fbpx

ISLAMOFOBIJA U INDIJI: Svi su dobrodošli, svi osim muslimana

Sukobi dugo tinjaju u toj zemlji otkako njom vlada nacionalistički premijer Modi, no eskalirali su nakon što je Zakon o državljanstvu usvojen u Parlamentu Indije. Novi Zakon kaže da će imigranti iz triju susjednih zemalja Indiji – Afganistana, Bangladeša i Pakistana – imati pravo na indijsko državljanstvo ako pripadaju vjerskim manjinama progonjenim u tim zemljama. Drugim riječima, ako nisu muslimani. Ljutita reakcija ogromne muslimanske zajednice u Indiji bila je očekivana. Njihovi politički i vjerski predstavnici smatraju da je krajnji cilj zakona svrstavanje indijskih muslimana u kategoriju “građana druge klase”

 

Piše: Damir HADŽIĆ

U posljednjih desetak dana rulje nasilnika u sjeveroistočnim dijelovima Delhija ubile su najmanje 21 osobu, uključujući i policajca, povrijedile stotine drugih, zapalile brojna vozila, trgovine i kuće, napale novinare, uništili svetišta i bogomolje. Uništene su dvije džamije i sufijsko svetište, većina identificiranih mrtvih ljudi jesu muslimani, novinari koji su o tome pokušavali izvještavati napadnuti su, oduzeti su im telefoni, a zapaljene trgovine i kuće pripadale su muslimanima. Bilo je slučajeva da su muslimani palili automobile, ali organizatori nasilja bili su lokalni političari povezani sa strankom Bharatiya Janata (BJP), vladajućom indijskom strankom.

Oni su prije nereda držali zapaljive govore kojima su pokrenuli nasilje. Njihovi članovi nekažnjeno su napali muslimane, a policija iz Delhija mirno je promatrala nasilje koje je eskaliralo zbog diskriminatornog Zakona o državljanstvu, koji nameće vlast pod premijerom Narendrom Modijem. Nasilje takve vrste u Delhiju nije viđeno već desetljećima, još od 1984. godine, kada je indijska Stranka nacionalnog kongresa iskoristila atentat na Indiru Gandhi, koji je počinio njezin tjelohranitelj Sikh, kako bi u tome našla izgovor za organiziranje pogroma u kojem je ubijeno više hiljada Sikha.

Sukobi dugo tinjaju u toj zemlji otkako njom vlada nacionalistički premijer Modi, no eskalirali su nakon što je Zakon o državljanstvu usvojen u Parlamentu Indije. Novi Zakon kaže da će imigranti iz triju susjednih zemalja Indiji – Afganistana, Bangladeša i Pakistana – imati pravo na indijsko državljanstvo ako pripadaju vjerskim manjinama, progonjenim u tim zemljama. Drugim riječima, ako nisu muslimani. Ljutita reakcija ogromne muslimanske zajednice u Indiji bila je očekivana. Njihovi politički i vjerski predstavnici smatraju da je krajnji cilj Zakona svrstavanje indijskih muslimana u kategoriju “građana druge klase”.

Protesti protiv zakona dešavaju se širom zemlje već tri mjeseca. Kontroverze u vezi s njim sve više dijele indijsko društvo i potiču strah da bi prosvjedi mogli prerasti u novu, još opasniju fazu. U Delhiju je snimljeno kako skupina muškaraca udara muslimana na ulici palicama za kriket. Novinari su izvijestili kako je rulja tražila da skine hlače “radi provjere religije”.

Grupe i stranke koje predstavljaju indijske muslimane tvrde da je kontroverzni zakon dio projekta prisiljavanja muslimana da napuste zemlju, onako kako su prisiljeni Rohinje ili Ujguri. Podsjećaju da u Indiji još uvijek vladaju stari zakoni po kojima je vladi omogućeno da zabrani demonstracije i da isključe internet u regijama u kojima traje konflikt. Većina Indijaca jesu Hindusi, a muslimani su najveća manjina u zemlji. Upravo zbog toga, novi Zakon o državljanstvu olakšava naturalizaciju Hindusima, Sikhima, kršćanima, budistima, Jainima i Parsijima koji su pobjegli iz Pakistana, Bangladeša ili Afganistana prije 2014. godine, a ilegalno borave u Indiji. Dakle, svima osim muslimanima. U Indiji se danas prvi put državljanstvo pravno definira putem religije.

