fbpx

Cavusoglu: Španija, kao i brojne druge zemlje, prihvata da je Aja Sofija stvar suvereniteta Turske

Podsjetivši da se Aja Sofija nalazi na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, Cavusoglu je rekao da Turska želi da sačuva taj status Aja Sofije i u dijalogu je s UNESCO-om

 

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u ponedjeljak kako je Španija, kao i mnoge druge zemlje, prihvatila da je otvaranje Aje Sofije stvar suvereniteta Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se danas u Ankari sastao sa španskom ministricom vanjskih poslova Aranchom Gonzalez Layom, a nakon susreta je održana i konferencija za novinare.

Navodeći kako Španija pokazuje solidarnost s Turskom na svakoj platformi, Cavusoglu je naglasio kako Španija uvijek bezuvjetno podržava članstvo Turske u Europskoj uniji.

“Arancha je maloprije kazala na vrlo lijep način. Španija, kao i mnoge druge zemlje, prihvatila je da je otvaranje Aje Sofije stvar suvereniteta Turske. Hvala joj na tome”, rekao je Cavusoglu.

Podsjetivši da se Aja Sofija nalazi na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, Cavusoglu je rekao: “Poštujemo razmišljanja i preporuke u vezi s tim da se to očuva. Mi također želimo sačuvati taj status Aje Sofije i u dijalogu smo s UNESCO-om.”

Šef turske diplomatije da će Aja Sofija izvan vremena molitve biti otvorena za posjete, odnosno da će Aju Sofiju moći posjetiti svako bez obzira na vjersku pripadnost.

Cavusoglu se dotakao na operaciju Irini, koju je Europska unija 31. marta pokrenula za provedbu UN-ovog embarga na oružje Libiji.

“Operacija Irini je definitivno pristrasna. Podržava Haftera, kažnjava Vladu Libije”, rekao je Cavusoglu.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!