fbpx

Jednako bole i Stolac i Srebrenica

Naravno da zagovaranje nove dinamike u politici nikada nije na odmet, kao ni pojava novih lica, ali kada to iz prikrajka čine političke ruine koje su na političkim pozicijama predugo jahale, ili one smijenjene i iskrhane, posve je jasno da govorimo o onima čiji je ego upravo podivljao iz potrebe za samostalnom, apsolutističkom vladavinom

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

 

Kako su kazivali nezvanični rezultati za općinska vijeća prije završetka ovog broja Stava, u Federaciji BiH, od prebrojanih 87% glasova, stanje je bilo ovakvo: samo je SDA (30,9%) osvojila više glasova od cijele ljevice u sastavu: SDP (12,1%), DF (5,7%), Naša stranka (2,8%) i Građanski savez (0,8%). To znači da je SDA, bez obzira na to što je podbacila u borbi za načelničke pozicije, apsolutni pobjednik lokalnih izbora u Federaciji BiH, a kada se tome pripoje rezultati SBB-a (7,6%), s kojom je SDA u koaliciji, postotak je još impozantniji. Ova statistika odgovara na pitanje ko je pobijedio, a ko je izgubio, budući da su u izbornoj noći haman svi proglašavali pobjedu. HDZ BiH je osvojio 11,4% glasova ne računavši Stolac, ali računavši, primjerice, autobuse s biračima koji su iz Hrvatske pristizali na glasanje. Tako je načelničku funkciju izgubio i Hajrudin Hadžidedić (SDA), dosadašnji načelnik Odžaka koji HDZ-u ostavlja stabilan budžet, višemilionske projekte zatvorene konstrukcije i čistu situaciju s obzirom na ono šta je zatekao. Tamam da HDZ BiH po svojoj staroj navadi ima šta upropaštavati.

Stolac kao žrtva HDZ-ovog opasnog igrokaza

I kada gubi, ova stranka opet krade. Uslijedile su krađe glasova u Ljubuškom, Livnu i Neumu, koje je priznao i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, a ona najveća događala se u Stocu. Bošnjaci su u Stocu ipak uspjeli doskočiti HDZ-ovskoj uigranoj mašineriji. Tek ćemo vidjeti hoće li HDZ uspjeti kapitalizirati fingiranje ozljeda koje je (HDZ-ovom) predsjedniku Općinske izborne komisije navodno nanio Salmir Kaplan, kandidat za načelnika u ime koalicije SDA‑SBB-SDP. Ako HDZ u tome uspije, Bošnjaci Stoca mogli bi skupo platiti ovaj HDZ-ov igrokaz iniciran u glasačkoj proceduri jer bi Kaplan mogao biti suspendiran u ponovljenom izbornom procesu.

Kako god bilo, koalicija SDA-SBB-SDP napravila je u Stocu izvanredan posao te je izlaznost Bošnjaka 2. oktobra do 14 sati bila zapanjujućih 70%. HDZ, svjestan da gubi, uradio je ono što zna najbolje – priklonio se “mažnjavanju”, a zatim inscenirao Kaplanov nokaut. Međutim, koalicija probosanskih stranaka nije sličan uspjeh uspjela generirati u Srebrenici, što je posebno bolna činjenica. Sudeći prema rezultatima obrađenim do zaključenja ovog broja Stava, mali su izgledi da Ćamil Duraković zadrži načelničku poziciju u Srebrenici. Ako ćemo govoriti o bošnjačkom političkom porazu u tom napaćenom gradu, on će nesumnjivo biti u fokusu medija i sljedećih sedmica, a moguće je da ćemo svjedočiti i javnom međubošnjačkom optuživanju.

No, zavirimo na trenutak u pozadinu onoga šta se događalo u lokalnim zajednicama. Na osnovu prebrojana tri od četiri biračka mjesta u Željeznom Polju, možemo sa sigurnošću reći da je kandidat HDZ-a za načelnika Žepča Mato Zovko u ovoj stoprocentnoj bošnjačkoj mjesnoj zajednici dobio 90 glasova, što čini skoro desetinu od ukupnog broja birača na ta tri izborna mjesta. Budući da ne postoje nikakve naznake kupovine glasova u Željeznom Polju, a da Bošnjaci ipak glasaju za načelnika koji se nije udostojio posjetiti ovu mjesnu zajednicu tokom velikih klizišta prije dvije godine, kada je iz ovog mjesta uslijed nepogode raseljeno čak 90 porodica, postavlja se pitanje o razlozima “zadovoljstva” Željeznopoljaca u odnosima sa Zovkom. Njihov izbor, te sretno i berićetno im bilo. S druge strane, kandidat koalicije SDA/SBB bio je mladi Kenan Kahriman, neopterećen aferimima iz prošlosti i po mnogima naprosto “sjajan momak”. Kako doznajemo s terena, mogući je razlog nezadovoljstvo Željeznopoljaca bošnjačkom listom na kojoj su se našle, po mišljenju mnogih, ulizice, pa su Bošnjaci posredno i na taj način poručili: kada je već tako, onda ćemo radije glasati za Zovka nego za “one koji mu vire iz auspuha”.

Glasači političare kažnjavaju ili nagrađaju, a tome svjedočimo i sada. Na lokalnim bi izborima glasače stanje ceste pred njihovom kućom trebalo mnogo više zanimati nego nacionalna politika. No, Milorad Dodik uspio je i na ovim izborima dokazati suprotno pobijedivši opoziciju u RS-u kampanjom u kojoj jedva da je i riječi bilo o lokalnim temama i problemima.

