fbpx

Erdogan: Od početka operacije “Izvor mira“ neutralizirano 109 terorista

- Saudijska Arabija nema pravo kritizirati Tursku zbog operacije u Siriji. Neka Saudijska Arabija prvo pogleda u ogledalo. Ko je doveo Jemen u stanje u kojem je danas? Ni Egipat nema pravo kritikovati Tursku. Pa, Egipat uopće nema pravo da diže glas, jer je tamošnji režim doslovno ubio demokraciju u toj zemlji, kazao je Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je od početka operacije “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije neutralizirano najmanje 109 terorista te najavio nastavak operacije do konačnog sloma terorističke prijetnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio čelnicima regionalnih ogranaka vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i naglasio da ta politička opcija zastupa stav da su pojedinci prolazni, a da je borba za dobro i prosperitet trajna kategorija.

Turski predsjednik je komentirao operaciju koju su turske snage jučer pokrenule na sjeveroistoku Sirije, tačnije na istočnoj obali Eufrata koja je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK.

On je kazao da neprijateljski krugovi žele Tursku zaustaviti na putu progresa te kazao da se Turska uspješno oduprla svim tim napadima i da vodi efikasnu borbu protiv terorističkih organizacija ISIS, PKK i FETO.

“U protekle četiri godine turske snage su neutralizirale ukupno 16.000 terorista, uključujući 7.500 neutraliziranih unutar naših granica i 8.500 neutraliziranih izvan granica Turske“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je naglasio da je cilj operacije na sjeveroistoku Sirije da se spriječi uspostava terorističkog koridora i da se pomogne u očuvanju teritorijalne cjelovitosti i političkog integriteta Sirije te da se omogući povratak izbjeglica u njihove domove u Siriji.

“Operacijom ‘Izvor mira’ ćemo ispisati još jednu stranicu naše svijetle i časne historije“, poručio je Erdogan.

On je dalje kazao da ne prihvata kritike koje iz različitih krugova dolaze na račun operacije u Siriji te kazao da su te kritike neosnovane, a posebno u slučaju kritika iz Rijada i Kaira.

“Saudijska Arabija nema pravo kritizirati Tursku zbog operacije u Siriji. Neka Saudijska Arabija prvo pogleda u ogledalo. Ko je doveo Jemen u stanje u kojem je danas? Ni Egipat nema pravo kritikovati Tursku. Pa, Egipat uopće nema pravo da diže glas, jer je tamonji režim doslovno ubio demokraciju u toj zemlji“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da bi na optužbe da Turska provodi “okupatorsku operaciju“ mogao jednostavno otvoriti turske granice i pustiti 3,6 miliona sirijskih izbjeglica ka Evropi.

Pozvao je kritičare Turske da kažu koliko su oni zbrinuli izbjeglica iz Sirije i da pogledaju koliko je na tom planu učinila Turska.

“Evropska unijo, pa vi nikada niste bili iskreni od 1963. godine do sada. Primamo, ne primamo, hoćemo, nećemo, niste vi pošteni. Kažu da neće poslati drugu tranšu od tri milijarde eura za zbrinjavanje izbjeglica u Turskoj. Pa, zar ste ikada održali dato obećanje? Ne, niste. Mi više ni ne radimo oslanjajući se na vas, već smo potrošili 40 milijardi dolara. Uz Božju pomoć ćemo potrošiti još toliko i nastaviti svoj put“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik dalje je kazao da svi mogu biti sigurni da turske snage neće dozvoliti ponovnu pojavu terorističke organizacije ISIS na sjeveru Sirije.

“Svim snagama se borimo i borit ćemo protiv ISIS-a, PKK-a, YPG-a i PYD-a. Teroristi ISIS-a su u Siriju dolazili iz Francuske, Njemačke, Holandije…, a mi smo vratili 5.500 tih terorista u zemlje odakle su došli“, kazao je Erdogan i dodao da je u Turskoj do sada uhapšeno 17.000 osoba osumnjičenih za veze s ISIS-om i da značajan dio njih nisu turski državljani.

On je također kazao da je Turska u 102 zemlje deportirala 7.600 osoba osumnjičenih za članstvo u ISIS-u, a da je zabranila ulazak u tu zemlju za blisu 77.000 osumnjičenih lica.

“U svim regijama koje pređu pod našu kontrolu ćemo učiniti sve što je potrebno kada su u pitanju teroristi ISIS-a koji se tamo nalaze. Obećavam svijetu da nećemo dozvoliti ponovnu pojavu ISIS-a u tim regijama“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan naglasio je da turske snage ne provode operaciju protiv kurdske braće, već isključivo protiv terorističke organizacije.

Ističući kako je neupitna ljubav Turske prema sirijskogom narodu, Erdogan je kazao da je Turska možda trenutno i jedina legitimna sila koja je prisutna u Siriji. Režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada je optužio za smrt blizu milion ljudi u toj zemlji.

“Turska provodi operaciju protiv ISIS-a, YPG-a, PYD-a i sličnih okupatora u Siriji. Mi nemamo problema sa braćom Kurdima koji tamo žive, naš problem su teroristi“, poručio je Erdogan.

On je također kazao da je trenutno u Turskoj zbrinuto najmanje 300.000 kurdskih izbjeglica samo iz sirijskog Kobanija.

“Za nas je važno ko je dobar čovjek, a ne kakvo mu je porijeklo, ali natjeran sam da kažem i to da trenutno među 291 zastupnikom AK partije u turskom parlamentu ima 50 njih koji su porijeklom Kurdi“, kazao je Erdogan.

Erdogan je istakao da Turska nema pretenzija na teritorij ili resurse bilo koje države te da je tako i sa aktuelnom operacijom u Siriji.

Turski predsjednik Erdogan obratio se i saveznicima Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i kazao da nemaju pravo biti nijemi na napade na Tursku, jer je ona članica te organizacije.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!