fbpx

Cavuosoglu: Populizam, rasizam i neprijateljstvo prema islamu nagrizli su vrijednosti koje predstavlja EU

- Cavusoglu se obratio na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP)

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako su rastući populizam, rasizam i neprijateljstvo prema islamu nagrizli vrijednosti koje predstavlja sama Evropska unija (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se obratio na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Ističući da je proces integracije u EU bio predvodnik promjena i razvoja za mnoge zemlje u regiji, posebno tokom 1990-ih i početkom 2000-ih godina, Cavusoglu je poručio kako Turska, kao zemlja koja je postigla integraciju s EU u mnogim područjima, želi da Unijia bude uspješna u skladu s idealima iz vremena njenog formiranja, odnosno da bude integrativna, a ne diskriminirajuća.

“Rastući populizam, rasizam i neprijateljstvo prema islamu nagrizli su vrijednosti koje predstavlja sama EU”, poručio je Cavusoglu.

“Ne možemo pronaći rješenje za naše probleme gradeći zidove na našim granicama, poručio je ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu, tokom obraćanja na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova.

Cavusoglu je zahvalio predstavnicima svih zemalja učesnica sastanka, a iskoristio priliku da izrazi i saučešće poginulima u zemljotresu u Izmiru, kao i terorističkim napadima u Francuskoj i Beču.

Rekao je da su, kao zemlja koja se godinama bori protiv terorističke pošasti, solidarni u borbi protiv svih vrsta terorizma.

Govoreći o ciljevima današnjeg sastanka, Cavusoglu je napomenuo da je cilj svakako jačanje saradnje.

“Prioritete postavljamo uzimajući u obzir naše zajedničke izazove poput odljeva mozgova, unutarregionalne povezanosti, migracija i trgovine. Ta su pitanja naši zajednički problemi i zato zahtijevaju zajednička rješenja”, rekao je Cavusoglu.

– Pandemija još jednom podsjetila na važnost globalne i regionalne suradnje –

Osvrnuvši se i na pitanje pandemije COVID-19, šef turske diplomatije je konstatovao kako cijeli svijet prolazi jedan težak test.

“Naši sektori poput zdravstva, socijalne sigurnosti, prevoza, turizma i obrazovanja bili su negativno pogođeni. Zahvaljujući našim pravovremenim ulaganjima i reformama u zdravstvenom sektoru uspjeli smo u kratkom vremenu učinkovito odgovoriti na epidemiju. Domaće respiratore smo proizveli u nekoliko sedmica. Pandemija nas je još jednom podsjetila na važnost globalne i regionalne suradnje. U okviru naše humanitarne vanjske politike odgovorili smo na zahtjeve za medicinskom opremom 155 zemalja. Pomogli smo građanima 91 zemlje u mnogim operacijama evakuacija. Preživjeli smo prvi val velikom odlučnošću. Kasnije smo svoj život i ekonomiju prilagodili ‘novoj normalnosti'”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako je koncept sigurnog turizma uspješno primijenjen u Turskoj, te kazao kako je njegova zemlja na tom planu spremna podijeliti vlastita iskustva.

Podvukao je i to kako bi se u budućnosti mogao uspostaviti regionalni mehanizam za upravljanje vanrednim situacijama za slične izazove, te dodao:

“Predlažem uspostavu stalnog mehanizma saradnje između naših centara za koordinaciju epidemije. Kako bismo izbjegli kašnjenja u našoj regionalnoj transportnoj i trgovinskoj mreži, moramo realizovati više projekata poput Zelenih koridora. Ne možemo pronaći rješenje za naše probleme gradeći zidove na našim granicama. Naprotiv, moramo povećati povezanost i ojačati lance opskrbe. Moraju se prevazići problemi s kvotama, posebno u cestovnom prevozu. Put do prosperiteta više je kroz trgovinu, ulaganja i interakciju, a uvođene ograničavanja na to svima bi napravilo štetu”, smatra Cavusoglu.

– Cavusoglu: Punopravno članstvo u EU je strateški prioritet –

Dotakao se kratko i procesa integracije u Europsku uniju (EU), te kazao: “Pozdravljamo odluku EU-a da započne, u osnovi kasne, pregovore o pristupanju s Tiranom i Skopljem. Nadamo se da će sastanak ministara vanjskih poslova Berlinskog procesa i Samita lidera, čiji će domaćin biti Sofija i Skoplje 9. i 10. novembra, biti plodonosni.”

Rekao je kako “smatra pogrešnim termin razdvajanja ‘Zapadni Balkan i Turska'”, koji se, prema njegovim riječima, nastoji formirati u politici proširenja EU-a, a kojim se zanemaruje status kandidata Turske.

“Kao što se može vidjeti u raspravama o Tirani i Skoplju, neke članice EU-a stavljaju proces proširenja pod hipoteku zbog svojih nacionalnih programa i bilateralnih problema. Zapravo se to kod nas događa već 15 godina. Punopravno članstvo u EU naš je strateški prioritet. Međutim, EU također mora biti vizionar i držati se svojih načela i obećanja”, zaključio je Cavusoglu.

Sastanku u Antaliji prisustvuju ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Moldavije.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!