fbpx

IZNOVA RAZMIŠLJATI, IZNOVA TUMAČITI: dr. Ibrahim Kalin

Institut Yunus Emre nastavlja sa online programom na temu "Iznova razmišljati iznova tumačiti". Ovosedmični gost programa je glasnogovornik Predsjedništva Republike Turske doc. dr. Ibrahim Kalin koji će govoriti o novonastaloj situaciji koju je donijela pandemija korona virusa (COVID-19).

Ibrahim Kalin je rođen 1971. godine u Istanbulu. 1992. diplomira na Univerzitetu u Istanbulu na Odsjeku za historiju nakon čega odlazi u Maleziju radi postdiplomskih studija. 1996. upisuje doktorske studije u SAD-u na George Washington univerzitetu. Držao je predavanja na College of the Holy Cross, Georgetown Univerzitetu i Bilkent Univerzitetu na teme Islamska misao i odnosi između islama i zapada. Također je preveo djelo japanskog istraživača Toshihika Izutsua pod naslovom “Ideja postojanja u Islamu” kao i djelo osnivača tarikata Darkavijje, Mulaja El-Arabija Ed-Darkavija pod nazivom “Pisma jednog muršida”. U januaru 2010. postaje prvi koordinator pri vladi Republike Turske za javnu diplomatiju. 2012. Postaje zamjenik glavnog sekretara vlade Republike Turske.  Dolaskom Redžep Tajip Erdogana na mjesto predsjednika Kalin postaje zamjenik generalnog sekretara predsjedništva a postavljen je lično od strane predjednika Redžep Tajip Erdogana na mjesto glasnogovornika Predsjedništva Republike Turske.

Program će trajati 50 minuta, a bit će emitovan na turskom i engleskom jeziku.  Program će moderirati predsjednik Instituta Yunus Emre prof. dr. Šeref Ateš, a tokom programa, koji će biti emitovan uživo 12.05.2020. u 21:00 sati na Facebook stranici Instituta i gledaoci će moći postavljati pitanja.

Bosanski jezik :

https://twitter.com/yeesaraybosna

https://www.facebook.com/yeesaraybosna/

Turski jezik :

https://www.facebook.com/yeeorgtr/

https://twitter.com/yeeorgtr

PROČITAJTE I...

Zasnovana na magmi nacionalnog bića, na buntovnoj i polivalentnoj leksičkoj podlozi, na vreloj maštovitosti i gotovo sentimentalnoj zagrcnutosti narodnog rapsoda, poezija Ćamila Sijarića traga za suštinskim mirom, u jednoj univerzalno oblikovanoj formi, osvjetljava čovjekovu sudbinu kroz najintimniju vizuru, svoj san o mogućem spokojstvu projektuje na historijsko platno vječito živih ožiljaka stradalništva i bola kao univerzalnih i odveć ponovljivih kategorija.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!