fbpx

Kraj obmana u Brčko distriktu

Očito je da je bošnjačkom narodu u Brčkom preko glave ovih najgrlatijih lažnih dušebrižnika  za njegovu tešku sudbinu, a stvarnih  „boraca“ za sopstvene teške bankovne račune i ostale imetke.

 

Piše: Enes Durić

Nikad  Brčkom nije nedostajalo demagoga i „prodavača magle“, ali posljednjih godina ovaj je grad u tome prevazišao sebe. I  to zahvaljujući nekolicini političara – vanserijskih talenata za prosipanje iz „šupljeg u prazno“, odnosno za radikalnu kritiku „nepodnošljivog stanja“ u ovoj lokalnoj zajednici, a kojem su zapravo oni sami dali gorostasan doprinos.

U toj „plejadi“ kritičara izdvaja se nenadmašni trio Šemso Saković, Mirsad Đapo i Damir Bulčević. Njihova usta su puna patriotizma, brige za  zakonitosti, za bolju budućnost, za narod i pravdu. A od svega toga  nikakve koristi dosad nisu vidjeli ni branitelji, ni Bosna, ni narod ni pravda. Hajrovala su samo njihova bankovna konta i rasla imovina u zemlji i inozemstvu.

Šemso Saković je bio u nekoliko mandata, i u okviru bar pola tuceta političkih stranaka, što zvaničnik u izvršnoj vlasti što poslanik. U istraživanju dokučili smo ovlaš da je nakon istaknute predratne uloge u Savezu komunista, postao perjanica brčanske SDA, pa BPS-a, pa Stranke za BiH, pa SBB-a … Neka ne zamjeri ako smo mu ovu bogatu preletačku biografiju osiromašili za poneki politički subjekt.

Sve to vrijeme ga je krasila ona popularna reklamna krilatica „dva u jednom“, jer je do podne bio opozicija i buntovnik dok ne nametne neki projekat u interesu svoje firme,  a popodne – kad taj interes – progura, postajao bi konstruktivna i smjerna pozicija. I tako cijelu karijeru. Ta mu je ta taktika donijela mnogo koristi, a jedan od svježijihprimjera je dobijanje javnog ovlaštenja na dvadeset godina da vrši kontrolu tehničkih pregleda, što će mu donositi nekoliko stotine hiljada maraka godišnje.

Istovremeno u aktuelnoj predizbornoj kampanji Saković nastupa kao glavni verbalni spasilac gole egzistencije građana, a naročito onih „najzaslužnijih a najzaboravljenijih“ – boraca. Toliko je opsjednut patriotskom brigom za te heroje da je u budžetu Distrikta za vrijeme jednog svog „opozicionog prijepodneva“ (odnosno kontruktivnog pritiska na kolege iz pozicije) progurao u budžet stavku od 140 hiljada KM za vitalnu potrebu – uzletište i hangare koji će služiti za njegov privatni avion: Da borci dobro vide za šta su se borili i krvarili!

Poznato je da je Sakovića svojevremeno brčanski supervizor izbacio iz poslaničke klupe zbog zloupotrebe položaja, odnosno nepropisnog pelješenja budžeta Distrikta u korist njegove privatne firme, ali se on u međuvremenu izvještio u zaobilaženju zakonskih propisa,  a i supervizori više nisu što su bili, već puki posmatrači  svekolikog sunovrata ove lokalne zajednice.

Prebacivao je Saković norme u brizi za ove prostore i prije uspostave Distrikta, dok je bio na poratnoj funkciji ministra za promet i komunikaciji u Vladi TK-a. Tako je sa nekim bjelosvjetskim malverzantom Cimermanom pokrenuo projekat gradnje Svjetskog trgovinskog centra kod Brke. Dopro je Saković sa tim pajtosom i u čudnovatu „poslovnu“ posjetu Johanesburgu u Južnoafričkoj Republci, a od svega toga nije na kraju bilo ništa izuzev zaplijenjenih hiljadu hektara državnog zemljišta kod Brke u korist Rajfajzen banke.

U to vrijeme je napravljena i čuvena „privatizacija“  Tuzlanske banke, i to znatno prije donošenja zakona o privatizaciji državnih preduzeća i banaka, dakle brutalno nezakonito. Firma Šemse Sakovića „Ekoinvest“ je među onima koje se u Izvještaju Finansijske policije pominju da su fiktivnim radovima za državna preduzeća došli do većinskog vlasničkog paketa u Tuzlanskoj banci od 8 miliona KM.

