fbpx

Cavusoglu: Tenzije u istočnom Mediteranu ne izaziva Turska, već Grčka

Cavusoglu se danas u Ankari sastao sa šefom njemačke diplomacije Heikom Maasom, a nakon sastanka je kazao da je jedna od glavnih tema razgovora bila situacija u istočnom Mediteranu

 

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da za tenzije u istočnom Mediteranu nije odgovorna Turska, već Grčka i južni dio Kipra, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se danas u Ankari sastao sa šefom njemačke diplomacije Heikom Maasom, a nakon sastanka je kazao da je jedna od glavnih tema razgovora bila situacija u istočnom Mediteranu.

Pozivajući vlasti Grčke da ih ne zavaraju zemlje koje Grčku guraju na put turske mornarice, Cavusoglu je kazao da je Turska spremna na pravednu raspodjelu energetskih resursa.

“Susjedi smo. Znamo kako se pravedno dijeli”, kazao je Cavusoglu.

Šef turske diplomacije također je poslao jasno upozorenje da je Turska spremna učiniti sve potrebno da zaštiti svoja prava ako Grčka nastavi s pogrešnim koracima te je dodao da sljedeći put neće biti nesreća.

“Odustanite od te samovolje. Ne nasjedajte na nagovore nekih zemalja i ne izlažite se riziku”, poručio je Cavusoglu.

Šef njemačke diplomacije Maas je istakao da eskalacija tenzija na Mediteranu nije u interesu ni Evropske unije, ni Turske, niti Grčke.

Maas je danas posjetio i Atinu, a nakon sastanka sa Cavusogluom u Ankari je kazao da je situacija u istočnom Mediteranu izuzetno opasna i da zanima i Evropsku uniju i NATO.

“Tenzije u istočnom Meditranu će biti riješene dijalogom. Ovdje postoji namjera za dijalog. EU treba spremiti političke uvjete za to“, kazao je Maas.

Turska je u nedjelju poslala Navtex poruku da do 27. augusta produžava aktivnosti broda Oruc Reis koji vrši seizmička hidrokarbonska istraživanja na istoku Mediterana. Turska je zemlja s najdužom obalom na Sredozemnom moru i odlučna je u zaštiti svojih prava na istočnom Mediteranu.

Grčka, koja osporava prava Turske u Sredozemnom moru, jučer je poslala Navtex poruku u kojoj je najavila četverodnevnu vježbu zračnih i pomorskih snaga na istoku Mediterana.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!