fbpx

Istraga američkih zločina

Prije dvije godine je John Johnton, tadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa, naglasio da “nećemo sarađivati sa Sudom; nećemo vam pomoći; nećemo vam se pridružiti; pustit ćemo sud da umre sam”, u govoru održanom u Washingtonu.

 

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) može istražiti navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Afganistanu koje su počinili kako američki vojnici i pripadnici CIA-e, tako i talibani i pripadnici drugih vojnih formacija u toj zemlji između 2003. i 2014. Apelacijski sud ovlastio je glavnog tužitelja Fatou Bensouda da nastavi s istragama, čime je ukinuo prethodnu odluku sudaca Pretresnog vijeća.

Oni su 2019. godine smatrali da su “izgledi za uspješan proces koji služi interesima pravde krajnje ograničeni s obzirom na situaciju u Afganistanu”. Sjedinjene Države nisu članice MKS-a i više su puta odbijale mogućnost da se pripadnici njihovih trupa ili špijunskih službi mogu ispitivati.

Fatou Bensouda pokušavao je od 2017. godine ishoditi odobrenje za istrage iznoseći detalje studije kojom se tvrdi da postoji “razumna osnova za vjerovanje da je američka vojska primjenjivala metode mučenja u pritvorskim centrima smještenim u Afganistanu kojima upravlja CIA”. Ista studija ističe da postoje znakovi ratnih zločina koje su počinile Afganistanska vlada i talibani.

Tužiteljstvo tvrdi da postoje snažni pokazatelji za vjerovanje da su “pripadnici Oružanih snaga SAD-a od 2013. godine počinili ratne zločine mučenja i okrutnosti, napade na osobno dostojanstvo, seksualno nasilje i silovanja”. Među zločine uključuju i navodnu torturu 61 zarobljenika.

Isti izvještaji ističu da su “pripadnici CIA-e osumnjičeni za slične zločine u Afganistanu i drugim državama (Poljska, Rumunija i Litva) protiv optuženih za terorizam; posebno protiv 27 osoba.” Tužitelj također ukazuje da postoji odgovornost talibanskih i afganistanskih vlasti “zbog navodnih masovnih ubistava i mučenja zatvorenika”.

Kada je prošle godine istraga odbijena, Mike Pompeo, američki državni tajnik, upozorio je da će uvesti vize za članove Suda odgovorne za istrage u Afganistanu. Tužilac Bensouda prva je pogođena tom mjerom, ali je rekla da će nastaviti “bez straha i bez kompromisa”.

Prije dvije godine je John Johnton, tadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa, naglasio da “nećemo sarađivati sa Sudom; nećemo vam pomoći; nećemo vam se pridružiti; pustit ćemo sud da umre sam”, u govoru održanom u Washingtonu.

Budući da je Afganistan član MKS-a, američki državljani koji su tamo počinili zločine mogu biti procesuirani od međunarodne pravde.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!