fbpx

Cikotić u Krajini: Institucije države umjesto kanton treba da upravljaju migrantskom krizom

Na sastanku u Bihaću je istaknuto da su dogovoreni određeni mehanizmi neposrednije i konkretnije koordinacije između gradskih i kantonalnih institucija sa institucijama na državnom nivou s ciljem da plan za efikasno upravljanje migrantskom krizom bude konkretnije primljenjivan i efikasnije implementiran na terenu.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Ciktorić, doputovao je u prvu radnu posjetu Unsko-sanskom kantonu, gdje se sastao sa Mustafom Ružnićem premijerom Vlade USK-a i Šuhretom Fazlićem, gradonačelnikom Grada Bihaća, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali i Šemsudin Dedić federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Jasmin Emrić zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Tema razgovora bila je aktuelno stanje oko migrantske krize s posebnim naglaskom na probleme nekotroliranog priliva migranata u taj dio BiH. Na sastanku je istaknuto da su dogovoreni određeni mehanizmi neposrednije i konkretnije koordinacije između gradskih i kantonalnih institucija sa institucijama na državnom nivou s ciljem da plan za efikasno upravljanje migrantskom krizom bude konkretnije primljenjivan i efikasnije implementiran na terenu.

“Cilj nam je da građani osjete jedan viši stepen sigurnosti u svojim domovima, gradovima, komunikacijama i prostorima na kojima žive, a da institucije države osjete jedan efikasniji nivo korištenja, odnosno upravljanja ovom migrantskom krizom. Cilj nam je da nakon ove posjete imamo više elemenata koji će nam pomoći da se migrantskom krizom sve više upravlja od institucija države, a manje od institucija kantona i Grada Bihaća na kojima je do sada bio najveći dio tereta.”, istakao je Cikotić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je istako kako Ministarstvo sirgurnosti BiH mora biti lider i inicijator određenih procesa, jer lokalne zajednice i kanton ne mogu da se nose sa cijelom situacijom.

“Migranti moraju ići sa ulica Bihaća. Mi smo osposobili Lipu da bi zatvorili Biru i oslobodili Bihać. U to su kanton i Grad Bihać uložili više od pola miliona maraka i nema nikakvog razloga da gore bude hiljadu migranata. Njih treba sa ulica Bihaća pomjeriti gore na Lipu, a zatim zajedničkim naporima stvarati uslove da to stanje gore bude bolje. Treba natjerati agencije koje su u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH da rade svoj posao, prije svega Graničnu policiju BiH, Službu za poslove sa strancima i sve ostale koji treba to da rade. Treba nam pomoć od strane države da se hrvatska policija prestane ponašati na kaubojski način i to je ono što mi očekujemo od Ministarstva sigurnosti BiH i ministra Cikotića lično”, kazao je Fazlić.

Istaknuto je još i to da ukoliko bi sve nadležne institucije i agencije koje treba da se bave ovim pitanje, radile svoj posao, onda ne bi cijeli teret bio na Unsko-sanskom kantonu koji godinama trpi najveću krizu.

“Ne bi želio da komentarišem prije nego sa svim nadležnim institucijama obavim razgovore i utvrdim razloge zbog čega mehanizam kontrole nije efikasan. Imamo odluke koje se ne poštuju i rješenja koja ne funkcionišu i ono čime sam ja danas ohrabren jeste to da ovdje na nivou Bihaća i Unsko-sanskog kantona prepoznajem jedan dobar osjećaj, instikt i dobru praksu u rješavanju tih stvari koja, čini mi se, do sada nije imala pratnere u višim nivoima vlasti. Tu prepoznajem svoju obavezu da se tim pitanjima bavim, ali implementacija rješavanja ovakvih stvari nije nimalo jednostavno i ja ne obećavam ništa osim da ću se ovim pitanje aktivno i predano baviti”, kazao je Cikotić.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!