fbpx

I mi smo ginuli i krvarili za Bosnu

“Većina naših pripadnika, nas oko devedeset posto, bilo je teže ili lakše ranjavano. U direktnim borbama s agresorom i izdajnicima Fikreta Abdića poginulo je i devet naših pripadnika. Naš trud, hrabrost i zalaganje prepoznali su i u vrhu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Zbog naših ratnih zasluga, odlikovani smo 6. aprila 1995. godine najvećim kolektivnim odlikovanjem: 'Ratnom zastavom MUP-a BiH' i bili smo jedna od svega tri policijske jedinice u Republici Bosni i Hercegovini kojima je dodijeljeno to priznanje”

 

U nastojanjima da se očuva sjećanje na dane kada se naš narod i domovina Bosna i Hercegovina branila životima njenih najboljih sinova, svake godine, u skoro svim našim gradovima, priređuju se brojni događaji i manifestacije koje imaju za cilj samo jedno – da se ne zaboravi naša prošlost i naši najbolji sinovi. Ipak, i pored najljepše želje i namjere, propusti se dešavaju i najzaslužniji građani nepravedno padaju u zaborav.

Tako se, prilikom obilježavanja značajnih događaja iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu, često zaborave i pripadnici policije koji su također, rame uz rame, učestvovali u odbrani domovine. U Bosanskoj Krupi, gradu na obalama smaragdnozelenih rijeka Une i Krušnice, grupa veterana ratnog sastava policije pokušava da otme od zaborava zasluge pripadnika Stanice javne bezbjednosti Bosanska Krupa.

RATNA ZASTAVA MUP-A RBiH

Već devet godina zaredom preživjeli policijski veterani okupljaju se jednom godišnje kako bi se prisjetili svojih poginulih drugova i dana kada su svi zajedno, kao jedna porodica, dijelili dobro i zlo. Tako je bilo i u nedjelju 11. novembra ove godine na Gradskom trgu u Bosanskoj Krupi, gdje se pedesetak pripadnika ratnog sastava policije SJB Bosanska Krupa okupilo u prijepodnevnim satima ispred centralnog šehidskog spomen-obilježja. Nakon učenja Fatihe, kraćeg obraćanja prisutnim i polaganjem cvijeća, ratni policajci upriličili su i višesatno druženje u poznatom bosanskokrupskom izletištu Šujnovac.

Među okupljenim veteranima susrećemo i predsjednika Udruženja veterana ratnog sastava policije SJB Bosanska Krupa Jasmina Hasanovića: “Nekoliko godina nakon odbrambeno‑oslobodilačkog rata spontano smo se okupljali i družili i iz tih je druženja 8. aprila 2016. nastalo naše udruženje pomoću kojeg želimo da promoviramo istinu o proteklom ratu i tekovinama naše borbe. Ova SJB prošla je većinu ratišta na terenu Bihaćkog okruga, a najupečatljivije bitke vodili smo protiv agresora i domaćih izdajnika u rejonima Hasinog vrha, Grmuškog platoa, Gate, Todorova, Ostrožnice, Kobiljnjaka i drugim ratištima. Naša je jedinica forsirala Unu u dva navrata, jednom preko mosta u Grmuši, a drugi put u vrijeme čuvene bitke ‘Mostobran 94’, kada smo se pridružili Nanićevim herojima iz 505. viteške i s njima vodili borbe za oslobođenje Ostružnice”, kaže Hasanović za Stav i nastavlja:

“Većina naših pripadnika, nas oko devedeset posto, bilo je teže ili lakše ranjavano. U direktnim borbama s agresorom i izdajnicima Fikreta Abdića poginulo je i devet naših pripadnika. Naš trud, hrabrost i zalaganje prepoznali su i u vrhu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Zbog naših ratnih zasluga, odlikovani smo 6. aprila 1995. godine najvećim kolektivnim odlikovanjem: ‘Ratnom zastavom MUP-a BiH’ i bili smo jedna od svega tri policijske jedinice u Republici Bosni i Hercegovini kojima je dodijeljeno to priznanje.”