Antimuslimanska retorika nije nešto s čime se Indija sada prvi put sreće u svojoj historiji. Ona je samo pojačana otkako je 2014. godine na vlast došao Narendra Modi i njegova stranka BJP. Od tada se muslimane sve više marginalizira. Hinduistička Modijeva vlada ima stav kako su dosadašnje vlasti zemlju prilagodile muslimanskoj manjini i sa scene potisnule hinduističku većinu. BJP se tim osjećajima redovito poigrava i koristi ga u izbornoj kampanji.

Ako se vratimo dalje u prošlost, saznat ćemo kako je muslimansko-hinduistička harmonija bila u središtu vizije osnivača Indije Gandhija i Jawaharlala Nehrua, koji su postavili temelj sekularnoj državi. Indija je dom svih najvećih svjetskih religija. Muslimani čine oko četrnaest posto stanovništva. Dok se Britansko carstvo pripremalo za povlačenje, muslimani su se 1947. godine toliko plašili hinduističke dominacije da su se založili za posebnu državu koja je postala Pakistan. Podjela potkontinenta, poznata kao Particija, potaknula je najveću migraciju u historiji, a deseci miliona Hindusa i muslimana prešli su nove granice. U nasilju koje je pratilo proces poginulo je oko dva miliona ljudi. Kašmir, mjesto na granici dviju država, postao je mjesto dugotrajnog proxy rata.

Muslimani koji su ostali živjeti u Indiji pokušali su naći zaštitu u Kongresnoj stranci, koja je bila ključna partija pedesetak godina. Godine 1925. K. B. Hedgewar, doktor iz središnje Indije, osnovao je “Rashtriya Swayamsevak Sangh”, organizaciju posvećenu ideji da je Indija hinduistička nacija i da sljedbenici hinduizma imaju pravo vladati manjinama. Članovi RSS-a vjeruju da su mnogi muslimani porijeklom Hindusi te da su na islam prešli silom pa je njihova vjera bila upitne vjerodostojnosti. (Isto je mišljenje primjenjivano i na kršćane, koji čine oko dva posto indijskog stanovništva. Ostale velike religije, uključujući budizam i sikhizam, smatrane su autentičnije indijskim.)

Hedgewar, poštovalac evropskih fašista, pozajmio je njihovu sklonost ka uniformama i, što je još važnije, uvjerenje da grupa visoko discipliniranih muškaraca može transformirati naciju. Mislio je da su Gandhi i Nehru, koji su ulagali napore da zaštite muslimansku manjinu, opasni. U januaru 1948, ubrzo nakon stjecanja neovisnosti, Gandhija je ubio Nathuram Vinayak Godse, bivši član RSS-a i hinduski nacionalista. RSS je privremeno zabranjena, ali je s godinama polahko postajala ponovo politički faktor, sve do 1975, kada postaje žestoka opozicija premijerki Indiri Gandhi.

Izvorna baza RSS-a bili su muškarci više kaste, ali da bi mogla rasti, trebalo je proširiti članstvo. Među regrutima niže kaste bio je i osmogodišnji Narendra Modi iz Vadnagara, grada u državi Gujarat. Modi je pripadao niskorangiranoj kasti Ghanchi, čiji članovi tradicionalno prodaju biljno ulje. Modijev otac vodio je malu prodavnicu čaja u blizini željezničke stanice u kojoj mu je pomagao njegov sin. Kad je Modi imao trinaest godina, roditelji su se dogovorili da se oženi lokalnom djevojkom. Modi se ubrzo razveo i posvetio se RSS-u. Modi je karijeru započeo čišćenjem stambenih prostorija starijih članova, a 1987. prelazi u politički ogranak RSS-a Bharatiya Janata Party ili BJP.

Kad im se Modi pridružio, stranka je imala samo dva mjesta u Parlamentu. U vjerskom je sporu stranka vidjela način da privuče simpatizere. U sjevernom gradu Ayodhya nalazila se džamija nazvana Babri Masjid, koju je sagradio car Mughal Babur 1528. Nakon osamostaljenja, mještani su smjestili hinduističke idole unutar džamije i tvrdili da je ona sagrađena na nekadašnjem mjestu hinduističkog hrama. Rasla je legenda da je bog Ram, često prikazan plave kože, tamo rođen.

