fbpx

Bogatstvo Asadove familije

Po podacima Transparency Internationala, Sirija je druga najkorumpiranija zemlja na planeti. Čak i onda kada je IS kontrolirala velika područja te zemlje, posao se nastavio. Makhlouf je uspio sklopiti sporazume s njima tako da je nafta prolazila kroz njihovu teritoriju u pravcu područja pod kontrolom Asada.

 

Rođaci sirijskog predsjednika Bašara Asada Ali i Mohamed Makhlouf nemaju problema kakve trpe milioni njihovih sunarodnjaka. Hvale se putovanjima i avanturama u Grčkoj, nedaleko od ruta kojima njihovi izbjegli sunarodnjaci bježe od terora. Ali i Mohamed nasljednici su ekonomskog carstva koje je stvorio njihov dedo Mohamed Makhlouf (84) i njihov otac Rami (50) iskorištavajući svoje veze s moćnicima u Damasku.

Makhlouf, koji pripada sekti “Alavita”, u vezi je s klanom Asad preko Anise Makhlouf, supruge Hafeza Asada i majke sadašnjeg sirijskog predsjednika. Ta im je veza poslužila da postanu režimski bankari i steknu najveće bogatstvo u zemlji kroz gustu mrežu svojih poslova. Budući da živi u Dubaiju, Mohamed je nedavno osnovao kompaniju koja je nazvana njegovim inicijalima MRM, a koja će se baviti građevinarstvom i plinom, a ima podružnice po Evropi i Rusiji.

Prošle je godine završio studij poslovne administracije i upravljanja na elitnom američkom univerzitetu u Dubaiju. “Ja sam ono što jesam. Ne treba mi vaše odobrenje”, kaže u jednom od svojih komentara na Instagramu. “U najcrnjim godinama svog poslovanja imali su između 12 i 15 miliona dolara dnevno”, kaže Mohamed Khedhr, suosnivač i direktor “Sound and Image”, skupine aktivista koji pomno prate sirijski rat, koji je gotovo devet godina nakon njegovog početka ostavio više od pola miliona mrtvih i 12 miliona raseljenih.

Na društvenim mrežama Mohamed ne krije svoje bogatstvo. Pozira pored kolekcije luksuznih automobila, od Ferrarija do Mercedesa, ispred impozantne fasade svog dvorca u Dubaiju ili izlaže svoj privatni avion. “Iako je studirao u Dubaiju, u Parizu se osjeća kao kod kuće”, stoji u kratkoj biografiji objavljenoj na njegovoj web-stranici u kojoj priznaje da je njegova glavna gospodarska aktivnost transport plina iz Rusije u Evropu.

Asadov rođak hvali se svojim mišićima i snimkama napravljenim na obali Latakije ili na grčkom otoku Mikonos, pojavljuje se lagano odjeven na grčkim plažama ili na Azurnoj obali. On se slobodno kreće za razliku od ostatka porodice. Njegov otac Rami, koji se godinama smatra finansijerom Asada i njegovog režima, trpi sankcije koje su mu uvele Sjedinjene Države i Evropska unija zbog njegove uloge u brutalnoj represiji koja je opustošila arapsku zemlju i optužbama za korupciju. “Njegova djeca, s druge strane, ne trpe sankcije. Mohamed je zamijenio oca na čelu posla. Slobodan je sklapati poslove i slobodno se kretati”, naglašava Khedhr.

Mohamed Makhlouf svoju je priliku iskoristio nakon Hafezove smrti, s kojim nije imao dobre odnose. Pokrenuo je posao u tri sektora: bankarstvu, telekomunikacijama i nafti. Postao je ekonomski predsjednik Sirije. Njegovoj imperiji pripada “Sirijatel”, najveća telefonska kompanija u zemlji i dugački niz nekretnina, kompanija, banaka i fondacija.

Po podacima Transparency Internationala, Sirija je druga najkorumpiranija zemlja na planeti. Čak i onda kada je IS kontrolirala velika područja te zemlje, posao se nastavio. Makhlouf je uspio sklopiti sporazume s njima tako da je nafta prolazila kroz njihovu teritoriju u pravcu područja pod kontrolom Asada.

Ipak, posljednjih godina u Siriji pojavili su se novi tajkuni, dok su veze između Asada i Makhloufa popucale. Stoga je poslovanje prebačeno ka Rusiji, gdje su izgradili dva nebodera i poslovni centar vrijedne 40 miliona dolara.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!