Stanica javne bezbjednosti Bosanska Krupa u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu u svojim je redovima imala oko 160 pripadnika koji su svoje obaveze i zadatke obavljali u svojim policijskim stanicama u Bosanskoj Krupi, Bužimu, Otoci i Jezerskom. Bužim tada nije imao status općine, već je bio dijelom predratne općine Bosanska Krupa. Pored uspostave i održavanja javnog reda i mira, pripadnici ratne policije važnu su ulogu imali i u borbama protiv okupatora i domaćih izdajnika.

ZLATNE I SREBRENE ZVIJEZDE

Posebno je značajan njihov angažman u Cazinu krajem 1993. i početkom 1994. godine, u kojem je tada bio nemali broj onih koji su se trudili da ovaj grad i općinu stave pod kontrolu izdajnika Fikreta Abdića i njegove paravojske. Pripadnici SJB Bosanska Krupa u saradnji s 505. bužimskom viteškom motorizovanom brigadom i 511. slavnom brdskom brigadom spriječili su tada bilo kakvo organiziranje simpatizera Abdićeve AP “Zapadna Bosna” i razotkrili i onemogućili djelovanje mreže pomagača i saradnika najvećeg izdajnika bošnjačkog naroda, koji su bili angažirani na uspostavi njegove paradržavne tvorevine. Svoj savjestan i profesionalan angažman pripadnici SJB Bosanska Krupa pokazali su u mnogim prilikama, a da je tako, pored dodijeljene Ratne zastave, potvrđuje i devet zlatnih zvijezda i tri srebrene koje su dodijeljene njenim pripadnicima.

Za dobru organizaciju, kvalitetan i predan rad ratnog sastava policije, velikim dijelom zaslužan je Jadranko Šaran, tadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti Bosanska Krupa, koji se prisjetio samih početaka rada stanice i pripreme otpora u vrijeme dolazeće velikosrpske agresije.

“U to je vrijeme Stanica javne bezbjednosti Bosanska Krupa bila jedina organizirana formacija koja je pružila otpor srpskom agresoru od 21. aprila 1992. godine. Ono što je važno napomenuti jeste da je SJB Bosanska Krupa nastavila profesionalno raditi i nakon što je veći dio grada na desnoj obali Une pao u ruke srpskog agresora. Mi smo se tada organizirali na lijevoj strani grada na slobodnim teritorijima. Imali smo policijsku stanicu u Donjoj Krčani. Osim što je radila policijske poslove, SJB je aktivno učestvovala u svim borbenim dejstvima na prostoru Unsko‑sanskog kantona, počev od slamanja tzv. AP Zapadna Bosna, gdje je policija najveće borbe vodila u rejonu Skokova, Pećigrada, Ćatića, Buljubašića, pa sve do akcije oslobađanja Sanskog Mosta 1995. godine. U borbama koje smo vodili zajedno s 5. korpusom imali smo i znatan broj ranjenih i poginulih. Zajedno s 505. viteškom brigadom prešli smo preko Une i zajedno oslobodili naselja na njenoj desnoj obali od Cera do Ostružnice, tako da je i tu SJB Bosanska Krupa dala svoj veliki doprinos”, priča Šaran, zaključujući:

“Za doprinos u očuvanju ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine dobili smo najveće ratno priznanje, a to je Ratna policijska zastava. Pored SJB Goražde i Vikićevih specijalaca, i mi smo bili nosioci tog priznanja, što dovoljno govori koliki je bio doprinos ove stanice u odbrani države. Osim ratne policijske zastave, devet zlatnih i tri srebrne zvijezde, našim pripadnicima dodijeljen je i veliki broj pojedinačnih nagrada i priznanja. Prilikom oslobođenja Bosanske Krupe, 17. septembra 1995. godine, oko 170 naših policajaca prvi su ušli u oslobođenu Bosansku Krupu. Već su ranije stečene pretpostavke da se može ući u grad jer su 511, 505. i 503. brigada velikim dijelom oslobodile rubne dijelove općine Bosanska Krupa. Stvarno je velik i nemjerljiv doprinos SJB Bosanska Krupa, kako u ratu, tako i u miru. Bila mi je čast što sam bio na čelu ove SJB. Međutim, ponekad mi bude teško i žao, posebno kada vidim da neki svjesno ili nesvjesno minimiziraju učešće SJB Bosanska Krupa u proteklom periodu. Odgovorno tvrdim da je naša uloga u odbrani domovine itekako značajna i to ne bi trebalo zanemarivati.”

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI