fbpx

Khalifa Haftar više nema legitimitet u Libiji

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je također kazao da bi saradnja u oblasti sigurnosti između Turske i Vlade Libije u narednom periodu mogla bi biti proširena

 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u četvrtak da lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar više nema potrebni legitimitet u Libiji i stoga ne bi trebao imati ni mjesto za pregovaračkim stolom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Haftar više nema nikakvu opravdanost. Ionako nije imao legitimitet”, rekao je Cavusoglu u intervjuu za televiziju “CNN Turk”, dodajući da Haftar više nije vrijedan nikakve diskusije.

“Pučista poput Haftara ne bi više trebao imati mjesto za pregovaračkim stolom. Ne bi se više trebali baviti njime“, kazao je Cavusoglu.

Podsjetio je da u Libiji još uvijek nema primirja, čak i nakon napora i razgovora koji su održani u Moskvi i Berlinu.

Cavusoglu je također kazao da bi saradnja u oblasti sigurnosti između Turske i Vlade Libije u narednom periodu mogla biti proširena.

Prošlog novembra Turska i Libija potpisale su važne sporazume o vojnoj saradnji kao i granicama u Mediteranu. Prema sporazumu, Turska je poslala savjetnike kako bi pomogli libijskoj vojsci da porazi milicije ratnog komandanta Haftara.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!