fbpx

Istraga protiv terorističke organizacije FETO u Turskoj: Izdati nalozi za privođenje 149 osumnjičenih

Teroristička organizacija FETO odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj sredinom jula 2016. godine

 

 

Državno tužilaštvo Republike Turske jutros je izdalo naloge za lišavanje slobode 149 osumnjičenih osoba za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO, a među osumnjičenim su bivši i aktivni policijski i vojni službenici javlja Anadolu Agency (AA).

Ured državnog tužilaštva u Gaziantepu izdao je nalog za privođenje 33 osumnjičene osobe koje se terete za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO, a među osumnjičenicima su i 24 aktivna policijska službenika te nekoliko ranije suspendiranih policajaca i neuspjšenih polaznika policijske akademije.

Postupajući po nalogu, turska policija jutros je pokrenula akciju privođenja u 16 turskih gradova.

Uporedo s tim, u okviru slične istraga protiv infiltriranih elemenata terorističke organizacije FETO unutar policijskih struktura Turske, tužilaštvo u Balikesiru je jutros također izdalo nalog za privođenje 74 osumnjičena lica.

Osumnjičenici su uglavnom suspendirani policijski službenici za kojima policija traga u 13 turskih gradova, a među osumnjičenim ima i šest bivših direktora policije.

Nalozi za hapšenja izdati su nakon polugodišnje istrage kojom je utvrđeno kako su osumnjičeni bilipovezani s terorističkom mrežom FETO.

Ured tužilaštva u turskoj provinciji Bursi jutros je također naredio privođenje 42 osobe koje se terete za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO.

Riječ je o istrazi o infiltriranim terorističkim elementima FETO-a unutar oružanih snaga Turske. Među osumnjičenim su i šestorica vojnika u aktivnoj službi.

Policija je pokrenula opsežnu operaciju privođenja u 16 turskih gradova.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!