U septembru 1990. godine član BJP-a L. K. Advani počeo je pozivati ​​na uništenje džamije Babri Masjid i na zauzimanje hinduističkog hrama. Da bi zaradio podršku svojoj ideji, pošao je na dvomjesečno hodočašće nazvano “Ram Rath Yatra”. Putujući širom zemlje, držao je nekoliko govora dnevno, palivši gomilu stavovima o navodno favoriziranju muslimana od vlasti. Njegov vozač bio je Narendra Modi. Uslijedili su sektaški neredi iza kojih je ostalo stotine mrtvih. Advani je uhićen prije nego što je stigao do Ayodhyja, ali ostali članovi BJP-a su nastavili prikupljajući pristalice i donacije. Šestog decembra 1992. gomila koju je predvodio RSS upala je u Babri Masjid i pomoću sjekira i čekića počela rušiti zgradu. Do mraka je bila posve razorena.

Petnaest godina kasnije, 31. marta 2017, muslimanski farmer Pehlu Khan odvezao se u grad Jaipur s nekoliko rođaka kako bi kupio nekoliko krava. Na putu kući grupa muškaraca blokirala je cestu, opkolila njegov kamion i optužila ga da planira prodati krave mesaru. Hindusi krave smatraju svetim, a većina indijskih država zabranjuje njihovo ubijanje, ali općenito je legalno jesti govedinu od krava koje su prirodno umrle i izrađivati ​​predmete od njihovih koža. To su poslovi koje često obavljaju muslimani i Hindusi niže klase, što ostavlja otvorenima mogućnost za lažne optužbe. Muškarci su izvukli Khana i njegovu rodbinu iz kamiona i počeli ih tući. Khan je prebačen u bolnicu, gdje je ubrzo nakon toga umro.

Khanova rodbina identificirala je devet napadača. Većina njih bili su članovi Bajrang Dala, ogranka RSS-a, koja je upletena u brojna ubistva muslimana širom zemlje. Napadači koje je identificirala Khanova rodbina uhapšeni su i optuženi, ali su nakon suđenja oslobođeni nakon što je tužitelj odbio uvrstiti u spis bilo koje svjedočenje očevidaca ili videozapise mobitela. U proteklom desetljeću bilo je gotovo tristo zločina iz mržnje motiviranih religijom, gotovo svi od onda kada je Modi postao premijer. Hinduističke mafije ubile su desetine muslimana. Ubistva, koja često podstiču članovi Bajrang Dala, postala su poznata kao “linčovanja”.

Kada se muslimane linčuje, Modi obično ne govori ništa, a s obzirom na to da rijetko održava konferencije za novinare, o njima ga se gotovo nikad i ne pita, ali njegove pristaše često slave ubice. U julu 2017. godine u selu Ramgarh nasmrt je pretučen musliman po imenu Alimuddin Ansari, optužen za trgovinu kravama. Jedanaest muškaraca, među kojima je i lokalni vođa BJP-a, osuđeno je za ubistvo, ali su nakon dvije godine pušteni na slobodu do žalbe. Prijem im je organizirao Jayant Sinha, ministar civilnog zrakoplovstva.

Na sjeveru Indije hinduistički nacionalisti šire paniku tvrdeći kako muslimanski muškarci vode tajnu kampanju zavođenja hinduističkih žena u brak i prostituciju. Kao i kod histerije oko ubistva krava, kampanja se histerično vodi na društvenim mrežama i platformama poput WhatsAppa, gdje se glasine neselektivno šire. U mnogim područjima Indije svaki muslimanski muškarac viđen s hinduističkom ženom riskira da bude napadnut. Prije dvije godine, Yogi Adityanath, BJP-ov ministar države Uttar Pradesh, osnovao je “jedinice protiv Romea”, koje su maltretirale muslimanske muškarce za koje se vjeruje da pokušavaju zavesti hinduističke žene. Odredi su napušteni nakon što su bande greškom pretukle nekoliko hinduističkih muškaraca.

Kada je Modi 2014. godine osvojio svoj prvi premijerski mandat, niko nije znao šta su razlozi njegove pobjede. Jesu li oni koji su glasali za njegovu BJP bili razočarani alternativama ili su vjerovali da je Modi zaista glasnik ekonomskog čuda? Ili su jednostavno odlučili zanemariti činjenicu da je dopustio hinduističkim fanaticima da ubiju stotine muslimana u neredima za vrijeme svog mandata u vladi države Gujarat 2002. godine, ili su aktivno odobravali taj otvoreno antimuslimanski plan?

