fbpx

Kud to Dodikovi brodi brode

Predsjednik RS-a Milorad Dodik nakon silnih obećanja o referendumima stjeran je sada u kut i jedan od njih mora provesti, a ujedno i testirati nerve međunarodne zajednice kako bi 2018. godine, tako je planirala njegova stranka SNSD, organizirao. Nastavi čitati 

Predsjednik RS-a Milorad Dodik nakon silnih obećanja o referendumima stjeran je sada u kut i jedan od njih mora provesti, a ujedno i testirati nerve međunarodne zajednice kako bi 2018. godine, tako je planirala njegova stranka SNSD, organizirao referendum o otcjepljenju RS-a.

Upitno je da li će do referenduma uopće doći. Za početak, u Brčko Distriktu neće biti referenduma jer supervizor za Distrikt Brčko Bruce G. Berton nije dao saglasnost za to, pravdajući svoju odluku činjenicom da je odluka o referendumu neustavna i suprotna odluci Ustavnog suda BiH.

Upitno je i da li će Centralna izborna komisija BiH, pošto je riječ o neustavnoj aktivnosti, dostaviti Komisiji za provođenje referenduma biračke spiskove za Republiku Srpsku. Ukoliko se to ne desi, a referendum se ipak provede, mogućnost je manipulacije ogromna, a povećava se i time što je RS odbio priznati rezultate popisa.

Istovremeno, čeka se odluka Vijeća za provedbu mira (PIC) te izjašnjavanje Rusije o ovom pitanju, a nakon toga i odluka visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka. Iako je do sada Rusija uvijek podržavala Republiku Srpsku, novi detalj mogli bi biti odnosi Rusije i Turske. Naime, odnosi u posljednje vrijeme između ovih dviju zemalja postaju sve više prijateljski, dok su odnosi obiju zemlje prema BiH dijametralno suprotni. Moguće je da će obje zemlje, kao znak prijateljskih odnosa, ostati neutralne.

Šta radi OHR

Evropska unija poslovično je mlaka i neuvjerljiva kada je BiH u pitanju. Sve se svodi na “dogovorite se”. Doris Pack, članica Evropskog parlamenta i predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, prokomentirala je na Twitteru referendum riječima: “Referendum u Republici Srpskoj nije u skladu s Daytonskim sporazumom. Šta radi OHR? Ako ne radi ništa, to je sramotno. Postojanje ove institucije nema više nikakvog smisla.”

No, vjerovatno je u priči oko referenduma najvažniji stav Sjedinjenih Američkih Država. Proteklih dana u posjeti Balkanu boravio je potpredsjednik SAD-a Joseph Biden. Iako nije bio u BiH, naša je zemlja bila tema razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako piše beogradski list Danas, pozivajući se na izvore u Vladi Srbije, Vučić će, na Bidenov zahtjev, tražiti od Dodika da otkaže referendum. Postavlja se pitanje kako to izvesti. Dodik neće tek tako otkazati referendum jer bi bio kriv u očima naroda zbog prodavanja magle i definitivno bi to bila njegova politička smrt. Ako pak održi referendum unatoč stavovima SAD-a, svejedno mu slijedi politička smrt, a poznajući američke metode, vjerovatno će karijeru završiti u zatvoru. Za njega bi bila najbolja opcija da visoki predstavnik Valentin Inzko zabrani održavanje referenduma pa da u očima birača, baš uoči lokalnih izbora, postane mučenik srpskog naroda i time opet osigura pobjedu na lokalnim izborima svom SNSD-u.

Ali, zašto bi Vučić tražio od Dodika da odustane od referenduma? Zbog vlastite koristi. Ruska agencija “Sputnjik” objavila je da je Biden Vučiću predstavio novi plan SAD-a s kojim se slaže i EU, a to je da sve zemlje Balkana zajedno uđu u Evopsku uniju prije 2020. godine. Naravno, pošto ne ispunjavaju kriterije, ne bi imale isti status kao ostale članice EU. S druge strane, sve bi države Balkana u EU, takoreći, činile jednu cjelinu.

Nakon sastanka Dodika i Vučića u Banjoj Luci, Vučić je kratko prokomentirao da se on neće petljati u unutrašnje stvari BiH. No, šta su on i Dodik pričali na sastanku, ostaje nepoznato. Ipak, zanimljivo je da je i prošli put, kada je bio u pitanju referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, nekoliko dana nakon sastanka Dodika i Vučića u Beogradu (izjave nakon sastanka bile su slične), Dodik odustao od referenduma i nikada nije provedena odluka Narodne skupštine RS‑a o referendumu. Ne treba zaboraviti da je ovog puta Dodik otišao korak dalje. U narednim ćemo danima vidjeti hoće li Dodik nastaviti pripreme za referendum ili će izvesti neki manevar, a u tome mu mogu pomoći CIK i OHR.

Čini se da je i glasačko tijelo u RS-u po pitanju referenduma podijeljeno, i to na one koji smatraju da je referendum predizborni igrokaz Milorada Dodika i one koji bez mnogo kritičkog razmišljanja prihvataju ideju o referendumu. Ipak, najmanje je onih koji zastupaju Dodikove radikalne stavove.

To se najbolje vidi iz komentara na vijesti o referendumu. Na portalu bijeljinske televizije BN, koja je poznata po kritici aktualne vlasti u RS-u, na vijest o tome da će Vučić tražiti od Dodika da odustane od referenduma napisano je više od 100 komentara.

“Dodikove priče o referendumima me podsjećaju na onog muslimana iz Višegrada koji je 1992. ko fol rušio branu na Drini. Pa jedan dan: ‘Murate, ruši’, drugi: ‘Murate, nemoj!’”

U drugom komentaru stoji da su ova dvojica, misleći na Dodika i Vučića, u sprezi – jedan raspisuje referendum, drugi ga savjetuje da ga ne održi. Providno licemjerje.

“Ništa nije bilo kako je Baja rekao pa neće biti ni referenduma”, poentira jedan od komentatora, a drugi se nadovezuje: “Baja će zamoliti Vučića da traži otkazivanje referenduma jer ga se ponajviše plaši, ali da to bude kobajagi zbog Srbije. Glup je ovaj narod.”

“Odgovori Baji onaj austrijski ambasador u BiH. Kratko i jasno: ‘Dodik je uličar.’ I opet ništa. Čekamo kvalifikaciju koja je dostojna Baje”, piše u jednom komentaru, a u odgovoru na ovaj komentar stoji: “Vučić će Dodiku reći da nije ‘uličar’ nego da je ‘gospodin uličar’ pošto po RS-u skače helikopterom k’o gospodin jer su ulice pune rupa.”

“Biće kako je Biden htio”, napisa neko referirajući se na nedavnu posjetu potpredsjednika SAD‑a Balkanu.

“Ljudi, kakav referendum, pa uvešće nam sankcije momentalno i onda ni ovo malo jada od plata i penzija neće biti. Razmišlja li neko o posljedicama djela ovog čovjeka? Pa čitav srpski narod u BiH će ispaštati zbog njega. Moj narod se raduje svojoj propasti”, jedan je od mnogobrojnih komentara.

Među najzanimljivijim komentarima i odgovorima na komentare sljedeća je prepiska: “Godine prolaze, starim i starim. Pitam se hoću li doživjeti ijedan referendum od ovog čovjeka? Pa daj Mile Presjedniče, molim te, makar ovaj održi. Ne dozvoli da te premijer Srbije ponovo ponizi i održi ovaj referendum. Razočarao si me kod ovog zadnjeg. Sve sam mislio: eh sad će biti. Kad opet ništa. Dobro je da je referendum najavljen prije izbora jer ako ga ne sprovedeš ne znam da li ću ti opet dati glas. Pozdrav svim ljudima koji brane našeg presjednika i koji vide da nas on jedini brani.”

Odgovor koji je uslijedio glasi: “Ma šta reče!? Hahahahahahaha.”

Drugi opet dodade: “Poderat ćeš ti i gvozdene opanke dok to dočekaš”, a treći opet napisa: “Ti si jedna od mnogih ovaca koje Baja šiša redovno. A ti i dalje misli da će se ikad održati ijedan referendum koji je Baja najavio.”

