fbpx

Evropa je opet izdala Srebrenicu

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Komšić je kazao da je danas u Štokholmu nagrađen genocid, naglašavajući da je dodjela nagrade poražavajuća.

“Danas je nagrađen genocid. Oni koji su ga nagradili, trebali bi da se duboko stide toga. Od dobitnika nagrade i čovjeka koji veliča genocid, mržnja se mogla i očekivati, ali mržnja od strane onih koji su mu nagradu dali jeste poražavajuća”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

On je dodao kako sada pred čovječanstvom predstoji zadatak da se izbori s mržnjom prema žrtvama genocida.

“Ovo je čin mržnje prema žrtvama genocida. Pred čovječanstvom, pred nama svima, pred civilizacijom, ali u ovom slučaju i pred ljudima od knjige i riječi stoji zadatak da se izborimo s mržnjom prema žrtvama genocida u našoj državi”, kazao je Komšić.
Kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu večeras je u Štokholmu švedski kralj Karl Gustav na svečanoj ceremoniji i zvanično uručio Nobelovu nagradu za književnost za ovu godinu.
Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Turska i Hrvatska odlučile su da neće poslati svog predstavnika na dodjelu Nobelovih nagrada.

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras na Normmalm trgu u Stockholmu u znak protesta zbog večerašnje ceremonije dodjele Nobelove nagrade za 2019. godinu na kojoj je nagradu primio i kontroverzni austrijski pisac Peter Handke, javlja (AA).

Ceremonija dodjele nagrada na području fizike, medicine, hemije i ekonomije održana je u čuvenoj dvorani Konserthuset, a prisustvovali su ovogodišnji dobitnici, članovi švedske kraljevske porodice, kao i veliki broj zvanica. Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i Albanije, Turske i Kosova, zbog književnika Petera Handkea, negatora genocida počinjenog u ”zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici 1995. godine.

Na protestima se nalazi i veća grupa građana BiH, među kojima i članice Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa.

Teufika Šabanović, inicijatorka protesta koja je porijeklom iz Srebrenice, potvrdila je da se na protestima već okupilo nekoliko stotina osoba.

-Dodijelili su nagradu čovjeku koji negira genocid i ratne zločine koji su počinjeni na području BiH 90-ih godina. Mi stojimo na strani istine i pravde- poručila je Šabanović.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, smatra da dodjela nagrade Peteru Handkeu nije ništa drugo do kanonizacija negiranja genocida.

“Švedska kraljevska akademija je donijela tu odluku iz samo jesnog razloga: zato što je vjerovala da to može uraditi bez posljedica, jer je riječ o instituciji u kojoj je očigledno uvriježen stav da muslimani i Islam ne pripadaju u Evropu”, izjavio je Suljagić za Anadolu Agency (AA) iz švedskog Stockholma gdje je danas upriličena dodjela Nobelove nagrade.

Poručio je da je “to institucionalni ekstremizam identičan Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU)”.

“Međutim, zahvaljujući preživjelima, građanima BiH i našim prijateljima cijela ova mučna afera se pretvorila u potpunu katastrofu ne samo za Akademiju, nego i za Švedsku. Ovo je de facto kraj Nobelove nagrade za književnost”, naglasio je.

Podsjetio je da je Handke posljednjih 20 godina, u svakoj mogućoj prilici ponavljao bolesne laži.

“Inače, vjerujem da se radi o mentalno bolesnoj osobi – da su žene koje su u Srebrenici izgubile najmilije to ustvari izmislile. Riječ je o potpuno novoj mjeri neljudskosti. Bit ću na protestima i zajedno sa grupom majki, supruga, sestara i djece ubijenih u Srebrenici reći da nas nikad neće ušutkati. Ovo je napad na našu historiju, napad na naše iskustvo i napad na naše pravo na postojanje”, poručio je Suljagić iz Stockholma.

 

Srebrenička majka Fazila Efendić, nakon genocida u Srebrenici, vratila se u Potočare gdje je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari sahranila muža Hameda i sina Fejzu.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” u neposrednoj blizini Memorijalnog centra otvorila je cvjećaru iz koje svaki dan gleda mezare muža sahranjenog 2003. godine i sina, koji je imao nepunih 20 godina kada je ubijen.

Fazila je 11. jula 1995. godine izgubila mnoge članove uže i šire familije ali želja za opstankom i životom u Potočarima ne jenjava. Vratila se u svoju devastiranu kuću u kojoj su samo ostavljene diplome i pohvale njenog sina Fejze, koji je bio učenik generacije u Elektrotehničkoj školi.

Ogorčena je ova srebrenička majka na dodjelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu danas u “Konserthusu” (Koncertnoj kući) u Stockholmu.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

“Ogorčena sam, ne mogu da vjerujem da je ljudski um to mogao učiniti. To je neljudski čin. Kako će dodijeliti nagradu čovjeku koji negira genocid, poslije toliko godina, nakon presuda. Nemam riječi”, poručila je Efendić za Anadolu Agency (AA).

Ogorčena je na sve koji su imali svoj udio u dodjeli nagrade.

“Godinama čekamo pravdu da dođe. Bog zna hoće li ikada biti zadovoljena. Ogorčena sam kao majka ubijenog djeteta u genocidu”, kazala je Efendić.

Dodala je da očito ljudi ne žele pravdu i istinu.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Dodjela Nobela Handkeu na Kosovu i u regionu izazvala je brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Prištini.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • vlahomlat 11.12.2019.

    Kada pises “opet izdala Srebrenicu” to podrazumijeva da je izdaja Srebrenice od strane Evrope u nekom periodu prestajala. Nazalost, Evropa vrlo dosljedno izdaje Srebrenicu bez ikakvih predaha i prekida. Kako davno rece mudrac neki – provo se pomoli a potom se uzdaj samo u ‘se i u svoje kljuse’.

    Odgovori