fbpx

Erdogan: Pobjednik na ovim izborima je demokratija, volja građana, pobjednik je narod

Prema nezvaničnim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u prednosti sa 52,59 posto osvojenih glasova na osnovu 97,15 posto prebrojanih glasova.

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju u sjedištu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, poslije održanih izbora u Turskoj poručio da su najveći pobjednici predsjedničkih i parlamentarnih izbora demokratija i narod Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pobjednik na ovim izborima je demokratija, volja građana, pobjednik je narod”, rekao je Erdogan okupljenima.

Naglasio je da je narod na pomenutim izborima odlučno stao u zaštitu svoje slobode i budućnosti.

“Narod koji je jučer golim rukama zaustavio tenkove, topove, avione, helikoptere i naoružanje pučista, istim tim rukama je danas stao u zaštitu svoje slobode i budućnosti. Pobijedila je Turska, turski narod, ali i svi potlačeni ljudi u svijetu”, kazao je Erdogan.

Istakao je kako će biti nastavljeni veliki napori kako bi Turska ostvarila sve zacrtane ciljeve i narednih godina.

“Snagom koju ste nam dali na biralištima, svi zajedno ćemo ostvariti ciljeve naše zemlje za 2023. godinu”, rekao je turski predsjednik, dodajući da Turska nastavlja i borbu protiv terorista.

“Turska je odabrala odlučnu borbu protiv svih terorističkih organizacija, od PKK-a do FETO-a. Povećat ćemo međunarodni ugled naše zemlje”, kazao je Erdogan.

Na kraju je poručio da će njegova zemlja nastaviti i dalje uspravno i hrabro da korača.

“Ovaj rezultat je potvrda da ćemo biti uspravni naspram svih koji nas prijeko gledaju, od terorista pa do globalnih interesnih krugova”, istakao je Erdogan u obraćanju okupljenim pristalicama AK Partije.

 Premijer Turske Binali Yildirim je u obraćanju masi s balkona zgrade sjedišta Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari povodom održanih izbora u zemlji poručio da je pobijedila cijela Turska i njen narod, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pobijedila je Turska, na ovim izborima nema gubitnika. Zagarantovano je i zaštićeno pravo svakog stanovnika Republike Turske”, istakao je Yildirim.

Naglasio je kako je potrebno rasprave koje su se vodile tokom predizborne kampanje ostaviti po strani.

“Rasprave tokom izborne kampanje su sada iza nas. Danas je novi dan”, kazao je Yildirim.

Istakao je da je Recep Tayyip Erdogan predsjednik svakog građanina Turske.

“Recep Tayyip Erdogan, čovjek naroda, predsjednik je svakog našeg građanina bez obzira kojoj partiji su dali glas. Narod je pametno i hrabro sigurnim rezultatom izabrao Recepa Tayyipa Erdogana za prvog predsjednika novog sistema”, rekao je Yildirim.

Napomenuo je kako je Turska sigurno spremna da bude jedinstvena i da djeluje zajednički.

“Nema razdvajanja, nema svađa. Narod je na ovim izborima potvrdio predsjednički sistem koji je politikom pravde i razvoja prigrlio cijelu Tursku. Novi sistem, predsjednički sistem, stupio je na snagu”, kazao je Yildirim, dodajući kako su izbori održani 24. juna vrlo važan momenat u historiji Turske.

“Izbori održani 24. juna su prekretnica u historiji demokratije u Turskoj. Pobjeda na ovim izborima je nagovještaj velikih koraka prema budućnosti. Budite sigurni da će Turska nastaviti put sa još snažnijom demokratijom”, rekao je Yildirim.

Predsjednik Vrhovne izborne komisije (YSK) Republike Turske Sadi Guven potvrdio je pobjedu Recepa Tayyipa Erdogana na predsjedničkim izborima u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prema našim rezultatima, Recep Tayyip Erdogan je osvojio potrebnu većinu glasova”, rekao je Guven u obraćanju na konferenciji za medije.

Istakao je da se među partijama koje su prešle izborni prag nalazi i Narodna demokratska partija (HDP).

“Prema nepotvrđenim rezultatima, izborni prag od 10 posto prešle su AK Partija, CHP, HDP, Partja IYI, MHP i Saadet Partija”, kazao je Guven.

Napomenuo je kako je do sada obrađeno oko 97,7 posto glasova.

“U ovom trenutku je obrađeno oko 97,7 posto rezultata u našem sistemu, ali broj glasova koji još nisu ušli u sistem ne utiče na konačan ishod”, rekao je Guven.

Prema nezvaničnim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u prednosti sa 52,59 posto osvojenih glasova na osnovu 97,15 posto prebrojanih glasova.

Predsjednički kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Muharrem Ince je drugi sa 30,76 posto osvojenih glasova, a slijede kandidat Narodne demokratske partije (HDP) Selahattin Demirtas sa 8,15 posto glasova, te kandidatkinja Partije IYI Meral Alsener sa 7,41 posto.

Savez Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP) je prema dosadašnjem broju prebrojanih glasova osvojio 53,63 posto glasova. Savez CHP-a, Partije IYI, Saadet partije i Demokratske stranke (DP), prema dosadašnjim rezultatima, osvojio je 34,17 posto glasova birača.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI