fbpx

BOŠNJACI OČEKUJU PET VIJEĆNIČKIH MJESTA U ISTOČNOJ HERCEGOVINI

Političke kandidature iz probosanskog bloka istakli su jedino kandidati SDA i to u općinama Gacko, Nevesinje, Berkovići, Istočni Mostar, Ljubinje i Trebinje.

Izbori u istočnoj Hercegovini, prema izvorima našeg magazina, teku uobičajenom dinamikom. Izborne komisije u ovom dijelu naše zemlje rano jutros potvrdile su da su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme.

Još od ranije bile su prisutne političke tenzije između SNSD-a i SDS-a i drugih opozicionih srpskih stranaka u Trebinju i Gacku. Centralna izborna komisija (CIK) sinoć je potvrdila da su aktivisti SNSD-a podjelom prehrambenih namirnica u Trebinju kršili predizbornu šutnju. S druge strane, opozicija predvođena biznismenom i predsjednikom Hercegovačkog narodnog pokreta Rodoljubom Draškovićem istu večer u bivšoj kasarni JNA održala je protestni skup. Drašković je za večeras najavio novo okupljanje, kako je kazao, ukoliko izbori budu pokradeni.

Bošnjački politički predstavnici u istočnoj Hercegovini zasada su bez ikakvih primjedbi. Političke kandidature iz probosanskog bloka istakli su jedino kandidati SDA i to u općinama Gacko, Nevesinje, Berkovići, Istočni Mostar, Ljubinje i Trebinje. U Kalinoviku i Bileći nisu imali kandidata. “Izbori teku prema našim očekivanjima. Sve što smo ranije pripremali u ovom procesu danas realiziramo i sve teče kako je planirano”, kazali su nam iz Regionalnog odbora SDA za istočnu Hercegovinu.

Oni očekuje da će imati vijećnike u Istočnom Mostaru, Berkovićima, Nevesinju, Gacku i Trebinju. U proteklom mandatu bošnjačke vijećnike imala je jedino skupština u Istočnom Mostaru. (H. E.)

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!