fbpx

Konakovićev kovidiotizam: Dino postao kantonalni Dodik

Baš kad pomislimo da smo od njega već sve vidjeli i čuli, kad pomislimo da se konačno pomirio s činjenicom da on zasad, usprkos želji velikoj k'o svemir, ipak nije „komandant sarajevskog svemira“, Dino Konaković se opet zaleti i u nezaustavljivoj navali „brige za sugrađane“ i izlivu neprikrivenih osjećanja na granici mržnje prema svojim doskorašnjim stranačkim kolegama, „ispali“ čitavu kamaru retorički naizgled vještih populističkih floskula i fraza na kojima bi mu pozavidio i sam Mile od Laktaša.

Nadamo se da Konaković u svojoj zanesenosti i opsjednutosti ipak nije svjestan onoga o čemu govori i da su i njegove najnovije eskapade na online sjednici Skupštine KS (ne RS) samo proizvod njegovih osobnih kompleksa i osvetničkih poriva, a ne i ozbiljnih političkih zahtjeva i nauma. Konaković je, naime, na online sjednici skupštine neprestano sugerirao da KS treba djelovati mimo odluka FBiH. Ne znamo je li Konaković pogrešno razumio onu „u muci se poznaju junaci“ pa u ovom stanju nesreće na koje su ovdašnje federalne i kantonalne vlasti reagirale bar onoliko uspješno koliko je to slučaj i u nekim evropskim zemljama na mnogo većem stupnju razvoja nego što je Bosna i Hercegovina. Međutim, u svom prepoznatljivom stilu „direktora svemira“ i „eksperta za sve“ pobrkao je babe i žabe, analizirao epidemiološke prakse i procedure, puteve pacijenata i algoritme, nadležnosti Federacije i Kantona, redovne i vanredne okolnosti i tako dalje i tako redom.

Konaković je u sličnom tonu nastavio prvi dan ramazana u gostovanju kod krajnje opozicijski raspoloženog voditelja Senada Hadžifejzovića. U duhu FACE TV-a ovaj stručnjak je našao svoju tradicionalnu metu pod imenom Sebija i prezimenom Izetbegović. I upravo tu primjećujemo problem koji može eskalirati u nešto puno zlokobnije. Konaković jednostavno ne bira sredstva u obračunu sa SDA, baš kao što to rade i njegovi pobratimi i sestre iz SDP-a i Naše stranke. U bilo kojoj varijanti, ako je u pitanju djelovanje SDA Konaković će biti krajnje negativano i destruktivno raspoložen. To upućuje da nema kriterija i mjerila, što ga u konačnici čini vrlo politički destruktivnom osobom, time i opasnom po naše društvo.

Sve su prilike da Konaković u posljednje vrijeme predano prati i proučava Miletove ekspade, pa sada osim po aroganciji i vještini da u jednoj osobi – u sebi – objedini i zakonodavnu i izvršnu vlast, počinje ga imitirati i u otrovnim strijelama koje odapinje u pravcu ustavne strukture Bosne i Hercegovine. I, baš kao i Mile, koristi krizu izazavanu pandemijom COVID—19. Ne libeći se, pri tom, opetovano pozivati na ignorisanje naredbi i preporuka Kriznog štaba FBiH. Ako mu lupanje lončića u oblasti javnog zdravstva, epidemiologije i medicine uopće i možemo „odbiti na temeljno neznanje i neupućenost“, teško da bi se za tako iskusnog kantonalnog političara, zastupnika i bivšeg kantonalnog premijera, moglo kazati da ne poznaje državno-pravno uređenje Bosne i Hercegovine i funkcioniranje različitih nivoa vlasti ili zakone koji uređuju njihovo djelovanje u stanju nesreće.

Ostaje nam, onda, jedino da zaključimo da zastupnik Konaković samo naglas razmišlja o neprežaljenoj R(epublici) S(arajevo). Neka nam ne zamjeri što opet moramo povući paralelu – i Mile od Laktaša svako malo koristi ovu krizu da objasni svome puku kako je njegov RS bolji dio BiH i kako njima eto BiH i ne treba, kako su u FBiH svi zamislivi i nezamislivi parametri ekonomskog stanja, uspješnosti kriznog menadžmenta… daleko gori od onih u RS-u.

Možemo samo zamisliti koliko su nas „vile pronosale“ što smo netom pred epidemiju dobili novu vladu u Kantonu Sarajevo. Zamislite šta bi tek sad radio „Načelnik Generalštaba Republike Sarajevo“ koji je sa svojom prvom damom ujedno veliki pobornik nevakcinisanja. Možemo samo zamisliti svu dubinu pandemijske zaraženosti koju bi prouzrokovao svojim eksperimentiranjama sa životima građana, pokušavajuci voditi zasebnu kriznu politiku od one koju vode službe FBiH.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Tajib Pašanbegović 26.04.2020.

    SDA svojim političkim protivnicima, i na nivou BiH, ali posebno na nivou Federacije (onim koje je izrodila, poput Konakovića, ali i svakojakim drugim) najbolje može odgovoriti poštenim radom za svaki mogući boljitak Bošnjaka i drugih građana BiH. Sad, kao nikad prije, s obzirom na velike izazove i velika očekivanja u zemlji, može, na primjer, da pokrene inicijativu za odgovorno trošenje (recimo, na službena auta, što je uvijek predstavljalo vrhunac političkog nemorala); za \\\”kresanje\\\” plaća na način da se dovedu u sklad sa vrijednošću urađenog, ali i stvarnim mogućnostima države; za zaustavljanje nečasne prakse zapošljavanja nepotrebnih i/ili nekvalificiranih (u prvom redu, \\\”savjetnika\\\”, koji, ne samo da nisu pametniji od onih koje treba da savjetuju, što bi trebali biti, nego su još i manje sposobni, često i moralno problematični), kao i nestručnih kadrova, koji su postavljani po partijskoj liniji, što je imalo za posljedicu da se unište brojne firme u BiH…i tako dalje. Naravno, i uz sve napore da radi pošteno i transparentno, SDA će imati problema da se dokaže, jer je pod stigmom \\\”nacionalne\\\” i odviše \\\”bošnjačke\\\” stranke. (Nju se iz više razloga izjednačava sa očigledno nacionalističkim strankama, iz poznatih tabora, strankama koje već oko četvrt stoljeća poslije Dejtona združeno urušavaju BiH, za račun istih onih politika koje su ovu državu pokušale brutalnom silom rasparčati u toku agresije). Međutim, to je naprosto cijena upravljanja nečim što i neko drugi želi i hoće po svaku cijenu. A, s obzirom, da je i narod najlakše okrenuti protiv vlastodržaca, jer su najvidljivija i najomiljenija meta, onda to dodatno otežava mogućnost SDA da opravda svoju poziciju i povjerenje kod građana. Bilo kako bilo, odgovornim i poštenim radom je, uz sve poteškoće (pa i ove koje ovoj stranci nastoji napraviti jedan Konaković), moguće i jedino meritorno odgovoriti svim protivnicima i kritičarima, radilo se o političkim suparnicima ili nezadovoljnim građanima. Ako je suditi po onom kako je i što je do sada (u)radila, kao i po procentu dobivenih glasova (koji opada u odnosu na neka bolja vremena), onda SDA rukovodstvo ima više prostora da se dokaže nego što ono i njegovo članstvo misle.

    Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!