Tih „fiktivnih“ osam miliona KM su, kako zaključuje Finansijska policija, kasnije prodati Ljubljanskoj banci za realnih 52 miliona maraka (da bi nastala NLB) što je firmama učesnicama donijelo, ničim zasluženo basnoslovno bogastvo. Kasnije je taj slučaj sudski procesuiran, ali samo ovlaš i reda radi, a saznajemo da jedno udruženje građana iz Tuzle sada obnavlja cijelu proceduru da istjera mak na konac oko ove pljačke stoljeća u kojoj se Šemso Saković žestoko borio za „zaštitu“ tuzlanskih boraca.

To je samo kraći isječak iz bogate poslovno-političke biografije velikog narodnog tribuna, pravednika i avijatičara  – Šemse Sakovića koji planira da nastavi „usrećivati“ narod u još jednom poslaničkom mandatu, jer predvodi listu SBB-a za Skupštinu Distrikta.

I drugi iz bošnjačkog trija vodećih buntovnika i preporoditelja Brčko istrikta, bivši gradonačelnik i u dva navrata predsjednik Skupštine, Mirsad Đapo, veoma se istakao spektakularnim operacijama sa državnim zemljištem i imovinom. Tako je, dok je bio gradonačelnik, Vindiji iz Varaždina prodao 1.000 dunuma zemljišta za 70000 hiljada maraka, a što je realno vrijedilo nekoliko miliona maraka, pri čemu, kako se priča ni on nije prošao loše, rješavajući „stambena pitanja“ po Zagrebu i drugim destinacijama.

Prije toga je Đapo omogućio omiljenom Dodikovom tajkunu, Draganu Čičiću da privatizuje brčansku mesnu industriju „Bimeks“ za samo 200 KM, iako je procijenjena vrijednost kapitala preduzeća bila oko 55 miliona maraka. Ne čudi zato ni malo što je Đapo, uz već pomenute, došao i do niza drugih privatnih blagodeti, ali je začuđujuća njegova drskost da sada kao kandidat Naroda i pravde za Skupštinu Distrikta iz sveg glasa kuka nad tužnom sudbinom naroda i pravne države.

No, kako saznajemo, ubrzo bi ovaj „narodni pravednik“ mogao zakukati sad svojom ličnom sudbinom, jer isto ono udruženje iz Tuzle koje pokreće preispitivanje slučaja Tuzlanska banka i drugih pljačkaških operacija u TK-u, uspostvalja svoje istureno odjeljenje u Brčkom za preispitivanje famoznog ugovora i projekta Vindija te drugih  kriminalnih poduhvata brčanskih tajkuna iz i oko vlasti – velikih pljačkaških operacija koje ne mogu doći u „zastaru“ pred zakonom.

Stopama dvojice opisanih prekaljenih veterana i učitelja demagogije ide i mlađahni Damir Bulčević, zvani Dritan, nosilac liste Naroda i pravde za Skupštinu Distrikta. Pošto je slogan te stranke  „Iz temelja“, postavlja se pitanje mogu li se temelji vlasti selektivno remontovati, pa da nekako pri tome bude zaobiđen sam Bulčević koji je u tim temeljima bio nekoliko mandata kao kadar SDA – prvo kao šef Odjeljenja za privredu, kulturu i sport gdje su iza njega ostali brojni aferimi, a zatim i kao šef inspekcija.

Javna je tajna da su mu ti temelji postali sporni kad mu je ova posljednja funkcija postala reizborna, a ne doživotna. E, onda je i on počeo zapomagao nad gorkom sudbinom Naroda i pravde i postao nosilac liste te stranke za Skupštinu Distrikta.

No, rezultati nekoliko ozbiljnih istraživanja predizbornog raspoloženja u Distriktu ne „vide“ ni SBB ni Narod i pravdu – odnosno Sakovića, Đapu i Bulčevića – ni blizu Skupštine Ditsrikta, a pogotovo ne kao glavne krojače buduće skupštinske većine i vlasti, kako se oni na svakom koraku ushićeno samoreklamiraju. Očito je da je bošnjačkom narodu u Brčkom preko glave ovih najgrlatijih lažnih dušebrižnika  za njegovu tešku sudbinu, a stvarnih  „boraca“ za sopstvene teške bankovne račune i ostale imetke.

Ista istraživanja nedvosmisleno prognoziraju da će bošnjački blok u novoj čelnoj garnituri Brčko distrikta činiti predstavnici SDA, BH BLOKA – SDP i NAŠA STRANKA i Stranke za BiH za kojima ne zvone zvona afera kao za opisanim borcima za avione, narod i pravdu.

 

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!