fbpx

DAN KNJIGE: MINISTAR KULTURE KS KENAN ALIKADIĆ PREPORUČUJE ŠTA ČITATI U IZOLACIJI

Danas se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Ovaj simboličan datum u svjetskoj književnosti bitan je jer su tog dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Tim povodom priupitali smo ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Alikadića šta preporučuje za čitanje u danima kada se većina građana nalazi u izolaciji. Ovo je njegov odgovor:

S obzirom na to da se ovaj datum simbolički obilježava povodom smrti Miguela Cervantesa, svakako bi bilo dobro obnoviti čitanje “Don Kihota”, ali simbol vječne borbe (s vjetrenjačama) ja bih ipak tražio kroz našu domaću književnost pa bih na prvo mjesto stavio Nedžada Ibrišimovića i njegov roman “Vječnik”, što mi se čini kao odlično štivo u doba izolacije kada se čovjek neminovno preispituje i traži odgovore. Putovanje Ibrišimovićevog “Vječnika”, ta borba s unutarnjim vjetrenjačama, jako je poticajno štivo za ovo doba.
Nadalje, s obzirom na to da sam ja sportista i vodeći se onom maksimom “zdrav duh u zdravom tijelu”, na drugo mjesto bih stavio bilo koju knjigu iz oblasti sporta (fitnesa) kod kuće koja vam je dostupna. Naravno, ovakva vrsta literature ne vrijedi ako nema praktičnu primjenu.
Na treće mjesto bih stavio klasik svjetske književnosti “Sto godina samoće” Gabriela Garcije Marquesa. Vjerujem da epopeja o Makondu može “transportirati” u svijet čudesnog, izbaciti nas nakratko iz svakodnevice koja nas opterećuje i posve proširiti skučenost koja nas je zadesila.
Što se tiče četvrte knjige, također bih se vodio onom “zdrav duh u zdravom tijelu”, te bih preporučio bilo koju dostupnu (kućnu) knjigu iz zdrave prehrane. Ako građanima nedostaje takve vrste literature, uputio bih ih na bosansku kuhinju s napomenom da ne pretjeruju s teškom hranom. Ja sam, primjerice, nedavno čitao lijepo ilustriranu i informativnu monografiju “Krajiška sofra” Udruženja žena “Đul”. Ovakva vrsta kuharice uvijek vas na neki način vrati u prošlost, vrati vam mirise djetinjstva, u svakom slučaju, nije samo riječ o praktičnim receptima već i o uvidu u našu tradiciju, folklore, običaje…
Za petu knjigu preporučio bih literature iz duhovne tradicije naroda u Bosni i Hercegovini. Eto, nedavno je bio Uskrs, zatim Vaskrs, a sutra nastupa mjesec ramazan, kojem se ja iskreno radujem. Duhovnost nas osnažuje, daje nam uporište i snagu koja nema rok trajanja i ne može se potrošiti. Međutim, zaista bi bilo nezahvalno ulaziti u prostor bilo čije slobodne volje pa smatram nezahvalnim da preporučujem bilo šta konkretno jer ono što oplemenjuje mene ne mora značiti da bi nekome drugom bilo toliko privlačno.
U biti sam tek želio ovim izborom povodom Svjetskog dana knjige uputiti na sklad koji bi čovjek morao održavati u vremenima izolacije, sklad tijela, duha i razuma.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI