fbpx

Erdogan: Turska će uzeti ono što je pripada i u Sredozemnom i u Crnom i u Egejskom moru

Želimo da svi budu svjesni toga da Turska nije zemlja čije bi se strpljenje, odlučnost, spremnost i hrabrost trebalo testirati. Ono što kažemo, mi ćemo to i učiniti, po svaku cijenu. Onaj ko je spreman stati pred nas, neka izvoli ili neka nam se skloni s puta, poručio je Erdogan povodom obilježavanja 949. godišnjice historijske Bitke kod Manciketa (Malazgirta)

 

 

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u srijedu da će Turska uzeti ono što je pripada i u Sredozemnom i u Crnom i u Egejskom moru, javlja Anadolu Agency (AA).

U Turskoj se danas obilježava 949. godišnjica historijske Bitke kod Manciketa (Malazgirta), a na programu povodom obilježavanja u gradu Musu obratio se turski predsjednik Erdogan.

U fokusu Erdoganovog obraćanja bile su aktuelne napetosti na ističnom Sredozemlju, u vezi čega je turski predsjednik upozorio lidere drugih zemalja koji Turskoj spore pravo na istraživanje i eksploataciju prirodnih bogatstava na tom području.

Podvukao je da će Turska “uzeti ono što joj pripada i u Sredozemnom i u Crnom i u Egejskom moru”.

“Želimo da svi budu svjesni toga da Turska nije zemlja čije bi se strpljenje, odlučnost, spremnost i hrabrost trebalo testirati”, upozorio je Erdogan, te dodao:

“Ono što kažemo, mi ćemo to i učiniti, po svaku cijenu. Onaj ko je spreman stati pred nas, neka izvoli ili neka nam se skloni s puta.”

Turski predsjednik je ponovio da njegova zemlja ne pretenduje na teritorij bilo koje druge zemlje.

“Kao što mi ne pretendujemo ni na čiji teritorij, suverenitet i interes, nećemo dozvoliti uzurpaciju onoga što pripada nama”, kazao je Erdogan, te pozvao svoje sagovornike da se, kako je rekao, “udalje od grešaka koje im mogu otvoriti put vlastitog uništenja.”

Bitka kod Mancikerta, odnosno kod današnjeg grada Malazgirta u istočnoj Turskoj, odigrala se 1071. godine kada su turski Seldžuci pod vodstvom sultana Alp Arslana pobijedili bizantskog cara Romana IV. Posljedica poraza bila je oslabljena obrambena moć Bizantinaca, ali i doseljavanje turkijskog stanovništva u povijesnu pokrajinu Anadoliju.

Bitka kod Malazgirta se u historiji smatra presudnim događajem koji je izravno odgovoran za kasniju propast Bizantije, a Seldžuci su nošeni pobjedom u toj bici nastavili svoje pobjedničke pohode u Maloj Aziji.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!