fbpx

Mirsad Srebreniković kandidirao Bermina Meškića

S obzirom na to da SDAH krajnje loše kotira među Bošnjacima u Hrvatskoj, ali i na sudske procese koji se vode, a koji svoje okončanje mogu doživjeti do održavanja parlamentarnih izbora, Meškićeva kandidatura je, prema riječima našeg izvora, “čisto kockanje”.

 

U Hrvatskoj traju pripreme za parlamentarne izbore koji će se održati vjerovatno u ranu jesen. Razne neprincipijelne kombinatorike, spletke i intrige nisu zaobišle niti bošnjačku zajednicu u Hrvatskoj. Proteklu godinu SDA Hrvatske (SDAH) obilježila je neuspjesima i velikim raskolima, nakon što je izgubila na parlamentarnim izborima 2011, 2015. i 2016. godine, a lokalni izbori 2017. godine bili su za tu stranku statistički najneuspješniji od nezavisnosti Hrvatske.

Kulminaciju srozavanja doživljava 2018. godine, kada je izbačeno čak 90 posto članstva i ogranaka (informacije dostupne na web-stranicama stranke) na poprilično sumnjiv način, a sve kako bi predsjednik mogao ostati Mirsad Srebreniković, kojem to Statut nije dopuštao jer bi time bio po treći put predsjednik stranke. Nakon toga, stranka biva svedena na tridesetak članova i nekoliko manjih ogranaka, te postaje opterećena kaznenim prijavama i sudskim tužbama koje još uvijek traju.

Međutim, ovih dana SDAH pokušava pokazati znakove života te je nedavno na skupu u Puli kandidirala za parlamentarne izbore Bermina Meškića, pravnika Mešihata Islamske zajednice Hrvatske. U međuvremenu, doznajemo od izvora bliskih IZ Hrvatske, Meškić je dobio otkaz u Mešihatu shodno ranijoj odluci da se Islamska zajednica neće petljati u izbore i političko agitiranje.

Meškić je donedavno slovio za jedno od novih lica među bošnjačkim aktivistima u Hrvatskoj s potencijalom, međutim, sklapanjem neprincipijelnog saveza sa u bošnjačkoj javnosti ozloglašenim Srebrenikovićem tu je poziciju posve narušio. Očito ga je ovakva ambiciozna nepromišljenost koštala i otkaza te uskraćivanja podrške od IZ u Hrvatskoj, što je u ovom slučaju posve opravdan i jedini ispravan potez muftije Aziza ef. Hasanovića.

Da je kojim slučajem IZ u Hrvatskoj drugačije postupila, vjerojatno bi se nepopravljivo kompromitirala u javnosti. Naime, pristajanje uz Srebrenikovića za Meškića znači i podržavanje politike koja je uništila prvu bošnjačku stranku u Hrvatskoj, unosila razdor na bošnjačkoj manjinskoj sceni te na koncu posve podbacila. Nažalost, Meškićevo očito moralno posrnuće ga je trajno onemogućilo da postane novo lice koje može donijeti nužne promjene i osvježenje među Bošnjake u Hrvatskoj.

Dodatni uteg oko nejakog vrata mladog Meškića jeste povezanost cijele Srebrenikovićeve skupine s Erminom Lekaj Prljaskaj, aktualnom saborskom zastupnicom iz reda albanske manjine i vjerovatno budućom protukandidatkinjom na izborima. Naime, dužnosnik stranke Ishak Hodžić, koji je ujedno i aktualni član Savjeta za nacionalne manjine, hvali se na društvenim mrežama druženjem i sastancima s Erminom Lekaj Prljaskaj.

Kako neslužbeno doznajemo iz izvora unutar same SDAH, nekoliko članova Glavnog odbora nezadovoljno je ovakvim raspletom jer smatraju da stranka s ovoliko afera Meškiću nanosi veliku štetu.

S obzirom na to da SDAH krajnje loše kotira među Bošnjacima u Hrvatskoj, ali i na sudske procese koji se vode, a koji svoje okončanje mogu doživjeti do održavanja parlamentarnih izbora, Meškićeva kandidatura je, prema riječima našeg izvora, “čisto kockanje”.

Također, naši izvori smatraju da “Meškić ustvari uopće ne drži do uspjeha SDAH, ali ni Bošnjaka općenito”, već da želi ostvariti svoje privatne ambicije. /R. S./

Prethodni članak

Krhki prekid vatre

Sljedeći članak

Libija u haosu

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • xoxoxo 12.03.2020.

    Jasno je ko dan da Mirsad Srebrenikovic u ovom slucaju igra na dvije strane. Navodno daje podrsku Meskicu a s druge strane navija za pobjedu Ermine. Meskic mu je zapravo marioneta s kojom zeli oduzeti mogucnost Hodzicu da dobije povjerenje glasaca u utrci za saborskog zastupnika, a sam ce dati glas Ermini zbog prljavih igara koje igraju.

    Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!