fbpx

Cavusoglu osudio Bidenovu izjavu o Turskoj: Izjava neznalice koja ne priznaje turski narod

Mi u korijenu odbijamo takve namete, kazao je Cavusoglu i poručio da odluku o smjeni lidera i vlasti u Turskoj može donositi samo narod te zemlje

 

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu oštro je osudio izjavu bivšeg američkog potpredsjednika i predsjedničkog kandidata na predstojećim izborima u SAD-u Joea Bidena koji je kazao da će se zalagati za promjenu vlasti u Turskoj i da bi mogao podržati opoziciju u nakani da na izborima 2023. godine svrgne turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolu Agency (AA).

Videosnimak Bidenove kontraverzne izjave o namjeri da podrškom opoziciji mijenja političke trendove i vlast u Turskoj izazvao je salve kritika i osuda vlasti i opozicije.

“Mi u korijenu odbijamo takve namete. To je izjava neznalice koja ne priznaje ni turski narod“, kazao je za AA Cavusoglu i poručio da odluku o smjeni lidera i vlasti u Turskoj može donositi samo narod te zemlje, a da to nikako ne može raditi SAD.

Cavusoglu je kazao da se danas u Santa Domingu tokom službene posjete Dominikanskoj Republici sastao s američkim kolegom Mikeom Pompeom.

“Na sastanku s Pompeom smo razgovarali o Libiji i dogovorili nastavak razgovora na nivou eksperatnih timova“, kazao je Cavusoglu.

I američki State Department je saopćio vijest o sastanku Pompea i Cavusoglua u Santa Domingu, glavnom gradu Dominikanske Republike, a u saopćenju se navodi da su dvojica šefova diplomacija razgovarali o relaksaciji tenzija na Istočnom Mediteranu i drugim temama.

Odnosi Turske i SAD-a u posljednjem periodu su opterećeni nizom pitanja kao što su turska kupovina ruskim odbrambenih sistema S-400 i turske antiterorističke operacije na sjeveru Sirije u kojem djeluje YPG, odnosno sirijski ogranak terorističke organizacije PKK kojeg oružjem i opremom opskrbljuje upravo SAD.

SAD se oglušio i na zahtjeve Turske za izručenje Fetullaha Gulena, vođe terorističke organizacije FETO koja je odgovorna za pokušaj vojnog udara u kojem je 15. jula 2016. godine u Turskoj ubijena 251 osoba.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!