 Republika se voli referendumom

Svoje mišljenje o referendumu na sajtu banjalučkih Nezavisnih novina dalo je više od 100 građana. U jednom komentaru stoji: “Mile potencira referendum, a poslije kaže: ‘Referendum je neobavezan za Skupštinu RS-a i praktično je savjetodavna odluka.’ RS daje 1,5 miliona KM za referendum čiji se rezultat unaprijed zna i za koji nije sigurno da će njegove rezultate organi RS-a prihvatiti. Ako Vučić klepi Milu i sve nas po ušima i kaže Dodiku: ‘Nemoj sad održati referendum’, onda će još Mile to predstaviti kao da smo uštedjeli 1,5 milion KM. Moj narode, kako nas ovaj naš seljačina iz Laktaša voza i još mu plaćamo 10 miliona godišnje za to vozanje. Mile reče da političari treba da poboljšaju život narodu, pa on ga stvarno i poboljšava – penzionerima po pet KM, a sebi milione.”

“Ovaj referendum je obična farsa. Predizborna manipulacija koja ništa bitno ne može promijeniti. Ko može zabraniti šta ću ja u svojoj kući raditi? Niko. Kao ni to kad će se u RS-u šta proslavljati. A zašto ova priča nije bila aktuelna pre dve godine ili neposredno posle prošlih izbora? Zašto? I malom detetu je jasno zašto. Obojica kupe poene. A u odcjepljenje RS-a baš i ne vjerujem. Barem ne u ovakvim granicama sa Distriktom Brčko između. Možda, nekad, uz neki dogovor o prekrajanju granica”, piše u jednom komentaru.

“Igra se Dodik, kada se opeče, ode on u egzil, a vi se, narode, j…, da prostiš. Ovo nije vidjelo referenduma, nego neka anketa, jeste li za 9. januar ili niste, koja će mu donijet pobjedu na izborima, a poslije će ispoštovati odluku Suda i pljunuti narodu u usta”, mišljenje je jednog građanina RS-a, a drugi dodaje: “RS se čuva ekonomski, privredno i natalitetom. RS se ne čuva referendumima, a ko je i kojom politikom doveo RS na ove grane? Je li je manja danas nego prije 10 godina? Referendum nema ama baš nikakvog značenja za RS i njenu stabilnost, ovo je samo lijepo riješen predizborni haos kojim se želi nacionalizam održati iza ekonomskog kraha i lopovluka koji je toliko težak da smo na ivici bijede.”

“Referendumom se čuva zemlja?”, pita jedan čitatelj i odgovara: “Blago onome koji stalno muva oko nekih referendumima, a to što je narod siromašan i gladan, to ga nije briga. Važno je da se ‘referendišemo’, a onda slede šatre i mikrofon…”

“Slavi se svejedno i tako i tako, a ne razumijem čemu ovaj referendum. To je slava isto k’o i Bajram i ramazan, niko to ne može da zabrani. U mnogim modernim državama imaju svog sveca zaštitnika, pa čak i u susjednoj Hrvatskoj slave. Sveti Nikola se slavi u Dalmaciji kao njihova slava i sad bi trebala cijela Hrvatska da se digne na noge i da kaže: ‘To vi ne smijete da slavite.’ Daj malo ohladite i pustite Srbe da rade i dišu. Gdje je ovdje pravedan pristup i tolerancija. Smeta sve što je srpskog naroda pa i slava na kraju”, stoji u jednom komentaru, a odgovor je sljedeći: “Ma ne smeta nikome normalnom i dobronamjernom Bajram, sveti Ivo, niti sveti arhiđakon Stevan, to je u narodnoj duši. Nego su ljudi siti svega. A nedopustivo je da se sveta mjesta, sveci, duhovni praznici zloupotrebljavaju u manipulativno-propagandne svrhe. I to od onih koji su po svom činjenju bliži đavolu, vragu i šejtanu nego dragom Bogu.”

Najavljeni je referendum sam po sebi beznačajan. Međutim, opasan je jer je generalna proba za mnogo opasnije referendume. Na ovaj se način ljudi pokušavaju priviknuti na referendum, pokazati da u ovoj državi ništa ne funkcionira i da je jedini put razdruživanje. Dokaz za to jeste propaganda koja je već počela. Na Facebooku već postoji profil Yes Srpska, koji promovira referendum o nezavisnosti 2018. godine. Ova stranica već ima više od 7.000 lajkova, a u posljednjoj sedmici, kako se često priča o referendumu, broj lajkova drastično je povećan. Riječ je o vrlo smišljenoj propagandi koja nastoji ideju o otcjepljenju promovirati izvan BiH i tako pridobiti podršku iz inostranstva. Postojala je i stranica istog naziva, ali je blokirana. Propaganda je počela.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!