fbpx

“Blockbusteriˮ iz doline Wadi Rum

Film Stevena Spielberga iz 1989. godine s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi donio je na veliko platno čaroliju ružičastog arheološkog grada Petra, poznatog po svojim ukrašenim hramovima usječenim u stijene.

 

Lunarni krajolik jordanske doline Wadi Rum mjesto je na kojem su snimljeni brojni holivudski hitovi. Posljednji od njih bio je posljednja epizoda sage Ratovi zvijezda. Spektakularna pustinja, sa svojim svjetlucavim crvenim pijeskom, veličanstvenim dinama i zapanjujućim kamenim formacijama bila je mjesto gdje je Peter O’Toole snimljen kako jaše na konju u epu Lawrence of Arabia iz 1962. godine.

Od Matta Damona u Marsovcu do Willa Smitha u “Disneyevomˮ Aladinu jordanske su vlasti ponosne jer se raznoliki krajolici te kraljevine pojavljuju u nekim od najvećih holivudskih blockbustera. Kraljevska filmska komisija Jordana osnovana je 2003. godine kako bi promovirala zemlju kao “ogroman studio na otvorenomˮ, kaže njezin direktor Mohannad Al-Bakri.

Da bi privukla strane filmaše, komisija kojom predsjeda princ Ali, jedan od polubraće kralja Abdullaha II, nudi finansijske poticaje. Kompanije mogu dobiti i ​​povrat novca u iznosu od 10 do 25 posto za najmanje milion dolara (0,9 miliona eura) potrošenih u kraljevstvu, kao i oslobođenje od poreza na opremu koja se uvozi za snimanje.

No, filmaši također dolaze u Jordan snimati jer ih privlači raznolik i bogat krajolik koji pronalaze u pustinjskom kraljevstvu, prema Bakriju. Tokom godina u zemlji su snimani deseci stranih i arapskih filmova, uključujući holivudske klasike poput Indiana Jones i posljednji križarski rat. Film Stevena Spielberga iz 1989. godine s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi donio je na veliko platno čaroliju ružičastog arheološkog grada Petra, poznatog po svojim ukrašenim hramovima usječenim u stijene.

Zapanjujuća i dobro očuvana fasada od pješčenjaka Petrine Al-Khazneh, za koju neki kažu da potječe iz prvog stoljeća prije Krista, predstavljala je ulaz u hram u kojem se nalazi Sveti gral.

Dijelovi “Disneyevogˮ remakea za Aladin snimljeni su u dolini Wadi Rum, “prirodnom izboru za nasˮ, rekao je režiser Guy Ritchie. Wadi Rum poslužio je kao kulisa nagrađivanog filma Lawrence of Arabia režisera Davida Leana, kojeg su kritičari opisali kao možda najbolji ili drugi najbolji film ikad snimljen. Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda također je snimljen u pustinji od koje zastaje dah, koja je često poznata i kao Mjesečeva dolina, prije nego što je mjesto ponovno izabrano za posljednju epizodu sage Uspon nebeskog hoda.

Munir Nassar, izvršni direktor firme Zaman Project Management, firme za proizvodne usluge u Jordanu, rekao je da je trebalo pet mjeseci da se pripremi za snimanje posljednjeg dijela Ratova zvijezda. Njegova firma filmašima pruža sve, od obroka do hotelskih rezervacija i prijevoza.

Slikoviti gradić Madaba južno od Amana korišten je za repliciranje starih grčkih sela, dok je prirodni rezervat Azraq, istočno od glavnog grada, služio za rekreiranje južnoazijskih regija. Irački ratni film The Hurt Locker, koji je 2010. osvojio Oskara za najbolju sliku i najbolju režiju, te triler Zero Dark Thirty o CIA-inim operativcima koji prate Osamu bin Ladena snimani su i u Jordanu.

Jordan je također korišten kao mjesto snimanja naučno-fantastičnog epa Dine režisera Denisa Villeneuvea, temeljenog na hvaljenom romanu Franka Herberta iz 1965. godine.

PROČITAJTE I...

Na periferiji Atine, grčka država finansirala je sa 15 miliona eura gradnju nove džamije kapaciteta 300 muškaraca i 50 žena. Do izgradnje ove bogomolje, većina muslimana u glavnom gradu morala je klanjati u podrumima i na tavanima gdje su uspostavljali svoja molitvena mjesta, često ilegalno.

U Uttar Pradeshu, državi kojom upravlja kontroverzni Yogi Adityanath, uredba o "anti ljubavmom džihadu" je već stvarnost. Tamo je, prema izvještavanju televizije NDTV, regionalna policija registrirala prošle subote prvu pritužbu oca mlade hinduističke žene koju je musliman prisilio na preobraćenje.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!