fbpx

EKSKLUZIVNO: Prof. dr. Izet Mašić za STAV razotkrio kriminal na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

„Dekanesa Almira Hadžović‑Džuvo i njeni pomagači provode kriminal i mobing na Medicinskom fakultetu“, tvrdi prof. dr. Izet Mašić koji odlazi u penziju dok u rukama nosi pravosnažne, nikad ispoštovane presude, bez plata i doprinosa za PIO koje mu je Medicinski fakultet dužan isplatiti, ali dekanesa Almira Hadžović-Džuvo ne želi ispoštovati odluku suda. Istovremeno, profesor Mašić jedan je od rijetkih naučnika iz cijelog svijeta koji je nedavno nominiran za člana Svjetske akademije za medicinske informatičke znanosti

 

„Ukazujući na negativne pojave u našoj akademskoj zajednici, posebno na korumpiranost izbora nastavnika i imenovanje dekana i njihovih pulena, doživio sam sve ovo – i preživio. Sve kazano i jeste posljedica izrečenih riječi u medijima od strane uglednog naučnika i profesora. Ali, srećom, naučni svijet objektivno vrednuje postignuća pojedinaca“, rekao je u opširnom intervjuu za Stav prof. dr. Izet Mašić optuživši dekanesu Almiru Hadžović-Džuvo da nije imala ni minimalne zakonske uvjete da se prijavi na konkurs za izbor u vanrednog profesora.

„Poslije imenovanja za dekana, gospođa Hadžović-Džuvo sama sebe je imenovala za izabranog nastavnika za predmete na koje sam ja konkurirao. Naravno, prethodno je poništila konkurs na kome sam ja bio jedini kandidat. Dakle, najodgovorniju funkciju, funkciju dekana, u posljednjih 10 godina na Medicinskom fakultetu obavljale su i obavljaju osobe koje nisu imale uvjete za izbor u akademsko zvanje, što je uvjet da se uopće prijave na konkurs za obavljanje funkcije dekana. I u tome je izvor mojih problema. Osobe bez naučnih referenci i minimalnih uvjeta za izbor u zvanje svojom bolesnom ambicijom za napredovanje i materijalnu korist uništavaju i studij i sve koji im stoje na putu“, rekao je Mašić i naglasio da postoje osnovane sumnje za počinjenje krivičnih djela.

“Napominjem, nisam jedini kome se ovo dešava, ali sam najspecifičniji, jer sam, bez lažnih skromnosti, najreferentniji profesor u akademskoj zajednici, u što se možete uvjeriti pretragom baza: Google Scholar, ResearchGate, Academia.edu, PubMed, PMC, SCOPUS, HINARI, EBSCO i mnogih drugih. A o gospođi Almiri Hadžović‑Džuvo i njenim pomagačima, kojih ima u svim sferama društva, mogu reći sljedeće: nije imala minimalne uvjete za izbor u vanrednog profesora. Prema ZOVO-u KS kandidat mora provesti najmanje pet godina u zvanju docenta da bi se mogla uopće prijaviti na konkurs i da bi mogla biti uzeta u obzir za izbor u nastavno zvanje vanrednog profesora. S obzirom na to da je znala da nema uvjeta, a ipak se prijavila za izbor u vanrednog profesora, to prema Krivičnom zakonu BiH i FBiH postoji osnova sumnje na počinjenje krivičnog djela – krivotvorenje službene isprave i, također, osnova sumnje za krivično djelo prijevare u svrhu stjecanja materijalne koristi i napredovanja u službi, tj. izbor u akademsko zvanje. U tome su joj pomogli Stručna služba MF-a, u prvom redu sekretar Benjamin Vojniković“, rekao je Mašić koji je sa žalošću konstatirao da su nekad na Medicinskom fakultetu studirali studenti iz gradova cijele bivše Jugoslavije da bi stekli prestižnu diplomu na MFS-u ali i studenti porijeklom iz bratskih afričkih i arapskih zemalja.

Danas, krijući se iza leđa studenata, tobože, braneći njihova prava, proizvodeći liječnike nespremne za njihov budući poziv, čast izuzetcima kaže Mašić, većina je zainteresirana po svaku cijenu položiti ispit bez potrebnog znanja.

 

Više pročitajte u tiskanom izdanju časopisa STAV kojega od četvrtka možete naći na kioscima

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!