Modijeva vlada počela je prije pet godina praviti registar građana u sjeveroistočnoj državi Assam. Riječne delte i bogata polja u Assamu nalaze se uz poroznu granicu s Bangladešom, koju su migranti desetljećima prelazili u obama smjerovima. Dolazak građana Bangladeša, uglavnom muslimana, postao je goruće političko pitanje u Assamu tokom ‘70-ih i ‘80-ih godina prošlog stoljeća. Migranti su okrivljeni za nedostatak posla, uzurpiranje zemlje i uzimanje socijalnih naknada na koje nisu imali pravo.

Vlade pokrajina i indijski Vrhovni sud složili su se da je potreban registar građana kako bi se migrante razlikovalo od Indijaca. Državljanstvo nije uvijek lahko dokazati u zemlji s više od milijardu ljudi, s oko 100 miliona izdatih pasoša. Tako da je za BJP ideja o registru građana poslužila i kao dobra izborna taktika. Tokom kampanje 2014. godine Modi je kazao kako će u Assamu biti smješteni hinduistički migranti, a da će svi ostali biti vraćeni u Bangladeš. Da bi ušli u registar, ljudi su prvo morali dokazati da je neki njihov predak živio u Assamu prije 1971, a zatim i da su povezani s tim pretkom. U Indiji je to veoma teško. Kad je 2015. godine započela registracija građana, siromašne porodice sav su svoj novac trošile na advokate i dokumente. Neki su počinili samoubistvo. Oko 90 % muslimana proglašeno je ilegalnim imigrantima; za Hinduse je taj iznos bio 40 posto. Vlada planira sve te “strance” smjestiti u jedan od deset logora u državi. Jedan je već izgrađen, kompleks od 28.000 kvadratnih metara, kapaciteta 3.000 ljudi, nedaleko od granice s Butanom.

U sklopu projekta “Hindutva”, vođe BJP-a prepravljale su školske udžbenike širom zemlje, brišući veliki dio svoje islamske historije, uključujući i dijelove historije muslimanskih mogulskih careva koji su Indijom vladali tri stoljeća. BJP je promijenio sva imena na mjestima koja su asocirala na period vladavine Mogula. Tako je željeznička stanica Mughalsarai, izgrađena u središnjoj Indiji prije stoljeća i po, preimenovana u Deen Dayal Upadhyaya po desničarskom hinduističkom nacionalističkom vođi. Allahabad, grad s više od milion ljudi, sada se naziva Prayagraj, što je riječ na sanskrtu koja označava mjesto žrtvovanja. U novembru je sud prokrčio put za izgradnju hinduističkog hrama na nekadašnjem mjestu Babri džamije. U odluci na hiljadu stranica Sud nije pružio nikakav dokaz da je tu nekada srušen hram da bi se na njegovom mjestu digla džamija i priznao je da je džamiju srušila bijesna rulja. Ipak, kontrolu nad zemljištem predao je vladinoj komisiji.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste sve aktivnije djelovanje grupe “Akhil Bharatiya Vidya Parishad” (ABVP). Ona je omladinsko krilo RSS-a. Prije 94 godine osnovali su je muškarci koji su bili tijesno povezani s Mussolinijevim fašistima. Danas je RSS društvo hinduističke supremacije, “Hindutve”, kako ga se naziva. Kako hinduizam nema glavnu crkvu, nema pontifikata ili nekoga ko bi njime vladao, RSS se samoimenovao arbitrom teološkog značenja i arhitektom hinduističke nacionalne države. Njihov ABVP danas broji najmanje četiri miliona volontera, koji polažu zakletve na vjernost i sudjeluju u kvazivojnim vježbama.

Ta skoro pa paravojna formacija optuživana je za planiranje atentata, izazivanje nereda protiv manjina i terorističke akte. Mahatmu Gandhija ubio je čovjek iz RSS-a iako RSS tvrdi da je on do tada već napustio organizaciju. Među pridruženim skupinama RSS-a jeste stranka Bharatiya Janata (BJP), stranka koja je upravljala Indijom posljednjih šest godina, a koja je pod premijerom Narendrom Modijem preuredila Indiju u autoritarnu, hinduističku nacionalističku državu.

U svoje 72 godine Indija se nikad do sada nije suočila s tako ozbiljnom krizom. Na institucije države, na sudove, na najveći dio medija, istražne agencije, izbornu komisiju vrši se pritisak da svoj rad usklade s Modijevom politikom. Opozicija je nemoćna. Ozbiljno se strahuje kako će ideja “Hindutve” u konačnici značiti ​​poništavanje ustava i razbijanje zdravog tkiva liberalne demokratije.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI