fbpx

Čište se džamije i haremi: Dolazi nam ramazan!

Muslimani ramazan doživljavaju kao poseban mjesec, vršeći temeljite pripreme za njegov doček. U te pripreme spada i čišćenje džamija i harema. To je urađeno i u sarajevskim džamijama

U skladu s trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u BiH bit će organizovan u okviru vanrednih mjera, koje važe u državi zbog proglašene pandemije koronavirusa.

Džamije su zatvorene, a teravih-namaz, nakon iftara, cjelodnevnog posta, kako nalažu trenutne mjere, vjernici će klanjati u svojim domovima.

U susret ramazanu, fotoreporter Anadolu Agency (AA) obišao je nekoliko sarajevskih džamija gdje je zatekao nesvakidašnju tišinu.

( foto: M.Öztürk – AA )

Muslimani ramazan doživljavaju kao poseban mjesec, vršeći temeljite pripreme za njegov doček. U te pripreme spada i čišćenje džamija i harema. To je urađeno i u sarajevskim džamijama.

( foto: M.Öztürk – AA )

Uz one koji su čistili jednu od sarajevskih džamija, bio je i jedan vjernik koji je sam proučio ezan, a nakon toga i klanjao jedan od pet namaza.

( M.Öztürk – AA )

Sarajevske pijace su inače, pred ramazan, pune kupaca koji kupuju potrepštine koje su im potrebne za spremanje jela. Međutim, to ovaj put nije bio slučaj. Na poznatoj sarajevskoj pijaci Markale mogli su se vidjeti samo malobrojni građani.

Prema kalendaru (takvimu) Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mjesec ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

(AA)

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI