fbpx

Iz RS-a traže izlazak OSBiH na državne granice i karantin za sve osobe koje ulaze u zemlju

Predsjednika Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović najavila je danas da će u narednom periodu biti zatraženo uspostavljanje organizovanih karantina u blizini bh.graničnih prijelaza, u kojem će 14 dana boraviti građani koji dolaze iz inostranstva, s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.

Nakon sastanka s predstavnicima entitetskih institucija, te predstavnicima RS-a u institucijama BiH i članovima Koordinacionog tima za planiranje, provođenje i praćenje aktivnosti u vezi s pojavom bolesti koju izaziva virus korona, Cvijanović je navela je da će ta nova mjera biti iskordinirana s kolegama u Federaciji BiH i na nivou BiH.

Smatra da će se time uvesti više reda, jer se, kaže, ne možemo osloniti na savjest građana, budući da se krše već izrečene mjere.

– Samo gvozdena disciplina je potrebna u ovoj situaciji – poručila je entitetska predsjednica i dodala da je moguće očekivati i dodatne mjere kako bi se spriječila zaraza koronavirusom.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je rekao da će već od ponedjeljka vojska početi da gradi šatorska naselja u kojima će građani koji ulaze u BiH boraviti 14 dana.

– Mnogi naši ljudi rade na zapadu, a države u kojima rade iz zbog svojih problema s virusom pritišću i traže da se vrate u svoje zemlje. Mi moramo da ih spremno dočekamo, a jedini način za to je pravljene adekvatnih stacionara u kojima će boraviti 14 dana. Nakon toga mogu da se vrate kući ili u zemlju iz koje su došli – rekao je on.

Istakao je da će Predsjednišvo BiH dati saglasnost za gradnju šatora, a Vijeće ministara će putem Ministarstva odbrane angažovati vojne snage da se šatori izgrade.

– Uloga vojske će biti da postavi i održava te šatore, a ministarstvo zdravlja svoje ekipe – dodao je Dodik i rekao da će dio troškova boravka u karatinu u blizini granice snositi ti sami građani.

Pozvao je građane da ozbiljno shvate situaciju u vezi s koronavirusom.

– Ovo će biti teških mjesec i pol dana za nas i za našu ekonomiju. Ali izaćemo iz ovog tako da pokažemo da smo za to sposobni – dodao je Dodik, koji vjeruje da bi karantini u blizini graničnih prijelaza trebalo da profunkcionišu naredne sedmice.

Neke osobe nisu ozbiljno shvatile opasnost od ovog virusa, koji su, tvrdi, u RS-u unijeli osobe koje su, kako je naveo, boravile u inostranstvu.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić je rekao da će uputiti zahtjev organima vlasti BiH da se smanji broj graničnih prijelaza te da se na granicama izdaju rješenja zdravstvenih inspektora, u smislu izolacije.

Trenutno je u tom bh.entitetu 946 osoba pod zdravstvenim nadzorom, 161 više nije pod tim nadzorom, a koronavirusom je potvrđen kod 15 osoba u tom bh. entitetu.

(FENA)

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!