fbpx

Covid osiromašio fudbal

Jedini evropski klub koji je dosad izbjegao rezanje troškova bio je “Chelsea” ruskog magnata Romana Abramoviča, koji je potrošio 170 miliona na trojicu igrača: Timo Werner, Havertz i Ziyech. “Barcelona” je uglavnom prodavala, a Trincao i Matheus Fernandes dogovoreni su prije proglašenja pandemije.

 

Profesionalni fudbal priprema se za teška vremena. Kriza uzrokovana nastankom virusom Covid-19 mnogo će više utjecati na moćne klubove nego na manje čija se ekonomija temelji na televizijskim pravima, koja nisu u opasnosti dokle se god utakmice igraju. Andrea Agnelli, predsjednik “Juventusa” i Evropskog udruženja klubova (ECA), procijenio je pad prihoda između prošle i sadašnje sezone na oko četiri milijarde eura, što predstavlja pad poslovanja od oko 11 posto.

Špansko prvenstvo jedno je od onih koje je najviše pretrpjelo u ovoj krizi. La Liga ima procjenu troškova gubitka prihoda iz prošle i sadašnje sezone. Govori se o gubitku između 500 i 600 miliona eura, u najgorem slučaju milijardu, ovisno o mnogim faktorima.

Jedan od njih jeste mogućnost pojave vakcine krajem ove ili početkom sljedeće godine, što je usko povezano s povratkom navijača na stadione, što se očekuje vjerovatno na proljeće. Klubovi se pozivaju na centraliziranu prodaju televizijskih prava, koja malim jamči najmanje 40 miliona po sezoni.

S druge strane, procjenjuje se da će klubovi ove sezone morati smanjiti 400 miliona izdvajanja za plaće zbog procijenjenog pada poslovanja od 13 posto. To se već vidi na tržištu transfera, čiji se tržišni prozor zatvara 5. oktobra i očekuje se da će biti 50 posto niži nego prošle sezone. U posljednjem su roku španski klubovi potpisali igrače u vrijednosti od milijardu i 300 miliona eura; ovaj će put to biti oko 300 miliona.

Mali su klubovi čak tražili socijalnu pomoć za nezaposlene, a oni moćniji su zatražili od svog osoblja da prihvate, u manjoj ili većoj mjeri, prisilno smanjenje plaće zbog neprodatih ulaznica, smanjenja prihoda od prodaje proizvoda s klupskim obilježjima ili neigranja ljetnih turnira.

Pogled na dvojicu velikana španskog fudbala pokazuje ozbiljnost situacije. FC “Barcelona” suočena je s problemima koji će trajati sljedeće dvije ili četiri godine. Ako je procjenama prije pandemije prihod tekuće godine projiciran na milijardu i 100 miliona eura (najveći budžet u historiji kluba), trenutno stanje smanjuje tu brojku za 300 miliona i ostavlja budžet na oko 800 miliona.

Madridski “Real” u problemima je još od ljeta 2019. godine, kada su krenuli u preuređenje stadiona “Santiago Bernabéu”. Klub je imao prognozu prihoda od 822,1 miliona tokom sezone 2019/2020, ali će smanjenje biti oko 175 miliona. “Real” se morao dogovoriti sa svojim fudbalskim i košarkaškim timovima o smanjenju plaća za 10 posto (bilo bi 20 posto da nije bilo moguće završiti Ligu). Smanjenjem plaća osoblja mogli bi uštedjeti oko 40 miliona.

Jedini evropski klub koji je dosad izbjegao rezanje troškova bio je “Chelsea” ruskog magnata Romana Abramoviča, koji je potrošio 170 miliona na trojicu igrača: Timo Werner, Havertz i Ziyech. “Barcelona” je uglavnom prodavala, a Trincao i Matheus Fernandes dogovoreni su prije proglašenja pandemije.

Došlo je vrijeme stezanja kaiša za sve. “Juventus” je objavio da je u minusu 71,4 miliona; “Borussia Dortmund” je u zaostatku 44 miliona. U Premijer ligi Engleske gubici se za ovu sezonu procjenjuju na oko 600 miliona.

Prethodni članak

Čudo slovenačkog sporta

Sljedeći članak

Nasser

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!