od 1.129,450 KM za navedeni petogodišnji period, a Kanton je za ovaj projekt samo prebacivao novac na osnovu potpisanog sporazuma.

Ali, Dino ne laže, ima on i prigodan hadis kojim osuđuje laž. On samo ne govori istinu, a to je nešto drugo. Da bi situaciju doveo do usijanja, Konaković je medijima otkrio ko je etnički očistio Srbe iz Sarajeva: SDA i rahmetli Alija Izetbegović. Posljednji šamar Vladi KS-a “opalio” je “Transparency International” u Bosni i Hercegovini (TI BiH), ističući da Nacrt Zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih funkcionera, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo nije usklađen s drugim zakonskim propisima. TI BiH posebno naglašava da je nedavno pokrenuta inicijativa za kreiranje i usvajanje novog Zakona o sukobu interesa Federacije BiH, te da bi predložena rješenja u Kantonu Sarajevo mogla dovesti do međusobne kolizije ovih propisa.

Koliko štete mogu napraviti, pokazali su u samo 30 dana, šta će tek biti ako doguraju do 100?!

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!