fbpx

Erdogan: Turska odlučno i nepokolebljivo nastavlja štititi svoja prava na morima

Direkcija za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika objavila je Erdoganovu poruku povodom godišnjice Bitke kod Preveza i povodom Dana turske mornarice

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da je ta zemlja svjesna važnosti odbrane Plave domovine i da zato sa snažnom voljom i nepokolebljivom vjerom nastavlja štititi svoja prava i inetrese na morima, javlja Anadolu Agency (AA).

Direkcija za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika objavila je Erdoganovu poruku povodom godišnjice Bitke kod Preveza i povodom Dana turske mornarice.

Predvođene komandantom Barbarosom Hayrettin-pašom, osmanske snage su 1538. godine izvojevale veliku pobjedu u pomorskoj bici kod Preveza i porazile krstaške snage, a Erdogan je povodom godišnjice kazao da je Bitka kod Preveza bila jedna od najvažnijih prekretnica u historiji turske mornarice jer je učvrstila osmansku vladavinu na Mediteranu i svijetu pokazala snagu turske mornarice.

“Historija je zabilježila da su mir, pravda i spokoj postojali na svim morima kojima smo vladali. Naše pomorske snage u prošlosti imaju brojne velike pobjede poput one kod Preveza i možemo se pohvaliti da s uspjehom pronosi tu slavnu ostavštinu i dodatno je obogaćuje“, naveo je Erdogan u poruci.

Ističući kako Turska na tri strane izlazi na mora, Erdogan je kazao da je turski narod ponosan na svoju snažnu mornaricu.

“Dešavanja u svijetu u proteklom periodu, a posebno ona na istočnom Mediteranu, su nam još jednom pokazala da moramo biti još snažniji na svim poljima, uključujući i mora“, poručio je Erdogan.

On je naveo kako Turska razvija vlastite kapacitete za jačanje vojske i mornarice zarad očuvanja mira u zemlji, regiji i svijetu.

“Turske je danas jedna od deset zemalja u svijetu koje imaju ratne brodove koji su razvijeni i proizvedeni u potpunosti domaćim resursima i kao takvi ćemo nastaviti jačati našu vojsku i mornaricu kako bi branili svoju Plavu domovinu, kako bi naši prijatelji bili sigurni, a odvraćeni svi koji bace oko na naša prava“, poručio je Erdogan.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!