fbpx

Kratka povijest beščašća

Prošla je godina otkako su oficiri lojalni terorističkoj organizaciji Fetullaha Gülena (FETÖ) pokušali izazvati državni udar protiv turskog demokratskog poretka. Precizne rekonstrukcije pojedinih dešavanja u noći između 15. i 16. jula 2016. godine, koje su već godinu tema novinskih članaka i naučnih studija, popunjavaju mozaik historijskog zemljotresa čije se posljedice osjećaju i dvanaest mjeseci nakon prvog ispaljenog metka. Stoga podsjećamo samo na one najvažnije događaje koji su odredili propast terorističkog akta osmišljenog u Pennsylvaniji

Piše: Hamza RIDŽAL

 

22:00

U Generalštabu se začuli pucnjevi i počela paljba iz helikoptera na dužnosnike i građane Ankare ispred Generalštaba. Grupa vojnika preuzela Glavnu direkciju Turske radio-televizije (TRT).

 

22:00

U Istanbulu zatvoreni mostovi koji povezuju evropski i azijski dio ovog grada – Boğaziçi i Fatih sultan Mehmet.

 

23:05

Turski premijer Binali Yıldırım javio se uživo na NTV-u: “Ovu pobunu nećemo dopustiti. Oni koji ovo čine platit će najtežu kaznu. Radi se o pobuni jednog dijela vojske.”

 

23:30

Javljeno da je predsjednik Generalštaba Hulusi Akar uzet za taoca od grupe vojnika koji pokušavaju izvršiti državni udar.

 

00:01

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, koji je bio na odmoru u Marmarisu, krenuo prema istanbulskom aerodromu “Atatürk”.

 

00:09

U kampusu Nacionalne obavještajne organizacije (MIT), koja se nalazi u Ankari, počela pucnjava iz vojnih helikoptera, na što su sigurnosne snage odgovorile oružanim napadom.

 

00:26

Nakon sve žešćih napada pučista, turski predsjednik Erdoğan javio se uživo, prvo preko CNN Turka, i pozvao turski narod da iziđe na ulice, naglasivši da je to pobuna protiv narodne volje.

 

00:30

Na poziv turskog predsjednika i prema instrukcijama Predsjedništva za vjerska pitanja počelo učenje salavata s džamija u osamdeset jednom turskom gradu, nakon čega je narod u velikom broju počeo izlaziti na ulice, jasno se opredjelivši protiv vojnog udara.

 

01:01

Policijska uprava Ankare napadnuta vojnim avionima i helikopterima. Ministar odbrane Fikri Işık izjavio: “Ovo je pokušaj državnog udara unutar turskih oružanih snaga.”

 

01:30

Obezbjeđenje ispred zgrade sjedišta turskog premijera, palače Çankay u Ankari, uzvratilo napad na pet oklopljenih vozila. Uz pomoć naroda, koji je već uveliko punio ulice, pučisti onesposobljeni.

 

02:00

Počelo prvo privođenje vojnika u pojedinim dijelovima Ankare i Istanbula.

 

02:30

Pučisti izveli zračni napad na Komandu policijskih snaga za specijalne operacije u Gölbaşıju ubivši pritom sedamnaest policajaca. Ubrzo nakon toga, avion F16, koji pripada turskim oružanim snagama, oborio pučistički helikopter.

 

02:35

Onesposobljeni činovnici i vojnici koji su pokušali ući u zgrade TRT-a, kao i u zgradu Predsjedničke palače u Ankari.

 

02:42

Od bombe bačene na Parlament u Ankari povrijeđeno nekoliko policajaca i službenika u Parlamentu.

 

03:00

TRT nastavio normalan tok emitiranja programa. Privedeni pripadnici FETÖ-a koji su pokušali preuzeti zgradu Centralne direkcije TRT-a.

 

03:10

Premijer Yıldırım izjavio da će svi vojni avioni i helikopteri koji nadlijeću bitne tačke na nebu iznad Ankare biti oboreni.

 

03:20

Predsjednik Erdoğan došao u Istanbul.

 

04:00

Glavni javni tužilac u Ankari donio odluku o privođenju službenika suda koji imaju veze s terorističkom organizacijom FETÖ/PDY i vojnika koji pripadaju tzv. Odboru za mir u zemlji.

