fbpx

Koliko je crvenih koza pomuzao Jasmin Imamović

Otvorenost je jedan od temelja socijaldemokratske ideje širom Evrope. Ali šta o tome zna SDP BiH čiji je član Glavnog odbora sinhroniziran na talasnoj dužini još jednog bajnog baje bosanskohercegovačke socijaldemokratije – Milorada Dodika?! Predsjedniku RS-a neprestano se pričinjavaju mudžahedini, arapske i turske najezde, islamske deklaracije, nabijanja na kolac, bombe i Bakir Izetbegović. Baš kao i njegovom kolegi Jasminu Imamoviću

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

 

Bosanskohercegovačku javnost, ili barem njen razumniji dio, skandalizirala je izjava dosadašnjeg gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, koji je svoju izbornu kampanju započeo islamofobičnim ispadom. Jašući na valu medijskih zastrašivanja o prijetnji arapskih investitora, koji su navodno došli u BiH sa skrivenom namjerom da pokupuju naš grunt i otmu nam zemlju, on je ustvrdio da je “Sarajevo zavijeno u crno”, misleći pritom na arapske žene turistkinje. “Bakire Izetbegoviću, nećeš Tuzlu zaviti u crno”, vikao je Imamović, te se potom obratio ili zakleo svom drugu i komandantu čete SDP‑a Nerminu Nikšiću: “Predsjedniče Nikšiću, mi moramo pobijediti 2018. i poništiti te ugovore, vratiti teritorij BiH Bosancima i Hercegovcima.” Otkriva pritom tuzlanski Boško Buha da su “napravljeni planovi i za Tuzlu” i da samo “čekaju da padne SDP i Jasmin”.

Zanimljivo je da gotovo istovjetne parole širom regije uzvikuje radikalna desnica, kojoj ljevičari najčešće pripisuju koketiranje s fašizmom i nacizmom. Tako je u pojedinim zemljama Evrope, uslijed izbjegličkog vala iz muslimanskih zemalja, posljednje dvije godine porastao broj ultradesničarskih retoričara koji se nadahnjuju, gle čuda, istim mislima socijaldemokrate Imamovića. Čuli smo nedavno i od nekadašnjeg Tuđmanovog admirala Davora Domazeta Loše, a današnjeg savjetnika predsjednice Hrvatske, da se na Evropu sprema invazija 50 miliona islamskih vojnika. No, to ne treba čuditi jer navodno već 40 hiljada Arapa živi u Sarajevu. Barem su o toj posve neistinitoj brojci nedavno pisali neki zlonamjerni mediji. Dakle, zavijanje na crno čuli smo ne od nekog političkog marginalaca, živopisnog klauna iz neke minorne stranke preko noći sklepane u Klubu razvojačenih branitelja Herceg‑Bosne ili, pak, u Klubu prvoboraca NOB-a Doma penzionera Tuzla, nego utjecajnog člana Glavnog odbora SDP BiH.

Nije to nimalo u duhu socijaldemokratskih principa otvorenosti prema različitostima, odnosno otvorenost je jedan od temelja socijaldemokratske ideje širom Evrope. Ali šta o tome zna SDP BiH čiji je član Glavnog odbora sinhroniziran na talasnoj dužini još jednog bajnog baje bosanskohercegovačke socijaldemokratije – Milorada Dodika?! Predsjedniku RS-a neprestano se pričinjavaju mudžahedini, arapske i turske najezde, islamske deklaracije, nabijanja na kolac, bombe i Bakir Izetbegović. Baš kao i njegovom kolegi Jasminu Imamoviću.

Neko će lakonski ustvrditi “da je to samo izborna kampanja” ili “je to normalno kad su izbori”. Međutim, nije normalno, to je posve nenormalno. Bilo bi to isto kao da kažemo da sam ubio čovjeka, ali to je normalno jer sam bio ljut. Istukao sam noćas ženu, ali to je normalno jer nije umilna kao moja ljubavnica. Dao sam regionalnu nagradu lošem piscu, ali to je normalno jer sam za vlastitu promidžbu prisvojio gradski budžet. Ili, noćas sam zamijenio ljubavnicu za kozu, ali to je normalno jer sam bio pod utjecajem Tuzlanskog piva. Jasmin ne haje jer je po njemu vazda “cijela Tuzla jednu kozu muzla”, onu crvenu.

Ne, to nije normalno.

Nije normalno da Zlatko Hasanbegović, hrvatski desničar starčevićijanske provenijencije, nedavno napadne hrvatsku ljevicu riječima da su Rijeka i Tuzla jedini gradovi u kojima se vlast nije promijenila od 1945. godine, a da to SDP BiH potom koristi u svojoj izbornoj kampanji na području Tuzle kao dokaz postojanja crvene utvrde. Kakvi su to doslusi i s kime? Ko je tu desničar, a ko ljevičar? Šta se, pobogu, događa? Neki ljevičarski daltonizam u kojem su se pomiješali crvene partizanske zvijezde i crni velovi arapskih žena.

Iako je upravo Jajce grad u kojemu pratimo državnost BiH već gotovo hiljadu godina, sve do ZAVNOBIH-a, SDP palamudi da je Tuzla kolijevka socijaldemokratije i “da ne smije pasti” jer će “pasti i BiH”. No, njih simbolička vrijednost Jajca više ne zanima jer tamo nema glasova, ali zanimala je SDA koja je upravo s toga mjesta započela izbornu kampanju, sugerirajući vjerovatno da im je u ovom trenutku održanje državotvornosti važnije od bilo čijih glasova.

Zaboravili su pritom SDP-ovci da, bez obzira na ishod izbora 2016. ili 2018. godine, neće moći nikome otimati zemlju jer živimo u demokratiji. Jedino ako ne misle restaurirati 1945. godinu, kada su njihovi prethodnici otimali imovinu ideološki nepoćudnih. Odnosno kada su došli u gradove nakon što su “sjahali s koza” i otkrili da se može živjeti i u centru Tuzle umjesto u oboru. To je bio veliki napredak koji je preko krvi s Tuzlanske kapije šarlatanski vodio na kupanjac u Panonska jezera, kolektivnu pišaonu i Tuzlaka i koza.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!