fbpx

Cavusoglu: Armenija direktno cilja civile, to je ratni zločin

Armenija izvodi direktne napade na civile, što je u biti čin ratnog zločina, kazao je šef turske diplomacije nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a u Ankari

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da vojska Armenije izvodi napade na civile u pograničnom pojasu Azerbejdžana, javlja Anadolu Agency (AA).

“Armenija izvodi direktne napade na civile, što je u biti čin ratnog zločina“, kazao je Cavusoglu nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Ankari.

Šef turske diplomacije Cavusoglu je pozvao cijelu međunarodnu zajednicu, a posebno NATO, da zatraže od Armenije da se povuče s okupirane azerbejdžanske teritorije.

Prvo čovjek NATO-a Stoltenberg je tom prilikom kazao da je NATO duboko zabrinut zbog konflikta u Nagorno Karabahu i da priželjkuje pronalazak mirnog rješenja te krize.

“Trebamo podržati sve napore u pravcu pronalaska mirnog rješenja na bazi pregovora jer vojno rješenje nije moguće u Nagorno Karabahu i oko njega“, kazao je Stoltenberg i pozvao sve strane na hitni prekid sukoba.

On je također kazao da od Turske očekuje da iskoristi svoj uticaj u pravcu relaksacije tenzija.

Stoltenberg će se danas u Ankari sastati i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom,

Armenske snage su u nedjelju započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Od 1991. godine armenska vojska je okupirala Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Šef turske diplomacije Cavusoglu je nakon sastanka sa Stoltenbergom komentirao i kupovinu ruskih antiraketnih sistema S-400 i kazao da je Turska bila prinuđena na taj potez jer od saveznika nije mogla kupiti Patriot, niti bilo koju drugi odbrambeni sistem.

Ističući kako Turska razumije osjetljivost koju NATO pokazuje spram te kupovine, Cavusoglu je kazao da i NATO treba da shvati da Turska mora podmirivati svoje odbrambene potrebe.

Stoltenberg je pak kazao da je Turska važan član NATO-a i da ta organizacija pridaje veliku važnost sigurnosti Turske. Dodao je da je zabrinut zbog posljedica koje bi mogle proizaći iz kupovine ruskih obrambenih sistema.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!