 

04:42

Pucano iz helikoptera na hotel u Marmarisu u kojem je odsjedao predsjednik Erdoğan. U napadu ranjeno pet policajaca.

 

05:20

Premijer Yıldırım izvijestio da je u redovima pučista ubijen visokorangirani general, a da je 130 vojnika privedeno.

 

06:30

Vojni helikopter koji je bombardirao “Türksat” oboren u Gölbaşıju.

 

06:30

Predali se vojnici koji su kontrolirali Boğaziçi most u Istanbulu.

 

06:43

Bačene dvije bombe u blizini Predsjedničke palače.

 

07:00

Na raskrsnicu ispred Vrhovne komande policije bačena aviobomba.

 

08:36

Vrhovna komanda policije preuzeta od strane Odreda policijskih specijalaca. Neutralizirani vojnici pripadnici terorističke organizacije FETÖ koji su se nalazili unutra.

 

09:40

Iz Generalštaba se predalo dvjestotinjak nenaoružanih vojnika.

 

10:07

Predalo se sedamsto nenaoružanih vojnika policajcima u Generalštabu.

 

12:57

Premijer Yıldırım dao izjavu ispred palače Çankaya: “Ova je pobuna ugašena. Ukupno je poginula 161 osoba i imamo 1.440 povrijeđenih. U ovom neprimjerenom pokušaju do sada je privedeno 2.839 oficira i vojnika koji su se nalazili na različitim pozicijama i koji su bili umiješani u ova dešavanja. Među njima su i visoki činovnici.”

 

Priznanje pomoćnika generala Hulusija Akara o umiješanosti FETÖ-a u pokušaj državnog udara

Levent Terkkan, pomoćnik predsjednika turskog Generalštaba Hulusija Akara, jedan je od visokorangiranih oficira koji su priznali umiješanost FETÖ-a u planove državnog udara. Terkkan, koji je priveden tokom istrage o pokušaju državnog udara, u izjavi za tužilaštvo potvrdio je svoje članstvo u “paralelnoj strukturi”, rekavši da je godinama dobrovoljno služio Fetullahu Gülenu bespogovorno izvršavajući naredbe.

“Ja sam 1989. godine polagao prijemni ispit za Srednjoškolsku vojnu akademiju. Bio sam siguran da ću svojim znanjem osvojiti dovoljan broj bodova da upišem ovu školu. Abiji u organizaciji to su također znali, ali su ipak noć prije ispita donijeli pitanja i dali mi ih”, kazao je Turkkan govoreći o terorističkoj organizaciji FETÖ i njenoj dubokoj umiješanosti u sve strukture društva. Objasnio je da je zaduženja svojih abija, nadređenih u hijerarhiji, doživljavao kao radost i da ih je srčano provodio. “Ja sam član paralelne strukture. Radio sam kao volonter u ovoj organizaciji nekoliko godina. Do sada sam sve vrijeme bio poslušan svojim nadređenima i uvijek sam izvršavao njihova naređenja”, priznao je Turkkan.

U svojoj izjavi koja ponajbolje ilustrira odnose u organizaciji Fetullaha Gülena, Turkkan je priznao umiješanost ove organizacije u pokušaju državnog udara, kao i svoju ulogu u tom pokušaju. “Nakon što sam postao oficir u Vrhovnoj komandi, počeo sam izvršavati naredbe koje su mi slali iz džemata. Ja sam stalno prisluškivao predsjednika Generalštaba pašu Necdeta Özela. Stavljao sam prisluškivač u ured na bilo koje mjesto. Radio sam to svaki dan, ujutro stavljao, a navečer uzimao. Kapacitet mu je dostizao 10 do 15 sati snimanja zvuka. Svaki sam dan snimao pašu. Abijima u džematu jednom sedmično odnosio sam popunjeni uređaj za prisluškivanje, a uzimao novi koji je bio prazan”, kazao je Turkkan.

On je poručio da sve dok nije vidio pucanje na civile i stradanje nevinih ljudi nije vjerovao da Gülenova organizacija može nekog povrijediti. “Vjerovao sam da oni sve što rade rade u ime Allaha. Ali sam poslije pokušaja državnog udara shvatio o čemu je riječ. Za ovu organizaciju i one koji vjeruju u ovu organizaciju izdaja je blaga riječ za to što su oni uradili. Sada konačno znam da su članovi te organizacije bezdušni”, poručio je Turkkan.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!