fbpx

Koalicija Konakovića i Naše stranke mogla bi uništiti bošnjački identitet u KS

Naša stranka je najavila da je glavni uvjet za koaliciju s njima pristanak na najopsežniju obrazovnu reformu u Kantonu Sarajevo koja bi se trebala preliti na čitavu BiH. To znači da će u slučaju koaliranja s Konakovićevom Narodom i pravdom i SDP-om, kako se i moglo predvidjeti, tražiti ministarstva obrazovanja i kulture KS. Ako se to dogodi Naša stranka će započeti obimnu ideološku čistku, a bez ostatka možemo najaviti da će pokušati provesti izmjenu nastavnih planova i programa u kojima će se mijenjati odnos prema činjenicama proisteklih iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, bošnjački nacionalni i vjerski identitet će biti krajnje omalovažan i destruiran tzv. anacionalnim pristupom sektoru obrazovanja i kulture. No, ideologija Naše stranke je već dobro poznata, javna i otvorena. U njihovim željama i željicama do sada ih je zaustavljala SDA. Ako počnu sprovoditi ono što su zamislili, za to će biti najodgovorniji oni koji su im to i omogućili

“Ambicija Naše stranke je da se u KS provede najozbiljnija reforma obrazovanja u KS, a od svojih potencijalnih partnera u vlasti u KS ćemo tražiti da se ono što se dogovori u KS primjenjuje i u ostalim skupštinama ili parlamentima”, rekao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović na današnjoj konferenciji za medije.

Naime, opozicija računa da im je od svih kantona u Federaciji BiH najlakše formirati vlast bez SDA u Kantonu Sarajevo. Pritom lažno izigravaju principijelne političare poručujući da isto važi i za HDZ i SNSD. Međutim, ovakve izjave se daju s predumišljajem jer mali politički subjekti poput Naše stranke ionako neće biti u prilici da koaliraju s vodećim srpskim i hrvatskim strankama na državnom i federalnom nivou. SDA će to morati uraditi jer govorimo o poštivanju zakona i ustava bez kojega je formiranje vlasti nemoguće.

SDA je i u Kantonu Sarajevo prvorangirana s osvojenih 24,17% glasova. No, u Kantonu Sarajevo trećerangirana Naša stranka (13,24% osvojenih glasova) trenutno je u nekoj vrsti pregovora s Narodom i Pravdom Elemedina Dine Konakovića koja je po broju glasova drugorangirana (13,95%) i SDP-om kao četverorangiranom (10,28%), a morat će osigurati podršku ili Demokratske fronte (6,19%), ili NBL-a (4,94%) ili BOSS-a (3,58%), a moguće i SBB-a (9,27%). Kako god bilo, ako koalicioni pregovori opozicije uspiju vlast u Kantonu Sarajevo će činiti najmanje 6 stranaka. Osim izvjesnih destabilizacija i šetajuće skupštinske većine, vrlo je moguće da ovakva vrst koalicije urodi potpuno nefunkcionalnom vlasti.

Zanimljivije od toga je najava Naše stranke da je glavni uvjet za koaliciju s njima pristanak na najopsežniju obrazovnu reformu u Kantonu Sarajevo koja bi se trebala preliti na čitavu BiH. To znači da će u slučaju koaliranja s Konakovićevom Narodom i pravdom i SDP-om, kako se i moglo predvidjeti, tražiti Ministarstvo za nauku, obrazovanje i mlade KS, a vjerojatno i Ministarstvo kulture i sporta KS.

Ako se to dogodi Naša stranka će započeti obimnu ideološku čistku, prije svega po institucijama kulture i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, a bez ostatka možemo najaviti da će pokušati provesti izmjenu nastavnih planova i programa u kojima će se mijenjati odnos prema činjenicama proisteklih iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, bošnjački nacionalni i vjerski identitet će biti krajnje omalovažan i destruiran tzv. anacionalnim pristupom sektoru obrazovanja i kulture.

Nadalje, najvjerojatnije će probati ukidati vjeronauku, uvoditi tzv. zajednički jezik ili tzv. BHS jezik, mijenjati imena ulica i trgova, a sadržaji u našim kulturnim institucijama bi se mogli radikalno promijeniti i biti u skladu s ideologijom Naše stranke. No, ideologija Naše stranke je već dobro poznata, javna i otvorena. U njihovim željama i željicama do sada ih je zaustavljala SDA. Ako počnu sprovoditi ono što su zamislili, za to će biti najodgovorniji oni koji su im to i omogućili.

Stoga, ako se u ovome uspije bit će vrlo zanimljivo promatrati i komentirati poziciju Elmedina Dine Konakovića koji pretendira da postane mandatar nove Vlade u KS-u, a ideološka pozicija SDP-a je ionako više-manje kompatibilna s dijelom stavova Naše stranke. S obzirom na to da je jučer dogovorio „zajednički nastup“ s PDA Mirsada Kukića, indiciranog kriminalca i vožda iz Banovića kojega je SDA nedavno izbacila iz stranke, treba se pribojavati da je Konaković sposoban i spreman na najgore vrste neprincipijenih koalicija. Na primjeru zajedničkog nastupa s PDA, može se zaključiti da će Konakovićev stomak i savjest moći progutati i ono što nudi Naša stranka.

U tom smislu Konaković je dobio prije svega bošnjačke glasove, i to onih koji su u njemu vidjeli otjelovljenje svojih identitetskih vrijednosti i mogućnosti da ih zaštiti te im garantira neku vrst promjene na bolje. Međutim, ako će biti u prilici da čini dio vlasti u KS, pitanje jeste hoće li Konakovićeva ambicija za premijerskom foteljom omalovažiti i iznevjeriti dobiveno povjerenje ili neće. Ako Konaković, koji se često populistički poziva na vrijednosti i poruke Alije Izetbegovića, iznevjeri svoje glasače bit će to njegova pirova pobjeda. Svojim glasačima bi tada pokazao da ih je obmanjivao i da priča o bošnjačkim vrijednostima jeste samo priča koju je iskoristio da se vrati u premijersku fotelju i zadovolji svoju povrijeđenu sujetu. U konačnici mogao bi to biti Konakovićev potpuni moralni i politički pad.

Međutim, s obzirom na glasačko tijelo, ali i članove i rukovodstvo ove stranke, ipak se treba nadati da će u posljednjem trenutku nadvlati lične sujete i želju za revanšizmom te da će Narod i pravda izabrati pravu stranu historije. U suprotnom moglo bi doći i do cijepanja u ovoj stranci, naročito u skupštinskim klupama. Jer, teško je očekivati da će svi izabrani zastupnici ove stranke pristati na reviziju historije, na promjenu nastavnih planova i programa, uvođenje tzv. zajedničkog jezika, izmjenu imena ulica među kojima bi mogao biti i Trg Alije Izetbegovića itd.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • Crni 11.10.2018.

  Pa konacno vise. Dosta klero-nacio-fasizma i u ovom gradu. Nekad je multietnicnost bila njegova glavna odlika a sad su to samo bosnjaci na baterije…vrijeme se mjeri prije i poslije dzume.
  Dakle, pitanje za novinara-duge-brade/redakciju, sta je u tome problem? Ja bih dodao i da se Memicu pokaze put prema KP Zenici.

  Odgovori
  • sabina 12.10.2018.

   Ako je SDA okosnica bosnjackog identiteta bolje od prethodne 23 godine nismo ni zasluzili. Nadam se da ce te im u (sto je moguce blizoj) buducnosti biti glasnogovornici sa smetljista istorije.

   Odgovori
  • aaaaaa 01.01.2019.

   Gdje svi vi vidite te svastike i naciste kako marširaju. Na kakvim ste vi drogama?

   Odgovori
 • Amir H 16.10.2018.

  Može li autor članka objasniti šta podrazumijeva pod pojmom “bošnjački identitet”?

  Odgovori
 • Bošnjak i borac ARBiH 18.10.2018.

  Napisano površno u maniru polupismenog člana SDA koji zbog pripadnosti stranci misli da mu zasluženo sljeduje ono što mu ne pripada, niti je dorastao tome svojim obrazovanjem.

  Odgovori
 • prof.dr.Abdulah Hamamdžić 04.11.2018.

  Bošnjački identitet je identitet jedne osobe koja vjeruje u Allaha a poštuje tuđe, koja je poštena i čestita, porodična osoba gdje je brak svetinja a djeca radost, gostoprimljiva i gostoljubljiva, vrijedna i predana svome poslu, sposobna u poslovima koje radi, osoba koja je školovana, načitana i elokventna. Osoba željna putovanja, željna susreta sa drugim vjerama i civilizacijama, osoba tolerantna i pragmatična, mudra i vedrog duha. To je istinski Bošnjak i osoba takvog identite je za primjera. Šta je SDA napravila od Bošnjaka i njegovog identiteta u posljednjih 25 godina? Napravila je ovisnu osobu o sistemu, poremećenih mjerila vrijednosti, gdje školovani dvore primitivce, porodične klanove, ahbabe i rođake onih koji vladaju pašalukom. Napravila je ovisne neradnike na izmišljenim pozicijama u javnim preduzećima, obezvrijedila zakone, obezvrijedila sigurnost građana, postavila norme preko zamišljenih muslimanometara, dala naglasak da je bitnije čiji si i ko si, nego kakav si i vrijediš li. Pozvatrala sve fabrike i preduzeća, uvela nepotizam, kriminal, korupciju i mito. Danas prosječan Bošnjak svoj identitet traži po cajkama, Grand paradama, teferičima čevljanskih korida, po privatnim školama sumljivog kvaliteta, fura se na trend zapada materijalizma, zavoda i razvrata. Jel to ta Bošnjačka politika i borba za Bošnjački identitet? Gdje su Bošnjački intelektualci koji će sjesti svi skupa i napraviti presjek stanja svijesti Bošnjaka i njegovog identiteta? Gdje su ti pametni, školovani i obrazovani ljudi koji će reći, stanite, moramo napraviti zaokret u politici, zaokret u obrazovanju, zaokret u porodici i načinu života. Gdje su ti pametni ljudi? Ne mogu doći na red od najpametnijih gromada iz SDA bulumente koji grupno kao Smiggle iz Gospodara prstenova vide onaj prsten (VLAST) i bjesno bale i pjene da još 4 godine budu na plećima naroda koji napušta ovu napaćenu zemlju pod parolom Bošnjačkog identiteta i opstanka. SDA je najveće zlo koje se pojavilo u Bošnjaka!

  Odgovori
  • Izo 02.01.2019.

   Sve sto je receno, tacno je receno.
   SDA je u dvadesetak godina od cestitoga Bosnjaka, napravila generatora mita i korupcije, *najlakse cilju podvita repa*.
   Bez ikskvoga ideoloskoga pomaka, odnodno povratka.
   Ovo sto se desava, zasluzilo je sadasnje najvise rukovodstvo SDA.
   Najvise mi je zao ideje Alije Izetbegovica, koja je pogazena i osramocena.

   Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!