fbpx

FUZIP: Sanitarni nadzor na graničnim prelazima, kazna za nepostupanje po naredbama nadležnih do godinu dana zatvora

Davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo propisano članom 348. Krivičnog zakona FBiH, a propisana kazna je do tri godine zatvora.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije povodom proglašene globalne pandemije korona virusa, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je pojasnio procedure sanitarnog nadzora na graničnim prelazima, te naglasio važnost poštivanja mjera zdravstvenog nadzora i organičavanja kretanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U okviru sanitarne kontrole, svi putnici koji ulaze u BiH/FBiH su dužni popuniti sanitarni upitnik i dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze, te trenutnom zdravstvenom stanju”, kazao je Ajdinović.

Kako je kazao, na osnovu podataka iz zdravstvenog upitnika kao i očitanja termalne kamere koja omogućava detekciju putnika s povišenom tjelesnom temperaturom, federalni sanitarni inspektori preduzimaju dalje mjere u smislu stavljanja lica pod zdravstveni nadzor u skladu s procedurama nadzora putnika u međunarodnom saobraćaju kao odgovor na pojavu korona virusa, koje se primjenjuju prema svim putnicima koji dolaze s područja, Francuske, Njemačke i Španije.

Svim stranim državljanima koji ulaze u FBiH iz navedenih zemalja propisuju se mjere ograničavanja kretanja na razdoblje od 14 dana.

“Svim BiH državljanima i stranim državljanima koji imaju stalni ili privremeni boravak u BiH, a ulaze u FBiH iz navedenih zemalja izdaje se rješenje o obaveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana. Putnici s povišenom temperaturom se, u saradnji s aerodromskim osobljem, do dolaska epidemiologa i ljekara smeštaju u aerodromski prostor za privremenu izolaciju lica s povišenom temperaturom”, rekao je Ajdinović.

Podsjetio je da je zabranjen ulazak u BiH državljanima Kine, Južne Koreje, Irana i Italije.

“Želim naglasiti da je Federalna uprava za inspekcijske poslove uspostavila redovnu komunikaciju i koordinaciju sa svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i upravama policije, na osnovu koje se uspostavlja praćenje i kontrola provođenja mjera zdravstvenog nadzora po rješenjima federalnih sanitarnih inspektora”, pojasnio je Ajdinović.

Shodno tome, Federalna uprava za inspekcijske poslove će na dnevnoj osnovi kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i upravama policije dostavljati spiskove – tabelarne preglede lica kojima su izdata rješenja od strane federalnih sanitarnih inspektora (s imenima i prezimenima, adresama i kontakt telefonima lica/putnika i datumom izdavanja rješenja), na osnovu kojih će policijski organi u FBiH poduzimati mjere iz svoje nadležnosti u vezi s poštivanjem naredbi iz donesenog rješenja nad putnicima/ licima kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana.

Na dane 12. i 13. marta ove godine, prema do sada dostupnim podacima, federalni sanitarni inspektori su izdali 303 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor / ograničenom kretanju/izolaciji putnika/lica na period od 14 dana.

“Građani koji se vraćaju u BiH treba da znaju da se sanitarni pregledi na graničnim prelazima Bijača, Izačić, Gorica, Kamensko, Bosanski Šamac i Orašje vrše u 24 sata dnevno/u tri smjene, te upozoravamo na neophodnost tačnog i vjerodostojnog popunjavanja sanitarnih upitnika i provođenje zdravstvenih mjera u cilju održavanja stabilne epidemiološke situacije u BiH/FBiH”, rekao je Ajdinović.

Apeluju na putnike/lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana, da se striktno pridržavaju izrečenih mjera i upozoravaju da je kršenje propisanih mjera kažnjivo. Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do godinu godine zatvora.

Davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo propisano članom 348. Krivičnog zakona FBiH, a propisana kazna je do tri godine zatvora.

Preporučuje se BiH državljanima i stranim državljanima sa stalnim i privremenim boravkom u BiH, da otkažu sva svoja putovanja van BiH.

“Podsjećam javnost da je, na prijedlog entitetskih ministarstva zdravstva, donesena odluka da svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva idu u izolaciju od 14 dana. Odluka stupa na snagu od 16. marta u šest sati ujutro. Shodno odluci, broj graničnih prelaza za kontrolu roba i putnika će biti redukovan, kako bi se omogućilo neprekidno vršenje sanitarnog nazora putnika/lica i roba”, kazao je Ajdinović.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI