fbpx

Bermin Meškić – prvi kandidat hrvatskih paraobavještajnih službi?

„7Dnevno“ je medij koji u kontinuitetu barata krajnje desno obojenim žutotiskaškim sadržajima, posvemu je antibošnjački i antibosanski nastrojen, a Bermin Meškić se na njemu odjednom pojavljuje „kao perspektivni intelektualac i mladi kadar koji vraća dignitet Bošnjacima u Hrvatskoj“, promovira dijalog između Hrvatske i BiH, a najavljuje i osnivanje „Bošnjačke kuće“ u Hrvatskoj.

Bermin Meškić, izborni kandidat SDAH koju u Zagrebu vodi bliski saradnik krimogenog Alije Delimustafića i nekadašnji policijski kadar Mirsad Srebreniković, dao je intervju za radikalni hrvatski sedmični list „7Dnevno“. Ovo je prvi manjinski kadar u Hrvatskoj koji je dobio mjesto na ovom inače krajnje antimanjinskom mediju koji raspiruje nacionalističke strasti često temeljene na morbidnim teorijama zavjera. Ovo Meškićevo oglašavanje pritom bode u oči jer je riječ o mediju koji je ekstremno negativno nastrojen prema Bošnjacima općenito te provodi politiku tzv. „trećeg entiteta“, slavljenja tzv. Herceg-Bosne i nijekanja odgovornosti hrvatskih ratnih zločinaca koji su osuđeni u sklopu onoga što je Haag označio kao Udruženi zločinački poduhvat.

„7Dnevno“ je medij koji u kontinuitetu barata krajnje desno obojenim žutotiskaškim sadržajima, posvemu je antibošnjački i antibosanski nastrojen, a Bermin Meškić se na njemu odjednom pojavljuje „kao perspektivni intelektualac i mladi kadar koji vraća dignitet Bošnjacima u Hrvatskoj“, promovira dijalog između Hrvatske i BiH, a najavljuje i osnivanje „Bošnjačke kuće“ u Hrvatskoj.

No, posve neobični zaokret u uredničkoj politici nije slučajan, jer prema nezvaničnim informacijama koje imamo politički pokrovitelj Bermina Meškića na skorim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj odnedavno je notorna hrvatska desnica koja je suprostavljena HDZ-u, a u SDP-u vide „sljednike samog crvenog vraga“.

Pa se postavlja pitanje je li Bermin Meškić ustvari interesni kandidat one krajnje desnice koja je pod direktnim operativnim rukovođenjem policijskog i paraobavještajnog miljea koji je žario i palio tokom postojanja paradržavne tvorevine Herceg-Bosne?

Glavnog urednika tjednika „7Dnevno“ i portala „dnevno.hr“ Marka Cigoja, njegovog zamjenika Vuka Radića i direktoricu Mariju Dekanić u februaru je uhapsila zagrebačka policija zbog sumnje da su ucjenjivali poznatog hrvatskog oftalmologa Nikicu Gabrića. Njih troje se sumnjiči da su od Gabrića tražili da njegova klinika Svjetlost sedmičniku „7Dnevno“ plati oglase u vrijednosti od 200.000 kuna u zamjenu za neobjavljivanje za njega kompromitirajućih tekstova. Gabrić je to odbio te se obratio Državnom odvjetništvu, a sedmičnik je objavio seriju tekstova u kojima ga prokazuje kao šefa masonske lože. Dakle, ovdje govorimo o sprezi paraobavještajnog i kriminalnog miljea, a takvi su vazda bili prirodni saveznici.

Kako god bilo, ovaj intervju je indikativan i puno govori o kandidatu SDAH Meškiću koji sa članovima Srebrenikovićeve SDAH u zadnje vrijeme vodi prljavu kampanju i sve ostale predstavlja kao konfliktne ličnosti koje u kontinuitetu svađaju Hrvatsku i BiH. Primjerice, jedan od aktivnih zagovaratelja i podržavatelja Bermina Meškića je stanoviti Suad Salkić iz Rovinja kojega je prošle godine prozvao hrvatski IDS  za teško vrijeđanje članova komisije za ocjenu programa udruga “jer udruga koje je član nije dobila novac za izlet u Srebrenicu”, a koji se prema tvrdnjama IDS-a “često pretvori u izlet jadranskom obalom i u Sarajevo, a onda zaprijetio kako će ako novi saziv Vijeća bošnjačke nacionalne manjine dobije imenovani prostor dovući teroriste u grad”. Salkić je tada viknuo “da vehabije samo čekaju da dođu iz Bosne“.

“7Dnevno” osim što je politički žutotiskaški medij, zalazi i u razne bizarno-urotničke teme  poput naslova da je  “30 milijuna ljudi cijepljeno ‘živim’ virusom raka” ili tvrdnje da je “Zemlja šuplja kugla, a u njoj žive nacisti i Vikinzi oko maloga Sunca!” A gdje je u svemu tome Bermin Meškić? Ovaj kandidat Srebrenikovićeve SDAH se također vrti oko sunca, ali kao mali hrvatski suncokret, kako su u Hrvatskoj često pogrdno zvali Hrvate muslimane, one koji su se Bosne i svoje bošnjačke nacije  odricali u ime hrvatstva i Hrvatske. Jer, koliko god su se trudili da budu vjerni Hrvati, nikada nisu dostigli veći evolucijski stepen od jednog malog suncokreta koji se s nacistima, Vikinzima i Berminom Meškićem vrti oko sunca.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!