fbpx

Bio je prvi izabrani predsjednik Egipta

Mohamed Morsi, koji je demokratskim putem izabran za predsjednika Egipta, ukopan je odmah sljedećeg jutra nakon smrti, a ukopu su prisustvovali advokat i uži članovi porodice

Prošla je  godina otkako je u sudnici umro Mohamed Morsi, prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta.

Morsi je umro 17. juna 2019., četiri godine i dan nakon što mu je izrečena smrtna kazna. Informaciju o njegovoj smrti prva je prenijela egipatska državna televizija. Tom prilikom rečeno je kako se 67-godišnji Morsi, onesvijestio tokom suđenja zbog špijunaže, a da je potom preminuo.

Glavni tužilac Nabil Sadiq saopćio je kako je Morsi pao nakon izlaganja i da nije bilo nikakvih rana na tijelu.

Prva reakcija nakon informacije o smrti pristigla je iz Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanskog bratstva. U saopćenju stranke navedeno je kako su egipatski zvaničnici Morsija ubili namjerno i polako.

Navedeno je i kako su Morsija duže od pet godina držali u samici te mu onemogućili pristup lijekovima, kao i kontakt s porodicom i advokatom.

Stranka je pristalice Morsija pozvala na proteste ispred diplomatskih predstavništava Egipta u zemljama u kojima se nalaze, a Amnesty International je zatražio nezavisnu istragu.

Uslovi u zatvoru u kojem je boravio Morsi bili su krajnje neprihvatljivi, držan je u samici, na što su više puta ukazivali aktivisti za ljudska prava.

Pored toga, britanska komisija je u martu 2018. pripremila izvještaj o uslovima u zatvoru u kojem je boravio Morsi.

”Morsi, koji 23 sata provodi sam u ćeliji, podvrgnut je lošim, nehumanim uslovima i nečasnom ophođenju koje bi se moglo smatrati i mučenjem. To što mu nije omogućena medicinska skrb, moglo bi dovesti do njegove prijevremene smrti”, upozoreno je tada.

Morsijev najmlađi sin Abdullah u oktobru 2018. upozorio je kako njegov otac ima zdravstvenih problema s povišenim krvnim pritiskom i dijabetesom, te da ne prima odgovarajuću terapiju.

Abdullah Morsi je u članku koji je objavio američki Washington Post istakao kako egipatski zvaničnici to ”namjerno rade te da žele što skoriju smrt njegovog oca prirodnim putem”.

Kontakt Morsija i njegove porodice dozvoljavan je u nekoliko navrata nakon dužih pauza. Posljednji susret prije smrti dozvoljen je u oktobru 2018. Tada je omogućen kontakt samo s kćerkom i suprugom, ali ne i sa sinovima i unucima.

Mediji koji su u potpunosti pod kontrolom vlasti u Kairu i privatni mediji ignorirali su informacije o Morsijevoj smrti.

Najprodavaniji list u Egiptu Ahram o slučaju je izvijestio na četvrtoj stranici uz naslov ”Umro Mohamed Morsi“. U vijesti nisu korišteni termini poput ”bivši predsjednik ili svrgnuti predsjednik“.

Administracija je svim medijima poslala tekst koji je trebao biti napisan ili u eteru pročitan u vezi sa Morsijevom smrću.

Najviše reakcija, kada je riječ o međunarodnoj areni, pristiglo je iz Turske. Predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan za Morsija je kazao kako je postao šehid po Božijem određenju.

Erdogan je odmah po saznanju o Morsijevoj smrti dao izjavu za medije.

“Prije svega, neka je rahmet duši našeg brata Morsija, našeg šehida”, rekao je Erdogan između ostalog.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu na Twitteru je napisao kako neće biti zaboravljen Morsijev stav.

Izjave visokopozicioniranih zvaničnika i izvještavanja medija iz Turske uznemirili su administraciju Abdela Fattaha al-Sisija.

Egipatska administracija je dan nakon Morsijeve smrti širom Egipta onemogućila prisutup stranicama Anadolu Agency (AA) i TRT-a.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Egipta Ahmed Hafiz 19. juna je kritizirao Tursku i Erdogana, iako ih nije imenovao. Dan kasnije ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry uputio je saopćenje te uputio nove kritike.

Morsi je ukopan odmah sljedećeg jutra u pet sati, a ukopu su prisustvovali advokat Abdulmunim Abdulmaksud, Morsijeva supruga, djeca i dvojica braće.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!