fbpx

Hoće li Radončić optužiti i vlastitog odvjetnika za veleizdaju – Asim Crnalić bio je dio ekspertnog tima za reviziju

Koordinator ekspertnog tima i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Rasim Muratović za Stav otkrio je ko je sve sačinjavao tim, ni u jednom trenutku ne dvojeći u njihovu ulogu i doprinos. Među imenima nalazi se i ono odvjetnika Asima Crnalića, koji je trenutno u javnosti prepoznatljiv kao odvjetnik Fahrudina Radončića u procesu koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH. Bez sumnje da ga je izabrao jer je riječ u prekaljenom profesionalcu i stručnjaku. Iz istog razloga angažiran je u tim agenta Sakiba Softića. Međutim, s obzirom na Radončićeve izjave kontra Bakira Izetbegovića, postavlja se pitanje hoće li optužiti i vlastitog odvjetnika za veleizdaju s obzirom na odbijanje revizije?! Upravo je to učinio kada je riječ o članu Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, pa što ne bi i svome odvjetniku koji je bio dio ekspertnog tima?!

Nakon što se pomalo smiruje neviđena medijska bura i politička hajka povodom odbijanja aplikacije za reviziju presude, sedmični časopis Stav vam donosi, po prvi put u javnosti, intervjue i ekspertize članova ekspertnog tima koji je iznio teret podnošenja aplikacije uz podršku člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Doduše, njihov rad počeo je još 2007. godine, a sami potvrđuju da je riječ o najmanje godinu dana intenzivnog rada koji je obuhvatao saradnike iz više zemalja, štaviše kontinenata. Riječ je o nesumnjivo dokazanim stručnjacima i patriotima koji ostavljaju dojam da su srcem vjerovali u ono što rade, ni u jednom trenutku ne kalkulirajući i oklijevajući. Uostalom, čitav svoj život uložili su u pravne znanosti ili istraživanje genocida. Šutjeli su jer nisu smjeli drugačije, inače bi čitav proces bio unaprijed kompromitiran, a saznali smo da je strana koja je učinila genocid, uz pomoć zainteresiranih pomagača izvana, intenzivno radila na razvaljivanju čitavog procesa. Najviše što ih boli, nakon “najvažnijeg posla kojega su radili u životu”, jeste politikantsko razvlačenje i napadi po medijima koji su uslijedili.

Koordinator ekspertnog tima i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Rasim Muratović za Stav otkrio je ko je sve sačinjavao tim, ni u jednom trenutku ne dvojeći u njihovu ulogu i doprinos. Među imenima nalazi se i ono odvjetnika Asima Crnalića, koji je trenutno u javnosti prepoznatljiv kao odvjetnik Fahrudina Radončića u procesu koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH. Bez sumnje da ga je izabrao jer je riječ u prekaljenom profesionalcu i stručnjaku. Iz istog razloga angažiran je u tim agenta Sakiba Softića. Međutim, s obzirom na Radončićeve izjave kontra Bakira Izetbegovića, postavlja se pitanje hoće li optužiti i vlastitog odvjetnika za veleizdaju s obzirom na odbijanje revizije?! Upravo je to učinio kada je riječ o članu Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, pa što ne bi i svome odvjetniku koji je bio dio ekspertnog tima?! Bakir je kriv jer je podržavao procjene ekspertnog tima, a Crnalić je kriv jer je sudjelovao u timu. Međutim, da ne razbijamo glavu, Crnalić ništa nije kriv, ovdje je riječ o neprincipijelnosti i zloći Radončićevoj. Da bolje objasni građanima i Bošnjacima šta se ustvari dogodilo, Radončićev stručni tim iz Avaza nije angažirao stručnjaka Asima Crnalića, već je iz prve kafane s pive skinuo Envera Kazaza da na naslovnici Avaza traži Izetbegovićevu ostavku. Fuj!

Radončić je uspio izvaliti i gomilu gluposti u izjavama za medije, poput one da se koalicija nalazi u tehničkom mandatu. Tehnički mandat naprosto ne postoji, ili si u koaliciji ili nisi. No, zanimljiva je njegova iskazana briga za sudbinu Asima Sarajlića i Amira Zukića, imputirajući da su se zamjerili Izetbegoviću pa se radi toga nalaze na optuženičkim klupama. U biti, ovdje je riječ o bacanju kosti među visokopozicionirane SDA-ovce sa željom da je glođu, međusobno se tameneći do uništenja. Nešto je slično s istom nakanom izjavljivao i ranije, tvrdeći da je Sebija Izetbegović dobar kandidat za budućeg člana Predsjedništva BiH.

Ono što se trenutačno događa Izetbegoviću jeste repriza pozicije iz predizborne kampanje 2014. godine. Za vratom ima iste takmace: vlastohlepljivog Fahrudina Radončića, preletača Emira Suljagića, nedosanjanog političara Bakira Hadžiomerovića, Nermina Nikšića i njegove eskadrone, izuzev iznimno korektnog Denisa Bećirovića, kojeg očito pokreće moral, a ne politikantstvo, i svi redom žele 2018. u poziciju, u upravne odbore, u ministre, u Predsjedništvo. Također, izuzetak su Željko Komšić i reisul-ulema emeritus Mustafa ef. Cerić, koji je ostao dosljedan svojim ranijim izjavama i principijelno podržao tim, reviziju i Izetbegovića.

Novost na političkoj sceni jeste u tome da Radončić više ne taji svoju zajedničku horizontalu s Dodikom i Čovićem. Nakon odbijanja revizije, ova je skupina namirisala krv i sada je se žele napiti. Mladen Ivanić razmjerno je sa svojom bratijom zadovoljan, uspio je pred Srbima dokazati da je i on Srbenda, a ne isključivo Dodik. Vjerojatno je vlast na državnom nivou stabilna. Problem je na drugim razinama vlasti, a Radončić sada kreće u ofanzivu u triju s Dodikom i Čovićem. Potonjem je svejedno s kime je u pohodu protiv SDA i Bošnjaka, bitno je samo sa što manje otpora prigrabiti što veći komad teritorija vlasti i ustava.

Međutim, grdno su se prevarili. Prvo su zanemarili to da SDA nije preko noći sklepana stranka i da njena destrukcija nije moguća udarcima ispod pasa. Radončić je, pak, upao u zamku kao i 2014. godine, udario je po Izetbegoviću toliko bestijalno i neprincipijelno da mu se to sada vraća kao bumerang u smislu vidljivog revolta građana. Bakir Izetbegović, bez obzira na sva sumnjičenja i optužbe, ima podršku Bošnjaka. Na koncu, to će rezultirati time da će Radončić 2018. ostati kratkih nogavica kao i 2014. godine. Ostat će mu jedino da ga na kakvoj pivi tješi Enver Kazaz, sve ga gladeći po glavici i uvjeravajući da je na dobrom putu, da nije klerofašist i etnonacionalist.

 

Uvodna riječ glavnog urednika Stava, u broju 106, kojega od četvrtka možete kupiti na kioscima širom BiH.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!