fbpx

FAKE NEWS: Dezinformacije u vezi s operacijom “Izvor mira”

Na jednom od korisničkih računa objavljena je fotografija majke koja grli svoje dvoje djece. Riječ je o fotografiji zbilježenoj 2014. godine tokom rata u Siriji, i nema nikakve veze s operacijom "Izvor mira"

Nakon što je u srijedu pokrenuta operacija “Izvor mira”, čiji je cilj doprinijeti uspostavljanju mira i sigurnosti na sjeveru Sirije, kao i uništiti teroristički koridor, koji teroristi YPG/PKK-a nastoje formirati južno od granice s Turskom, pristalice terorističke organizacije počele su širiti dezinformacije na društvenim mrežama, javlja Anadolu Agency (AA).

Pristalice terorističke organizacije YPG/PKK u cilju klevetanja operacije “Izvor mira” na društvenim mrežama objavljuju fotografije zabilježene u različitim vremenskim periodima i lokacijama tokom rata u Siriji, te ih nastoje dovesti u vezu s operacijom “Izvor mira”, no riječ je zapravo o širenju dezinformacija.

Na jednom od pomenutih korisničkih računa objavljena je fotografija majke koja grli svoje dvoje djece. Riječ je o fotografiji zbilježenoj 2014. godine tokom rata u Siriji, i nema nikakve veze s operacijom “Izvor mira”.

Fotografija zabilježena u bolnici, na kojoj se mogu vidjeti sirijski mališani povrijeđeni u napadu na Idlib, u julu ove godine, na računima bliskim teroristima objavljena je pod naslovom: “Posljednje fotografije napada turske vojske”.

 

Fotografija djeteta krvavog lica, povrijeđenog u Idlibu tokom zračnog napada ruskih aviona, koja je zabilježena 16. augusta 2016. godine, međunarodnoj javnosti je predstavljena kao “slučaj” tokom operacije “Izvor mira”.

 

Još jedan pokušaj manipulisanja je i fotografija Sirijca koji nosi tijelo ubijenog djeteta, a riječ je o fotografiji zabilježenoj u Halepu, u maju 2014. godine.

Simpatizeti terorističke organizacije ovim metodama koristili su se također i tokom turskih operacija “Štite Eufrat” i “Maslinova grana”. Fotografije ratnih reportera iz različitih dijelova svijeta plasirali su u kontekstu pomenutih operacija, šireci tako dezinformacije i manipulišući javnosti.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!