fbpx

Herojska odbrana nije i ne može biti zločin

“Ovo je udar na sve Bosance i Hercegovce, na patriote koji su branili ovu zemlju. Da nije bilo našeg generala Atifa Dudakovića i naših boraca 5. korpusa, Bihaćki okrug zasigurno bio bio druga Srebrenica. Ovo je pokazalo da se, nažalost, želi izjednačiti žrtva s agresorom, što je neprihvatljivo“, poručio je Dževad Malkoč

Da je krv branitelja suverene i cjelovite Bosne i Hercegovine postala najjeftinija roba pokazalo je hapšenje generala Atifa Dudakovića, komandanta 5. korpusa Armije RBiH, i skupine pripadnika ovog korpusa koje Tužilaštvo BiH sumnjiči da su počinili ratne zločine nad srpskim zarobljenicima tokom akcije Sana 95. Hapšenje su u petak, 27. aprila, izvršili pripadnici SIPA-e uz podršku policije Unsko-sanskog kantona. Uz generala Dudakovića uhapšeno je još 12 pripadnika 5. korpusa ARBiH. Prema prvim potvrđenim informacijama, među uhapšenima su Ibrahim Nadarević, ratni komandant u 5. korpusu i bivši federalni ministar za boračka pitanja, pripadnik bataljona vojne policije Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Adis Zjakić i Hasan Ružnić iz Bihaća, te Huse Balagić i Ejub Koženjić iz Ključa.

Izjednačavanje agresora i žrtve

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici boračkih organizacija i ostali građani Unsko-sanskog kantona šokirani su ovakvim odnosom prema simbolima antifašističke borbe oličene u Armiji RBiH koja je, kako je istakao ministar za boračka pitanja Unsko-sanskog kantona Dževad Malkoč, bila jedina legalna vojna organizacija što je tokom rata egzistirala na području Bosne i Hercegovine.

“Ovo je udar na sve Bosance i Hercegovce, na patriote koji su branili ovu zemlju. Da nije bilo našeg generala Atifa Dudakovića i naših boraca 5. korpusa, Bihaćki okrug zasigurno bi bio druga Srebrenica. Ovime se pokazalo da se, nažalost, želi izjednačiti žrtva s agresorom, što je neprihvatljivo”, kazao je Malkoč.

Almir Tutić, predstavnik Koordinacije boračkih organizacija, istakao je da se duže od dvije decenije generalu Dudakoviću pokušava imputirati ratni zločin. Tvrdi da su mijenjani tužioci u nastojanju da se dokaže Dudakovićeva krivnja, ali su svi dosadašnji dokazi bili slabi i neutemeljeni, zbog čega se krenulo u novi pokušaj linča nad komandantom 5. korpusa.

„Ovo je još jedan od napada na časni 5. korpus i generala Atifa Dudakovića. Kod nas nije bilo koncentracionih logora, niti strijeljanja, niti bilo kakvih naredbi za to ili nečeg sličnog. Smatram da će general Dudaković vrlo brzo biti pušten na slobodu. Mi s građanima Unsko-sanskog kantona dajemo podršku generalu Atifu Dudakoviću i tokom narednog perioda vidjet ćemo šta ćemo i kako ćemo uraditi u tom pogledu“, poručio je Tutić.

Ale Hošić, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona, rekao je da je Dudaković častan čovjeku i borac, koji je za slobodu Unsko-sanskog kantona i Bosne i Hercegovine dao ogroman doprinos zbog čega mu treba dati podršku i pružiti priliku da dokaže svoju nevinost.

„Oni uvijek traže određeni balans i reciprocitet kada je riječ o žrtvi i zločinu, koje sve vrijeme pokušavaju izjednačiti. Ovo je najbolji pokazatelj da se to i dalje čini, spominje se i Tužiteljstvo BiH, da je donijelo i određeni zaključak da se mora sa svih strana određen ili jednak broj ljudi optuživati i procesuirati. Naravno, mi to ne možemo prihvatiti jer je Armija R BiH branila ovu državu i sve njene građane i, naravno, nije činila zločine za razliku od drugih vojski koje su bile na području Bosne i Hercegovine“, kazao je Hošić.

Skupština usvojila deklaraciju osude

Redovna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, koja je bila zakazana za petak, odgođena je. Kolegij Skupštine održao je nakon informacije o hapšenju generala Dudakovića i ostalih pripadnika 5. korpusa hitnu sjednicu na kojoj je jednoglasno usvojio odluku o održavanju sjednice Skupštine sa samo jednom tačkom dnevnog reda na kojoj bi se glasalo za usvajanje deklaracije o osudi ovih događaja.

„Kolegij je bio jedinstven u osudi hapšenja generala Atifa Dudakovića, željeli smo danas usvojiti deklaraciju za koju smatramo da ostavlja prostor svima koji razmišljaju o državi Bosni i Hercegovini kao i mi ovdje u Unsko-sanskog kantonu. Deklaracija i naše jedinstvo poslali su jasnu poruku šta mi mislimo o ovim događajima“, rekao je Nijaz Hušić, predsjedavajući Skupštine USK

Građani Unsko-sanskog kantona složni su u osudi akcije hapšenja Dudakovića, koji se redovno odazivao na saslušanja u toku istrage. „Armija RBiH i 5. korpus nisu imali fašističke niti zločinačke namjere, dok su vojske s druge strane zasnovane na fašizmu i mržnji, pa su u tom duhu njihovi vojnici i ratovali čineći ratne zločine“, kazao je Rešad Behić iz Bihaća.

Laburisti ne podržavaju Dudakovića

Da još postoje duh autonomaštva i mržnja prema ideji Bosne i Hercegovine koju je, između ostalih, branio i general Dudaković, dokazali su velikokladuški politički predstavnici napuštanjem sjednice Skupštine na kojoj su se zastupnici svih stranaka trebali izjasniti o deklaraciji osude hapšenja komandanta Petog korpusa ARBiH.

Ovim činom Fikret Abdić Babo, kao idejni tvorac autonomije, kroz svoje sljedbenike okupljene u Laburističkoj stranci BiH ponovo pokazuje svoje pravo lice i izdaje svoj narod, svoje Krajišnike i ideju nedjeljive Bosne i Hercegovine, za koju su se borili pripadnici Petog korpusa ARBiH predvođeni Atifom Dudakovićem.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!