fbpx

Lov na Asadove zločince

Oni su formirali skupinu sirijskih pravnika u egzilu koji su, baš poput lovaca na naciste, odlučili da privedu pravdi odgovorne za sirijski užas. Konkretno, one koji su nakon počinjenih zločina došli u Evropu.

 

Posljednje što je Anwar al-Bunni očekivao kada je stigao u Berlin bilo je da slučajno naiđe na navodnog ubicu svojih sunarodnjaka, ali dogodilo se. Bilo je to 2014. godine, u jednom od kampova koje je Njemačka postavila kao prvo prebivalište za pristigle sirijske izbjeglice. Anwar R. bio je bivši član sigurnosnih službi Sirijske vlade; Bunni, poznati advokat, spreman da mu ne dopusti da se izvuče. Šest godina kasnije, čini se da mu je uspjelo.

Naime, 23. aprila sud u njemačkom Koblenzu počet će suđenje Anwaru R. (57), optuženom za 58 ubistava, najmanje jedno silovanje i višestruka seksualna zlostavljanja koja su se dogodila u zatvoru al-Khatib, u kojem je, prema istragama, najmanje 4.000 ljudi, uglavnom simpatizera opozicije, bilo mučeno između 2011. i 2012. Pored njega će na klupi sjediti Eyad A. (43), optužen za dopuštanje mučenja gotovo trideset aktivista opozicije nakon demonstracija 2011. Obojica su uhapšeni u februaru 2019. godine.

Njih dvojica samo su kap u moru zločinaca iz Sirije iza kojih je ostalo na hiljade mrtvih, ali će to ipak biti historijski proces. To će biti prvi put da će neki sud odlučivati ​​o zločinima protiv čovječnosti počinjenim tokom krvavog sirijskog rata, uz prisutne optužene. U januaru 2019. godine američki sud osudio je Bašara al-Asada u odsutnosti zbog ubistva novinarke Marie Colvin.

Godine 2014. Rusija i Kina osudile su rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o osnivanju posebnog suda za sirijski sukob. Veliki dio uspjeha procesa koji je započet u Njemačkoj, koja ima načelo univerzalne nadležnosti, leži u naporima Anwara Bunnija i njegovih kolega.

Oni su formirali skupinu sirijskih pravnika u egzilu koji su, baš poput lovaca na naciste, odlučili da privedu pravdi odgovorne za sirijski užas. Konkretno, one koji su nakon počinjenih zločina došli u Evropu.

“Mi smo poput lovaca nacista, iako su za nas oni lošiji od nacista jer nemaju osjećaj da su izgubili rat. Naprotiv”, naglašava Bunni, rođen u kršćanskoj porodici u sirijskoj provincija Hama.

“Većina je ponosna na zločine koje su počinili.” Budući da nije njemački državljanin, Bunni neće učestvovati u suđenju, ali će biti prisutan, zajedno sa sirijskim advokatom Mazenom Darwishom, kao građanska stranka u sudnici, tokom procesa za koji je uspio prikupiti pedeset svjedočenja preživjelih. “Šef zatvora više puta je naredio službenicima da izvedu zatvorenike iz svojih ćelija kako bi ih tukli cijevima ili ih zlostavljali kablom”, jedno je od svjedočanstava.

Bunni kaže da ima mrežu od trideset advokata koji u cijeloj Evropi tragaju za zločincima. Procjenjuju se da je oko 2.000 osumnjičenih osoba. Njihova su imena tajna, osim jednog. Rifat Asad bivši je sirijski potpredsjednik i Asadov stric. Zajedno s još 13 bliskih osoba, njegova je organizacija uspjela oprati 600 miliona eura ukradenih u Siriji. Istragu protiv njega vode Nijemci i Francuzi i može mu se suditi u tim zemljama ako bude uhapšen na tlu te dvije države. Bunni kaže da ga spremno čeka.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!