fbpx

KOME SMETA GORAN ČENGIĆ

Dakle, Goran Čengić bio je rukometni reprezentativac Jugoslavije, član sarajevske Bosne, osvajača kupa bivše države. Goran Čengić okončao je svoj život pod kamom Veselina Vlahovića Batka, zloglasnog četničkog ubice iz okupirane Grbavice. Goran Čengić završio je studij na Likovnoj akademiji i živio na Grbavici sa suprugom i dvoje djece kada je Batko upao u stan doktora Husnije Ćerimagića, Goranovog prvog komšije.

Postoji nešto što se zove Komisija za odnose s mjesnim zajednicama i javna priznanja Općinskog vijeća Novo Sarajevo. Čine je izvjesni Robert Pleše, Mirsada Hadžić, Elvir Gušo, Suvad Spahović, Šefik Kuka i Adem Olovčić. Zapamtite ta imena. E, ta je komisija zaključila da sportska dvorana u sarajevskom naselju Grbavica ne treba nositi ime po Goranu Čengiću, već da se treba zvati po teritoriji na kojoj se nalazi.

Komisija, tako, maštovito smatra da dvoranu treba nazvati Novo Sarajevo, iako je načelnik ove općine Nedžad Koldžo već odavno tražio da se dvorana nazove imenom sarajevskog heroja i iako su takvu inicijativu pokrenuli i lokalni zastupnici Naše stranke. Komisija smatra drugačije očito ne znajući ko je bio Goran Čengić. Evo prilike da ih podsjetimo.

Dakle, Goran Čengić bio je rukometni reprezentativac Jugoslavije, član sarajevske Bosne, osvajača kupa bivše države. Goran Čengić okončao je svoj život pod kamom Veselina Vlahovića Batka, zloglasnog četničkog ubice iz okupirane Grbavice. Goran Čengić završio je studij na Likovnoj akademiji i živio na Grbavici sa suprugom i dvoje djece kada je Batko upao u stan doktora Husnije Ćerimagića, Goranovog prvog komšije.

Nakon što je čuo vriske, Goran silazi i spasava doktora od sigurne smrti, no, Batko se vraća i odvodi ih obojicu u nepoznato. Goranovo tijelo ekshumirano je tek nekoliko godina po reintegraciji Grbavice. Supruga i djeca, srećom, to nisu vidjeli. Nekoliko dana prije ubistva, nakon što im je granatiran stan, otišli su s Grbavice. U slobodni dio Sarajeva spremao se i Goran. Razmjena je već bila dogovorena.

Vlahović je Goranovo iskasapljeno tijelo bacio u potok. Goranova pokojna majka Nataša porijeklom je iz partizanske porodice. Sa svojim suprugom Feridom Čengićem Fićom, prvim sarajevskim gradonačelnikom nakon Drugog svjetskog rata, upoznala se dok su oboje bili u partizanima. Imali su trojicu sinova.

Ferid Čengić preživio je višegodišnju torturu na Golom otoku. Goranov ujak Miodrag Kovačević spasio je od četničke kame na desetine Bošnjaka u Gacku, o čemu je svjedočio Mostarac Midhat Ćimić. Trebinjac Srđan Aleksić Goranov je daljnji rođak. Sve to nije bilo dovoljno “komisiji” da dvoranu nazovu po Goranu Čengiću, heroju koji u svom Sarajevu nema ni ulicu, ni bistu. Ni dvoranu.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Miranz 03.05.2017.

    Ne smeta,Goran,nikome,ali takvih slucajeva je bilo na stotine,a mozda i na hiljade tokom rata u BiH.Kazete,Koldzo bi da se da ime njegovog zemljaka iz Foce da dvorani na Grbavici ,pa da Focaci okrecu janjad ispred ulaza,jeli?A Goranov otac,pokojni Fikret,je zasluzio Goli otok jer je bio zaludjeni staljinista,krvolok,a zapamcen je ne kao prvi komunjarski gradonacelnik Sarajeva,nego kao rusilac Bas carsije.Htio je Focak srusiti CIJELU Bas carsiju,a samo postedjeti Begovu dzamiju jer je bila akusticna i od nje napraviti operu.Komunisti i njihova mladuncad,zaboravite sportsku dvoranu po imenu Gorana Cengica !

    Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!