fbpx

Izetbegović na konferenciji Evropskog muslimanskog foruma: BiH će dati doprinos dijalogu i globalnoj pozitivnoj sinergiji

Izetbegović je naglasio da muslimanski lideri prvenstveno moraju zaustaviti međusobne ratove i nasilje muslimana jednih nad drugima, da bi zatim mogli zaustaviti nasilje koje nad muslimanima čine drugi

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) učestvovavo je danas putem video linka na online konferenciji Evropskog muslimanskog foruma na temu “Umet u post-pandemijskom periodu: Mišljenja lidera”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz SDA navode da su se pored Izetbegovića, na početku konferencije obratili učesnicima iz cijelog svijeta Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, Mahmud Abas, predsjednik Države Palestine, Sergej Mironov, predsjednik političke stranke Pravedna Rusija, lord Nazir Ahmed, član Doma Lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva te Nihad Awad, izvršni direktor Vijeća za Američko-Islamske odnose u Washingtonu. Koneferciju je otvorio Anvar Ibrahim, predsjednik Partije narodne pravde iz Malezije koji je ujedno član počasnog odbora Evropskog muslimanskog foruma.

Izetbegović se na početku obraćanja referisao na svoga oca, rahmetli Aliju Izetbegovića koji je u svom djelu “Islamska Deklaracija” iz 1969. godine predvidio da je vrijeme pasivnosti i stagnacije muslimanskog svijeta prošlo te da taj svijet neće ostati u podaničkoj poziciji.

U nastavku obraćanja Izetbegović je naglasio da muslimanski lideri prvenstveno moraju zaustaviti međusobne ratove i nasilje muslimana jednih nad drugima, da bi zatim mogli zaustaviti nasilje koje nad muslimanima čine drugi. Pored toga, istaknuo je, da muslimanski lideri moraju osigurati slobodu i prostor za mladu, slobodoumnu i dobro obrazovanu generaciju muslimana koja zaslužuje da živi u otvorenim umjesto u zatvorenim društvima, koja zaslužuje vladavinu zakona umjesto vladavine jedne osobe, pravdu umjesto opresije i korupcije.

Na kraju obraćanja predsjednik SDA je izrazio uvjerenje da će Bosna i Hercegovina, mala zemlja sa malobrojnom populacijom, ali sa značajnom pozicijom u srcu Evrope i sa značajnim iskustvom u borbi za mir, toleranciju, pomirenje i multikulturalnost, dati svoj doprinos neophodnom dijalogu i globalnoj pozitivnoj sinergiji.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!