Bošnjačku javnost skandalizirala je i činjenica da su neki Bošnjaci u dijelovima Istočne Bosne, u kojima čine apsolutnu većinu i gdje su ratni zločini nad njima bili najmasovniji, glasali za srpske političare, a ne za ponuđene bošnjačke kandidate. Za razliku od Željeznog Polja, ovdje prije svega govorimo o pragmi jer će njima biti bitnije da imaju konkretnu korist i ono što im olakšava život (infrastruktura) nego priča o nacionalnim interesima. Potom biraju onog srpskog političara koji najviše ponudi, a da ih istodobno ne plaši nacionalističkim baukom. Pa neka ove činjenice posluže kao uputa lokalnim bošnjačkim političarima, inače bi mogli svjedočiti da zovke uskoro postanu narodni junaci u nekom željeznom polju.

Sve u korist svoje štete

U Zenici, u procesu kojega nazivamo “silan inat bosanski”, situacija je puno ozbiljnija. Pogotovo kada je riječ, kolokvijalno i humorno rečeno, o “Branko Ćopić sistemu” – izabereš si kandidata koji ti ćopi sve osim ispušnih para iz Željezare. Zeničani su “iz inata” za gradonačelnika izabrali čovjeka za kojeg se sumnja da je počinio višemilionske utaje da upravlja budžetom od 45 miliona KM, a koji tvrdi da neće pregovarati sa zeničkom SDA ako ova ne prekine odnose s centralom u Sarajevu. Fuad Kasumović je i u vremenima dok je bio u SDA predstavljao moćnika i lokalnog šerifa. Međutim, nakon što je iz stranke isključen upravo zbog samovolje, posve je jasno da će situacija ići nagore jer taj feudalni posjednik bezbrojnih nekretnina, dionica i firmi više nema kome politički odgovarati. Upravo zbog ovakvih odnosa prijeti paraliza u nekim lokalnim zajednicama jer načelnik bez općinskog vijeća, ali i obratno, ne može provesti ni jednu bitnu odluku. A većinu u Gradskom vijeću Zenice čini koalicija SDA‑SBB. Zenički radikalni ridikul s avanturistički ozbiljnim licem nije jedini koji u javnosti zagovara nepoštivanje stranačke hijerarhije i discipline. Da je to posljednjih godina poštovao, sigurno ne bi “zgrnuo” sve ono što u ovom trenutku posjeduje.

Dok se nad Bosnom nadvija opasna sjena organiziranog rušenja države, pojedinci među Bošnjacima zagovaraju posvemašnju političku nedisciplinu, odnosno anarhiju. Naravno da zagovor neke nove dinamike u politici nikada nije na odmet, kao ni pojava novih lica koja uvijek mogu poboljšati politički krvotok nekog naroda, ali kada to iz prikrajka čine političke ruine koje su na političkim pozicijama predugo jahale, ili one smijenjene i iskrhane, posve je jasno da govorimo o onima čiji je ego upravo podivljao iz potrebe za samostalnom, apsolutističkom vladavinom. Govorilo se ovih dana o nekakvom trijumfu nezavisnih kandidata na lokalnim izborima, a u biti smo svjedočili pobjedi odmetnutih kandidata SDA. U slučaju Zenice došlo je do navale mladih stranačkih snaga koje žele promjene i starih taktičkih manipulatora poput Kasumovića koji su pošto poto željeli zadržati finansijske pozicije moći. U svakom slučaju, žrtve su građani. Žrtve izborne manipulacije, a potom žrtve onoga što bi moglo uslijediti – masovno mažnjavanje.

Uz to bilježimo i novi fenomen. U ovom smo izbornom procesu primijetili ljevičarske stranke koje se s Bošnjacima praktično ismijavaju, a tako im rado ćapavaju glasove. Kunu se u probosansko i građansko dok šlampavim jezikom seoskih dripaca sve što je nacionalno nazivaju nacionalističkim. Naravno, posve je krivo nacionalno poistovjetiti s nacionalizmom, ali ko se pita za dugoročne posljedice za vlastiti narod kada si u jurišu na vlast. Jasmin Imamović izmislio je uz to i arapsku najezdu na Tuzlu, koja je po njemu trebala uslijediti ako SDP izgubi na izborima. Pričao je o tome kako Bakir Izetbegović već ima plan da na padinama oko Tuzle gradi arapska vikend‑naselja. Je li ikome palo na pamet da je Tuzla jedan od najzagađenijih gradova u Evropi i da Jasmin ponovo brblja gluposti? Na prošlim je lokalnim izborima ljude plašio teorijama da će SDA, ako pobijedi, zatrpati Panonska jezera. Niđe veze, ali prošlo je. Ljevičari viču da ne daju Bosne (k’o da je Bosna neka djevica koju navodni bošnjački nacionalisti vode na razdjevičenje trećem entitetu), arlauču da ne daju da se naša djeca dijele, pa ti na to ko je koga dijelio pomisli kada ponovo na ruku zavežeš bijelu prijedorsku traku. Sve u svemu, Bošnjaci su i na ovim izborima pokazali da uglavnom glasaju vođeni ili idealima, ili emocijama ili koristi. Naravno, u toj ustaljenoj praksi im velikodušno pomaže dobar dio političke scene.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!