fbpx

Izvještaj o stanju i položaju bošnjačke nacionalne manjine na Balkanu (3): Pandemiju na Kosovu prati politička kriza

Obrazovanje se odvija reducirano na svim nivoima putem online platforme, time i na bosanskom jeziku. Postoji i nastava na daljinu predviđena za osnovnu i nižu srednju školu, koja se za pojedine predmete emitira na javnom servisu TV Kosova.

 

Mejdin Saliji, predsjednik VKBI Kosova i profesor na Javnom univerzitetu “Uksin Hoti” u Prizrenu:

Kosovo je na vrijeme poduzelo određene mjere kako bi se spriječilo širenje virusa korona. Međutim, na početku pandemije, poslije 50 dana zajedničkog vladanja Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe i Pokreta za samoopredjeljenje Albina Kurtija, zbog neslaganja oko dogovorenog programa, na inicijativu Demokratskog saveza Kosova došlo je do izglasavanja nepovjerenja Vladi i raspada Koalicije nade, što je rezultiralo padom Vlade Albina Kurtija. Aktualno, Kosovska vlada suočava se s pandemijom COVID-19 s jedne strane, a s druge s brojnim problemima uslijed neslaganja i nesaradnje s predsjednikom Hašimom Tačijem.

Pritom, najviše trpe građani zbog mjera koje su bile poduzete na početku pandemije, koje je Ustavni sud Kosova proglasio neustavnim jer ih je samo Skupština Kosova mogla donijeti. Sada se nalazimo u takvim okolnostima u kojima Ministarstvo zdravstva Vlade Republike Kosova donosi odluke o ograničavanju kretanja građana Kosova, prema kojima svaki punoljetni građanin može izići svaki dan u trajanju od samo 90 minuta, i to prema rasporedu brojeva u tabeli izdatoj od Ministarstva koja se poziva na pretposljednji osobni broj građana, što se inače mijenja svaka tri dana. Uglavnom, i pored konfuzije oko ovih mjera, građani Kosova ih poštuju i može se reći da su vrlo disciplinirani.

Trenutno, kako ističu epidemiolozi te Nacionalni institut za javno zdravlje, Kosovo se nalazi u kritičnoj fazi i očekuje se da će sljedeće dvije sedmice biti najkritičnije jer se kriva nalazi u eksponencijalnoj fazi, s obzirom na to da prolazimo petu sedmicu pandemije. No, nadamo se da će, ukoliko se građani i dalje budu pridržavali zadatih ograničenja i budu poštovali poduzete mjere, doći do smirivanja u prvoj sedmici mjeseca maja. Prema riječima ministra zdravlja u ostavci Arbena Vitie, Kosovo kao prilično mlada država do sada pokazuje dobre rezultate. Situacija je pod kontrolom kada su u pitanju poduzete mjere, testiranje i liječenje pacijenata s infekcijom COVID‑19. Kako dalje ističe, Kosovu nedostaju ljudski resursi u medicini, naglašavajući da postoje samo tri mikrobiologa obučena za obavljanje testova na COVID-19.

Zbog opće političke situacije na Kosovu i nesaradnje najviših institucija države, građani nisu zadovoljni mjerama koje se često mijenjaju. Ipak, bez ikakve panike, vrlo su disciplinirani i poštuju sve poduzete mjere, što zapravo potvrđuje da je pandemija vrlo ozbiljno shvaćena.

Kada je u pitanju privreda i ekonomija Kosova, situacija je identična onoj u regiji. Veći dio privrede ne radi, pogotovo u privatnom sektoru, gdje je otpušten znatan broj radnika. Kako navode ekonomski stručnjaci, Kosovo svakodnevno gubi 10 miliona eura zbog pandemije COVID-19 i njenih posljedica. Smanjenje prihoda od poreza i carina za više od 200 miliona eura predstavlja veliki udarac za socio-ekonomsku stabilnost na Kosovu. Ako pandemija bude potrajala do tri mjeseca, analitičari predviđaju štetu u iznosu od oko milijardu eura. Dakle, Kosovo se suočava s brojnim izazovima ekonomskog i privrednog oporavka, ali i opstanka.

Vlada Kosova poduzela je paket hitnih fiskalnih mjera koje predviđaju isplatu socijalnih i penzionih davanja. Ovim paketom predviđena je i finansijska podrška poduzećima koja su u finansijskim teškoćama kao rezultat vanredne situacije. Predviđeno je da za dva mjeseca budu pokriveni mjesečni troškovi zaposlenih, ali je predviđena i mjesečna pomoć nezaposlenim u trajanju od tri mjeseca, kao i niz drugih mjera koje bi trebale ublažiti probleme kosovskih građana, te privatnih poduzeća koja su najviše pogođena ovom pandemijom. Zbog istrošenosti državnih rezervi, aktualni premijer pozvao je svoje sunarodnjake u dijaspori da se odazovu i prema svojim mogućnostima pomognu svoju matičnu državu. Za sada, odaziv kosovske dijaspore je ogroman, što se i očekivalo, s obzirom na prethodna iskustva tokom ranijih kriza na Kosovu.

Što se tiče sjevera Kosova, situacija je stabilnija zbog aktualnih događanja. Svi zaraženi sa sjevera liječe se u Srbiji, no prisutna je i saradnja Kosova i Srbije po pitanju pandemije, s obzirom na to da je Srbija ovih dana donirala Kosovu 1.000 testova. Također, treba spomenuti da građani sa sjevera Kosova poštuju mjere koje donosi Vlada Kosova te Nacionalni institut za javno zdravlje u doba pandemije.

Kriza se odražava podjednako na sve građane Kosova, pa i Bošnjake. Svakako, Bošnjaci su dio Vlade, centralne i lokalne, organizirani su u okviru kriznih štabova, sve informacije dobijaju na vrijeme, poštuju pravila i, naravno, vrlo su disciplinirani. U vrijeme pandemije građani kojima je neophodna pomoć dobijaju je od strane aktualnih vlasti, solidarni su, ali je vidljiva i pomoć pojedinih imućnijih građana, te naših Bošnjaka iz dijaspore.

Obrazovanje se odvija reducirano na svim nivoima putem online platforme, time i na bosanskom jeziku. Postoji i nastava na daljinu predviđena za osnovnu i nižu srednju školu, koja se za pojedine predmete emitira na javnom servisu TV Kosova.

Bliži se ramazan i vjernici očekuju upute od Islamske zajednice. Do ovog momenta (20. april) Islamska zajednica Kosova nije se oglasila o načinima organiziranja vjerskog života za vrijeme mjeseca ramazana. No očekuje se da će u skladu s aktualnom situacijom vjerski život tokom ovog mjeseca biti u okviru vanrednih mjera koje važe na Kosovu, čime se neće ugroziti zdravlje članova zajednice.

Pripremili: Filip Mursel BEGOVIĆ i Anes DŽUNUZOVIĆ

 

 

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI