fbpx

Koga mogu tužiti žrtve UZP-a?

S članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom najveće bošnjačke stranke razgovarali smo nakon njegove službene posjete Republici Srbiji. Izetbegović za sedmičnik Stav govori o detaljima posjete Beogradu i njegovoj reakciji na konferenciji za novinare, o otvorenim pitanjima u odnosima s Hrvatskom i Srbijom, o haškim presudama i Slobodanu Praljku, genezi sukoba Armije RBiH i HVO-a, o “virtualnoj” koaliciji između Čovića i Dodika, otkriva kada će SDA donijeti odluku o kandidatu za člana Predsjedništva BiH...

Razgovarao: Filip Mursel BEGOVIĆ

 

STAV: Koje su opasnosti negiranja udruženog zločinačkog poduhvata i slavljenja lika i djela jednog osuđenog ratnog zločinca? Hrvatska politika čak je izrekla da je haška presuda ustvari štetna za proces pomirenja.

IZETBEGOVIĆ: Hrvatska vladajuća politika, i u Hrvatskoj i u BiH, reagirala je na taj način da bi zadovoljila svoju javnost, a ponajviše svoje glasače, i barem virtualno relativizirala efekte UZP-a koje ima na vratu. A zatim će to negiranje gubiti dah, prvo u Hrvatskoj, a zatim i u BiH. Ne može Hrvatska biti dijelom civiliziranog svijeta i negirati presude Haškog tribunala, suda ustanovljenog od strane Vijeća sigurnosti UN. Hrvatska će morati prihvatiti presude Haškog tribunala jer to joj je, kao i Bosni i Hercegovini, državna obaveza kao članici Ujedinjenih nacija. Negiranja zločina i slavljenja zločinaca nosi ogromnu opasnost indoktrinacije i trovanja mladih ljudi, a time i opasnost ponavljanja konflikata. Ako mladu generaciju podučavate da je Mladić heroj, onda to znači da ta generacija treba nastaviti s njegovim “herojstvima”. Ako hrvatska omladina rođena nakon rata povjeruje da je UZP Prlića i Praljka bio spas za Hrvate u Bosni i Hercegovini, kako to predstavljaju hrvatski političari, onda ne treba čuditi ako se u budućnosti pokuša nastaviti s njim.

 STAV: Može li se uopće spriječiti slavljenje zločinačke politike dok istodobno hrvatska predsjednica šalje poruke da se Bosni i Hercegovini mora pomoći u emancipaciji? Od čega?

IZETBEGOVIĆ: Svako treba počistiti u svom dvorištu, prvo emancipirati sebe. Kad je Hrvatska u pitanju, to znači da se treba suočiti s prošlošću, prihvatiti je, i prihvatiti Bosnu i Hercegovinu za ravnopravnog partnera.

STAV: Da li je SDA ikada pokušala predložiti zakon po kojem bi presuđenim ratnim zločincima bilo onemogućeno kandidiranje na izborima i obavljanje funkcija u izvršnoj vlasti? Kako Vi na to gledate?

IZETBEGOVIĆ: Bilo je takvih pokušaja, kao i pokušaja zabrane negiranja holokausta i genocida. Sve je to zaustavljeno entitetskim glasanjem parlamentaraca iz RS-a.

STAV: Zaključno s posljednjim haškim presudama, ponovo se pokušava proturiti teza da “stranci podržavaju Bošnjake”. Koga podržava međunarodna zajednica?

IZETBEGOVIĆ: Tezu da stranci podržavaju “bošnjačku politiku” plasirao je Dodik, ali je ovih dana slušam na zvaničnim sastancima s predstavnicima EU i SAD i od Dragana Čovića. Na tim sastancima sam rekao da međunarodna zajednica ne podržava bošnjačku, nego vlastitu politiku i interese. Bošnjačka politika očigledno se skoro u potpunosti poklapa s politikom i interesima EU i SAD.

STAV: Koga mogu tužiti žrtve UZP-a?

IZETBEGOVIĆ: Imamo novu situaciju na koju ja trenutačno nemam potpuno precizan odgovor. Pravni eksperti procijenit će koga se može tužiti. U svakom slučaju, pomoći ćemo žrtvama finansijski i pravno da tuže sve odgovorne aktere. Kad je u pitanju entitet RS, vlast u tom entitetu sama sebe izlaže tužbama, jer proslavama 9. januara, datuma kad je 1992. formirana srpska paradržava, preuzima kompletnu hipoteku udruženog zločinačkog poduhvata predvođenog Karadžićem i Mladićem.

Ostatak intervjua pročitajte u novom broju magazina Stav, koji je u prodaji od četvrtka, 14. decembra, širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!